2022. október 4.
//
Ferenc névnap

Restaurátorok az Érseki Palotában

A veszprémi várnegyedet felújítási munkálatai már javában zajlanak, amelyet a kezdetek óta nagy figyelem övez, nem csak helyben, de a beruházás méretéből adódóan országos szinten is. A tervek szerint teljes pompájában 2025-ben adják át, addig pedig kiemelt szerepet kapnak a restaurátorok az épületeken belül. Erről a munkáról Vavra Áron, műemléki projektvezető nyilatkozott a Veszprém TV aktuális műsorában.

A várnegyed teljes megújulása összesen 18 épületet érint, amelyek közül egy helyi, 17 pedig műemléki védelem alatt áll. Minden munkálatot régészeti és restaurátori feltárás előz meg, amiben összesen 350 szakember vesz részt, beleértve a fa, kő és szilikát csoportokat is. Épületenként egyszerre 10 fő ütemezetten dolgozik, hogy a 2025-ös befejezésig minden centimétert feltárjanak és lehetőségek szerint helyreállítsanak, hangzott el a Veszprém TV által készített riportban.

Vavra Áron külön kitért az Érseki Palota dísztermére, amelyről elmondta, a kivitelezéssel párhuzamosan zajlanak a feltárások is. Jelenleg ebben a teremben 5-10 ember dolgozik. Kiderült: a keresztmetszetcsiszolatok és mikroszkópos rétegrend vizsgálatok alapján a palota dísztermében az 1894-es díszítés előtti, 1770-es barokk festést teljes formájában vissza tudják állítani 2023-ra.

Vavra ÁronVavra Áron

Így Johann Ignaz Cimbal négy évszakot és az idő múlását jelképező képei díszítik majd újra a falakat, amiket temperaszerű festékkel készített, csillogó réteggel, aminek a különlegessége, hogy látványában olajfestmény hatását kelti. Ezen kívül az oldalfalakon díszítő és figurális formákat tárnak fel, amiket a művész tanítványai készítettek.

A barokk rétegek hazai vonatkozásban rendkívül jó állapotban maradtak meg, így a teljes terem eredeti festésének visszaállítása lehetséges. Négyzetcentiméterről négyzetcentiméterre haladva tisztítják és rekonstruálják a falakat, majd egy védőréteggel látják el, mondta a projektvezető. Csak a díszteremben 400 négyzetméternyi helyreállítandó felületről beszélünk, ami a teljes Vár megújításának csak egy kis hányada.

A munkálatok terv szerint haladnak és folyamatosan váltják egymást a restaurátorok. Így várhatóan 2023-ban megtekinthető lesz az Érseki Palota díszterme a visszaállított és megtisztított állapotában, hangzott el a riportban.

vehir.hu

További cikkek

Zenei világnapi koncert a zene városában
Zenei világnapi koncert a zene városában
Szombat este a Pannon Egyetemen aulájában Veszprém két elismert zenekara, a Gárdányi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar és a Mendelssohn Kamarazenekar adott külön-külön, majd együtt is koncertet a zene világnapja alkalmából.
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Egy limitált kiadású gin lett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztroprogramjának legújabb tagja: az EKF borai és söre után, már saját ginnel is büszkélkedhet az EKF. Szimbolikus, hogy a prémium minőségű, kisszériás Balaton gin a kulturális főváros gasztronómiai csúcsrendezvényén, a Balaton Wine&Gourmet első teljes napján került először a közönség elé.
Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére
Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére
Fellner Jakab építésznek jelentős szerepe volt Veszprém városképének kialakításában. Péntek délután a Városházán nyílt vándorkiállítás a tatai Kuny Domokos Múzeum szervezésében, születésének 300. évfordulója alkalmából.
Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is
Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is
Ünnepélyes cseresznyefa-ültetéssel fonta szorosabbra a kapcsolatait Veszprém Japánnal a Balaton Wine & Gourmet keretében.
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Péntek reggel a kívül és belül is megújult Szent Anna-kápolnában találkoztak a hívek, amikor Udvardy György veszprémi érsek megáldotta a felújított egyházi épületet.