2022. augusztus 8.
//
László névnap

Hallgassunk újra népmeséket!

2022. július 30. 4:00
Népmesét hallgatni és mondani nem csak a gyerekeknek érdemes, a felnőttek is sokat meríthetnek belőlük. Az EKF legújabb, Népmesével a Balaton-felvidék és Veszprém kultúrájáért című programsorozatának épp az a célja, hogy ismét népszerűvé tegye közös kultúrkincsünket.

Néprajzkutatók szerint mintegy húszezer magyar népmese és változata jelentkezik. Bár jó páran ma is fel tudnánk idézni belőlük jó néhány örökbecsűt – olyanokat, mint A kis kakas gyémántfélkrajcárja vagy A kőleves –, felnőttként ritkán kapjuk le a polcról Benedek Elek gyűjteményét vagy ülünk be csak egyedül, gyerekek nélkül egy mesemondó műsorára. Pedig mesét hallgatni felnőttként is ugyanolyan élvezetes. Mi több, eredetileg a népmeséket felnőttek mesélték felnőtteknek, puszta szórakoztatásként, meg mert azok erkölcsi és életfilozófiai tanításai útmutatóként is szolgáltak.

A mesehallgatás jellemformáló ereje ma is jól ismert: a mesék segíthetnek feloldani elakadásokat az életünkben, közösségépítő erővel is bírnak, valamint a pszichoszociális képességeinket is alakítják. Emellett a történetek hallgatása természetesen a gyerekekre is jótékonyan hat, hiszen fejleszti a képzelőerőt és a kreativitást, bővíti a szókincset, kutatások szerint pedig a mesét hallgató gyerekek boldogabbak és jobban teljesítenek az iskolában.

Akár jurtában is hallgathatunk meséket (Fotó: Csűrdöngölő Kulturális Egyesület Facebook)Akár jurtában is hallgathatunk meséket (Fotó: Csűrdöngölő Kulturális Egyesület Facebook)

Éppen ezért tűzte ki célul a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület és a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület, hogy újra népszerűvé teszik a magyar népmeséket és az élőszavas mesemondást a Balaton-felvidéken és Veszprémben. Projektjükhöz a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatását is elnyerték, így az idei és a 2023-as évben összesen tíz programot fognak végigvinni pályázatukban.

Az első program el is indult: július utolsó hétvégéjén Veszprémben, a Pannon Köztérben tartják a Kárpát-medencei Népmesemondó Találkozót.

Szeptemberben indul a havonta jelentkező Pannon Mesekör, amely kifejezetten a helyi mesemondók bevonásával, közösségépítő jelleggel zajlana, valamint a mesekocsma keretein belül a Fricska teraszán, majd a hűvös időben az étteremben lesznek hallhatók népmesék gyakorlott mesemondók és modernkori storytellerek tolmácsolásában.

Pintér ZsoltPintér Zsolt

2023-ban Veszprém ad helyszínt a Federation for European Storytelling (FEST), azaz az európai mese- és történetmondó szövetség éves szakmai konferenciájának, illetve Pannon Storyfest Nemzetközi Mese- és Történetmondó Fesztivál néven saját fesztivált is rendeznek a partnerek a Dubniczay-palotában, ahol a külföldi történetmondók egy csoportja is bemutatkozik tolmács segítségével.

A tervek között szerepel továbbá mese-jurta a Kolostorok és Kertekben, malommesék a Fenyves Malomban, Krajcáros mesék” vásári produkció, népzenés mesés, családi flashmob és Hétmérföldes Népmese Napok címen tematikus élőszavas mese-edukáció a veszprémi iskolákban.

Pintér Zsolt, a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület elnöke elmondta, a következő időszakban közel száz mesemondó fog megfordulni a régióban, kezdeményezésükhöz pedig már nyolc szervezet csatlakozott, de szívesen várnak továbbiakat is.

Bertalan Melinda

További cikkek

Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.
A kis csodákban tudok hinni
A kis csodákban tudok hinni
Akik az utóbbi években mélyebben is belefolytak Veszprém kulturális életébe, azoknak nem lehet ismeretlen Somogyi Csaba neve, hiszen a slam poetry egyik kiemelkedő alakja. Miközben Várpalotán egy általános iskola felső tagozatában magyart tanít, az intézmény könyvtárosa is, hetente két könyvet olvas el, s volt idő, hogy még a Rubik-kocka szakkör vezetése is belefért az idejébe, mindeközben pedig saját versein is dolgozik.
Idén is megrendezik a Garten Balatont
Idén is megrendezik a Garten Balatont
Negyedik alkalommal kerül rendezik meg a Balaton északi partjának négy településén a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivált.