Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elhunyt Gubicza László, Pro Urbe díjas építészmérnök

2022. július 7. 12:24

GUBICZA LÁSZLÓ 1934. 04. 30-án, Fülén született. 1936-tól Veszprémben élt. Veszprémben, a Piarista Gimnáziumban érettségizett 1954-ben. Ekkor felvételt nyert a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kara Műépítész Szakára, melyet külföldi állami ösztöndíjasként a Leningrádi Építőipari Egyetem Műépítész Szakán folytatott, majd itt diplomázott 1959-ben. A Budapesti Műszaki Egyetemen Építészgazdasági-Városgazdasági diplomát is szerzett 1972-ben.

Gubicza László a Pro Urbe díj átvételekor 2014-ben (fotó: Domján Attila / vehir archív)Gubicza László a Pro Urbe díj átvételekor 2014-ben (fotó: Domján Attila / vehir archív)

Schall Györgyivel (1937–2007) 1958-ban kötöttek házasságot. Két gyermekük született: László (1960), Katalin (1964). 

Az egyetem elvégzése után a Veszprémi Tervező Vállalatnál kezdett dolgozni, mint építésztervező. Tervezett lakóépületeket, kultúrházakat, iskolákat és termelőszövetkezeti mezőgazdasági telepeket. Több mint 300 családi házat is tervezett Veszprém megyében. Dolgozott a Veszprém Járási Tanács Mezőgazdasági Osztályán, mint beruházó, majd a Veszprém Városi Tanács Építési-, Közlekedési-, Vízügyi osztályvezető főmérnöke volt. Főépítészként Irányította a városfejlesztési-, városrendezési- és városüzemeltetési feladatokat 1967 és 1979 között.  Ezt követően Balatonfüred Város Tanácsa műszaki elnökhelyetteseként dolgozott 1987-ig. Majd építési vállalkozóként dolgozott és 1994-ben ment nyugdíjba, de ezt követően is aktívan bekapcsolódott Veszprém város szellemi életébe.

2022. július 3-án, életének 89. évében, hosszú betegség után, Veszprémben hunyt el. Veszprém Megyei Jogú Város saját halottjának tekinti.

vehir.hu
további cikkek
Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Tudománynépszerűsítő, kutatási, oktatási és képzési, fejlesztési célból kötött együttműködési megállapodást a Selye János Diáklabor pályázat kapcsán a Pannon Egyetem, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum és a Charles River Laboratories Hungary Kft – közölte az egyetem. tegnap 13:26 Ne sodord veszélybe a vízimadarak életét, ne etesd őket! Ne sodord veszélybe a vízimadarak életét, ne etesd őket! Az utóbbi években egyre növekvő aggodalommal figyeljük a vízimadarak etetésének népszerűségét, mely jelentős ökológiai és egészségügyi kockázatokkal jár. tegnap 12:03 Addikciók ellen – csellengő fiatalok, drogok, digitális függőség Addikciók ellen – csellengő fiatalok, drogok, digitális függőség A hétfő délelőtti konszenzusos minikonferencia során bemutatták a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok által kezdeményezett fejlesztéseket azok a szakemberek, akik részt vesznek a kábítószerügyi stratégia végrehajtásában. Az eseményen ismertették a KAB-KEF-21-0004 "A KEF-ek fejlesztése Veszprém megyében" pályázat eredményeit is.   tegnap 12:11 A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkaidő statisztikájában a kávészünetek látszólag csak kidobott percek a termelékenységből, viszont több kutatás is igazolta már, hogy a munkahelyen elköltött kávék nem csak az egészségre, hanem a munkabírásra is jó hatással van. Persze ebben az esetben is ott villog a mértékletesség piros lámpája. 2024. június 24. 13:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.