2022. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

40 éve kezdődött és a vasfüggönyön is átívelő barátság köti össze a két művészt

2022. július 10. 2:46
Bernát András és Peter de Thouars barátsága közel 40 éve kezdődött Tihanyban. Akkor, amikor még a vasfüggöny választotta szét Európa nyugati és keleti blokkját, de a két művész esetében a közös gondolkodás a művészetben hamar áthidalta ezt a tényezőt. A magyar és holland festő képeiből szombaton nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában Veszprémben, cikkünkben pedig Bernát András elbeszélése alapján bemutatjuk a két művész kalandos életútját, hogy hányszor befolyásolta a véletlen és hányszor keresztezték tudatosan egymást ezek a sorsok.

Kettejük története egészen pontosan 1983-ban kezdődött a tihanyi művésztelepen. A fiatal magyar festő, Bernát András és Peter de Thouars itt találkozott egymással először, de már ez a találkozás sem volt akkoriban mindennapos, hiszen a vasfüggöny miatt magyar és nyugat-európai, jelen esetben holland művészek ritkán ismerhették meg egymást személyesen.

A kulcs mindkettejük esetében mestereik voltak, hiszen András útját Kokas Ignác, míg Peterét Gőgös Ferenc, egy ’56-ban disszidált és nyugaton letelepedett magyar művész egyengette. Mindketten nagy névnek számítottak és számítanak a mai napig a képzőművészetben, utóbbi pedig minden követ megmozgatva kijárta annak az útját, hogy holland tanítványaival a titokzatos Kelet-Európába látogathassanak, azon belül is Magyarországra, a tihanyi művésztelepre.

Bernát András és Peter de Thouars itt találkozott először, a szakmai kapcsolatukból pedig hamar barátság alakult ki.

Akkoriban a politikai átrendeződés mellett a képzőművészi irányzatokban is új áramlatok kezdtek körvonalazódni, ami Nyugat-Európa mellett Magyarországon elindult. Ezt az irányvonalat különböző országok másképpen hívtak. Új festészet, németeknél a neue wilder, az olaszoknál transzavankár, a magyaroknál pedig Hegyi Lóránt úgy nevezte el, hogy új szerzibilitás, tehát mindez ez egy új festészeti áramlatot jelentett.

Ebben találta meg a közös hangot Bernát András és Peter de Thouars nagyon hamar, ezután pedig szinte adta magát, hogy közös kiállításokat szervezzenek Arnhemben, majd ezt követően Budapesten is.

A kapcsolat nem szakadt meg az első néhány sikeres kiállítás után, a vasfüggöny leomlása után pedig már szabadabban mozoghattak egymás országaiban is, ha például Andrásnak éppen Belgiumban, vagy Hollandiában volt dolga, mindig meglátogatta barátját, és viszont is.

A Balaton pedig sokszor volt találkozási pontjuk. A Belső-tó környékéről András úgy nyilatkozott, hogy egyfajta elementáris természeti élmény volt itt alkotni, mint egy tükör a tükörben, a térnek és az univerzumnak valamilyen furcsa játéka.

Az évek hiába múltak el, tihanyi találkozásuknak az emlékét folyamatosan felidézték és a jubileumi évfordulókon többször szerveztek közös kiállításokat.

A következő ilyen kerek dátum 2023-ban lesz, akkor, amikor Veszprém és a Bakony-Balaton térsége viselheti Európa Kulturális Fővárosa címet.

A két festőművész közös évfordulója tehát ezen ünnepi miliőben fog zajlani, de nem a programok mellékvágányaként, hanem az EKF szerves részeként. Ugyanis az EKF által nemrég meghirdetett Artists in Residence program pontosan az ilyen művészeket és az ő életművüket mutatja be.

András és Peter (fotó: helloveb.hu)András és Peter (fotó: helloveb.hu)

Az ő közös történetük és nem utolsó sorban a Balatonhoz kötődő munkásságuk szinte kiáltott magáért, hogy bekapcsolódjon az EKF-be, ezt ismerte fel hamar Grászli Bernadett, a veszprémi Művészetek Házának igazgatója, aki Andrást régebb óta ismerte már és rajta keresztül Peter munkáit is. Ő volt az, aki meghívta a két művészt a Művészetek Háza nevével fémjelzett „Balaton Eye” programba az Artists in Residence részeként.

Ennek keretében 2023-ban egy nagyszabású kiállítást terveznek majd, viszont azt megelőzően még most szombaton nyílt meg a Dubniczay-palotában egy előzetes tárlat.

Itt Bernát András és Peter de Thouars alkotásai közül többet is bemutattak. Terveznek még néző-festő találkozót is, ahol a művészetek iránt érzékeny közönség még közelebbről megismerheti, de akár ki is próbálhatja azokat a különleges technikákat, amiket a művészek alkalmaznak. András esetében ilyen például az, amikor ezüstport kever a festékbe, ezzel pedig olyan fényjátékot eredményez a képein, amivel úgy tűnik a nézőnek, hogy folyamatosan változnak a színek, ahogy elhalad a kép előtt.

Hogy pontosan mit is takar az EKF Artists in Residence programja és hogyan kapcsolódik össze a Művészetek Háza „Balaton Eye” projektjével, arról a kulturális intézmény igazgatója, Grászli Bernadett nyilatkozott portálunknak.A

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt „Balaton Eye” elnevezésű artistine residence programjának keretében magyar és külföldi művészek látogatnak el a Veszprém-Balaton régióba, itt töltenek egy meghatározott időt, és itt helyben is alkotnak. Ezekből az impulzusokból feltöltődve, 2023-ban visszatérnek hozzánk, és alternatív helyszíneken, nem csupán művészeti galériákban, hanem műemléképületekben, szakrális helyeken mutatják be alkotásaikat. Az Artists in Residence már az első EKF-koncepcióban szerepelt, hasonló tartalommal, mint ami most megvalósul, ennek képzőművészeti ágáért pedig a Művészetek Háza felel.

Az igazgatónő elmondta, ők a különböző történetekre igyekeznek a hangsúlyt helyezni, olyan történetekre, amik a régióhoz kötődnek elsősorban. Ezért is választották a művésztelep képzőművészeti részének a nyitányául egy negyven évvel ezelőtti történet felelevenítését Benedek András és Peter de Thouars személyén keresztül, akik 40 évvel ezelőtt még a vasfüggöny mögött kötöttek barátságot a tihanyi művésztelepen, és visszajöttek 40 év elteltével az azóta is fennálló kapcsolatukat tovább erősítve.

vehir.hu

További cikkek

Mi volt az a furcsa hibrid szekér, ami megjelent Veszprémben?
Mi volt az a furcsa hibrid szekér, ami megjelent Veszprémben?
Egy nemzetközi kulturális zarándoklat során tíz ember kézi erejével húzott és tolt szekér - de inkább egy különös traktor-autó-hajó hibrid, amely a Landschip (szárazföldi hajó) nevet kapta - indult el a flamand Antwerpenből és érkezett meg csütörtökön délután Veszprémbe.
Kultúra, művészet, kreatív foglalkozások az utcai csatangolás helyett
Kultúra, művészet, kreatív foglalkozások az utcai csatangolás helyett
Egyszerűen csak kinyitották az ajtót, a gyerekek az utcáról pedig bejöttek. Így indult Haszkovó-lakótelep szívében a Napsugár Klub működése, ahol azóta is a hét öt napján gondoskodnak arról, hogy a lakótelepi fiataloknak hasznos, kreatív alternatívát kínáljanak az utcán való téblábolás helyett. Idén a Veszprém-Balaton 2023 EKF program támogatásának köszönhetően pedig még inkább kibővült kulturális vonalon is ez a fiatalos kínálat.
Malomsorsok a Séd mentén
Malomsorsok a Séd mentén
Vasárnap a gomolygó idő ellenére számos lelkes érdeklődő csatlakozott a Túrajó tematikus sétájához. A jelentkezők nevében is bátran mondhatom: sok élménnyel és érdekes ismeretanyaggal lettünk gazdagabbak.
Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben
Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben
Nemrég az Oliva étteremben két olyan város jó barátai találkoztak, amely városok mindegyike az Európa Kulturális Fővárosa cím birtokosa, programjaikban pedig egyaránt szeretnének adózni borkultúrának is. Veszprém és testvárvárosának, az észtországi Tartunak a vezetői régi jó kapcsolatot ápolnak egymással, a mostani a találkozót is a személyesség jellemezte, még úgy is, hogy a két társaság 1500 km-re volt egymástól a valóságban. Ráadásul Tartu szempontjából komoly tétje is volt az alkalomnak.
Évadot nyitott a Pannon Várszínház
Évadot nyitott a Pannon Várszínház
Bejelentették a 2022/23-as évad előadásait, melyek már a közelgő Európa Kulturális Fővárosa év jegyében kerülnek repertoárra.