Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 15. Tas, Anasztázia
Veszprém
17°C
2024. április 15. Tas, Anasztázia
Veszprém
17°C

Restaurátorok az Érseki Palotában

2022. július 18. 13:00 // Forrás: Veszprém TV
A veszprémi várnegyedet felújítási munkálatai már javában zajlanak, amelyet a kezdetek óta nagy figyelem övez, nem csak helyben, de a beruházás méretéből adódóan országos szinten is. A tervek szerint teljes pompájában 2025-ben adják át, addig pedig kiemelt szerepet kapnak a restaurátorok az épületeken belül. Erről a munkáról Vavra Áron, műemléki projektvezető nyilatkozott a Veszprém TV aktuális műsorában.

A várnegyed teljes megújulása összesen 18 épületet érint, amelyek közül egy helyi, 17 pedig műemléki védelem alatt áll. Minden munkálatot régészeti és restaurátori feltárás előz meg, amiben összesen 350 szakember vesz részt, beleértve a fa, kő és szilikát csoportokat is. Épületenként egyszerre 10 fő ütemezetten dolgozik, hogy a 2025-ös befejezésig minden centimétert feltárjanak és lehetőségek szerint helyreállítsanak, hangzott el a Veszprém TV által készített riportban.

Vavra Áron külön kitért az Érseki Palota dísztermére, amelyről elmondta, a kivitelezéssel párhuzamosan zajlanak a feltárások is. Jelenleg ebben a teremben 5-10 ember dolgozik. Kiderült: a keresztmetszetcsiszolatok és mikroszkópos rétegrend vizsgálatok alapján a palota dísztermében az 1894-es díszítés előtti, 1770-es barokk festést teljes formájában vissza tudják állítani 2023-ra.

Vavra ÁronVavra Áron

Így Johann Ignaz Cimbal négy évszakot és az idő múlását jelképező képei díszítik majd újra a falakat, amiket temperaszerű festékkel készített, csillogó réteggel, aminek a különlegessége, hogy látványában olajfestmény hatását kelti. Ezen kívül az oldalfalakon díszítő és figurális formákat tárnak fel, amiket a művész tanítványai készítettek.

A barokk rétegek hazai vonatkozásban rendkívül jó állapotban maradtak meg, így a teljes terem eredeti festésének visszaállítása lehetséges. Négyzetcentiméterről négyzetcentiméterre haladva tisztítják és rekonstruálják a falakat, majd egy védőréteggel látják el, mondta a projektvezető. Csak a díszteremben 400 négyzetméternyi helyreállítandó felületről beszélünk, ami a teljes Vár megújításának csak egy kis hányada.

A munkálatok terv szerint haladnak és folyamatosan váltják egymást a restaurátorok. Így várhatóan 2023-ban megtekinthető lesz az Érseki Palota díszterme a visszaállított és megtisztított állapotában, hangzott el a riportban.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.