2023. március 27.
//
Hajnalka névnap

Restaurátorok az Érseki Palotában

A veszprémi várnegyedet felújítási munkálatai már javában zajlanak, amelyet a kezdetek óta nagy figyelem övez, nem csak helyben, de a beruházás méretéből adódóan országos szinten is. A tervek szerint teljes pompájában 2025-ben adják át, addig pedig kiemelt szerepet kapnak a restaurátorok az épületeken belül. Erről a munkáról Vavra Áron, műemléki projektvezető nyilatkozott a Veszprém TV aktuális műsorában.

A várnegyed teljes megújulása összesen 18 épületet érint, amelyek közül egy helyi, 17 pedig műemléki védelem alatt áll. Minden munkálatot régészeti és restaurátori feltárás előz meg, amiben összesen 350 szakember vesz részt, beleértve a fa, kő és szilikát csoportokat is. Épületenként egyszerre 10 fő ütemezetten dolgozik, hogy a 2025-ös befejezésig minden centimétert feltárjanak és lehetőségek szerint helyreállítsanak, hangzott el a Veszprém TV által készített riportban.

Vavra Áron külön kitért az Érseki Palota dísztermére, amelyről elmondta, a kivitelezéssel párhuzamosan zajlanak a feltárások is. Jelenleg ebben a teremben 5-10 ember dolgozik. Kiderült: a keresztmetszetcsiszolatok és mikroszkópos rétegrend vizsgálatok alapján a palota dísztermében az 1894-es díszítés előtti, 1770-es barokk festést teljes formájában vissza tudják állítani 2023-ra.

Vavra ÁronVavra Áron

Így Johann Ignaz Cimbal négy évszakot és az idő múlását jelképező képei díszítik majd újra a falakat, amiket temperaszerű festékkel készített, csillogó réteggel, aminek a különlegessége, hogy látványában olajfestmény hatását kelti. Ezen kívül az oldalfalakon díszítő és figurális formákat tárnak fel, amiket a művész tanítványai készítettek.

A barokk rétegek hazai vonatkozásban rendkívül jó állapotban maradtak meg, így a teljes terem eredeti festésének visszaállítása lehetséges. Négyzetcentiméterről négyzetcentiméterre haladva tisztítják és rekonstruálják a falakat, majd egy védőréteggel látják el, mondta a projektvezető. Csak a díszteremben 400 négyzetméternyi helyreállítandó felületről beszélünk, ami a teljes Vár megújításának csak egy kis hányada.

A munkálatok terv szerint haladnak és folyamatosan váltják egymást a restaurátorok. Így várhatóan 2023-ban megtekinthető lesz az Érseki Palota díszterme a visszaállított és megtisztított állapotában, hangzott el a riportban.

vehir.hu

További cikkek

Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
A Veszprémi Petőfi Színház VI. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a 10. Színházi Olimpia együttműködésével várja látogatóit április 20-23. között. A Magyarországon megrendezendő olimpiához a Kabóca Bábszínház is erős programmal csatlakozik.
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Meghosszabbított jelentkezési határidővel várják a fiatal versenyzőket az idei nyár legjelentősebb tánceseményére, a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix-re. A 7-18 éves balettnövendékek klasszikus és kortárs balett-versenyszámokban, pre-competitive, junior és youth kategóriában mérhetik össze a tudásukat. A verseny zsűrijének elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, a tagok pedig a hazai és nemzetközi táncélet elismert szakemberei. A szervezők a világ minden tájáról várják a versenyzőket, a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok pedig a Junior Grand Prix és a Youth Grand Prix díjakat nyerhetik el.
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
A Veszprémi Főegyházmegye szervezésében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, 2023. április 2-án Virágvasárnap, első ízben, hagyományteremtő szándékkal élő passiójátékot mutatnak be Veszprémben, a Séd patak völgyében.
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
A Pannon Várszínház január végén mutatta be Háy János Én vagyok én című szerepjátékát, mely Petőfi Sándort, Haverját, és Szendrey Júliát hozza karnyújtásnyira a közönség elé. A Vándorfi László rendezésében színpadra állított darab már országhatáron túlra is ellátogatott, hiszen meghívást kapott a brüsszeli Liszt Intézetbe. A sikeres előadást most a veszprémi közönség ismét láthatja, hiszen március végén hatszor is játszák. A rendezővel, Vándorfi Lászlóval, a Szendreyt alakító Kárpáti Barbarával, valamint a Petőfit megformáló Szelle Dáviddal beszélgettünk.
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Genius Loci Wesprimiensis címmel adott ki kötetet a Hét Domb Egyesület.