Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Restaurátorok az Érseki Palotában

2022. július 18. 13:00 // Forrás: Veszprém TV
A veszprémi várnegyedet felújítási munkálatai már javában zajlanak, amelyet a kezdetek óta nagy figyelem övez, nem csak helyben, de a beruházás méretéből adódóan országos szinten is. A tervek szerint teljes pompájában 2025-ben adják át, addig pedig kiemelt szerepet kapnak a restaurátorok az épületeken belül. Erről a munkáról Vavra Áron, műemléki projektvezető nyilatkozott a Veszprém TV aktuális műsorában.

A várnegyed teljes megújulása összesen 18 épületet érint, amelyek közül egy helyi, 17 pedig műemléki védelem alatt áll. Minden munkálatot régészeti és restaurátori feltárás előz meg, amiben összesen 350 szakember vesz részt, beleértve a fa, kő és szilikát csoportokat is. Épületenként egyszerre 10 fő ütemezetten dolgozik, hogy a 2025-ös befejezésig minden centimétert feltárjanak és lehetőségek szerint helyreállítsanak, hangzott el a Veszprém TV által készített riportban.

Vavra Áron külön kitért az Érseki Palota dísztermére, amelyről elmondta, a kivitelezéssel párhuzamosan zajlanak a feltárások is. Jelenleg ebben a teremben 5-10 ember dolgozik. Kiderült: a keresztmetszetcsiszolatok és mikroszkópos rétegrend vizsgálatok alapján a palota dísztermében az 1894-es díszítés előtti, 1770-es barokk festést teljes formájában vissza tudják állítani 2023-ra.

Vavra ÁronVavra Áron

Így Johann Ignaz Cimbal négy évszakot és az idő múlását jelképező képei díszítik majd újra a falakat, amiket temperaszerű festékkel készített, csillogó réteggel, aminek a különlegessége, hogy látványában olajfestmény hatását kelti. Ezen kívül az oldalfalakon díszítő és figurális formákat tárnak fel, amiket a művész tanítványai készítettek.

A barokk rétegek hazai vonatkozásban rendkívül jó állapotban maradtak meg, így a teljes terem eredeti festésének visszaállítása lehetséges. Négyzetcentiméterről négyzetcentiméterre haladva tisztítják és rekonstruálják a falakat, majd egy védőréteggel látják el, mondta a projektvezető. Csak a díszteremben 400 négyzetméternyi helyreállítandó felületről beszélünk, ami a teljes Vár megújításának csak egy kis hányada.

A munkálatok terv szerint haladnak és folyamatosan váltják egymást a restaurátorok. Így várhatóan 2023-ban megtekinthető lesz az Érseki Palota díszterme a visszaállított és megtisztított állapotában, hangzott el a riportban.

vehir.hu
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.