Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 12. Izabella
Veszprém
26°C
2024. július 12. Izabella
Veszprém
26°C

Bereményi Géza volt az Olvasólámpa vendége

2022. június 18. 21:54
Péntek délután az Ünnepi Könyvhét keretén belül a Papírkutya adott otthont az Olvasólámpának, melynek vendége, Bereményi Géza, Kossuth-díjas író volt.

Szerencsés együttállás, hogy Bereményi Gézát Can Togay filmrendező, forgatókönyvíró kérdezte, vagyis a 2000-ben készült A Hídember rendezője és forgatókönyvírója ültek egy asztalnál. Ismeretségük, barátságuk viszont messzebbre nyúlik vissza, Can tizenöt volt, amikor megismerkedett Bereményivel. A hetvenes években Can belecsöppent a „földalatti kultúrát” képviselő társaságba, vagyis olyan művész-író közegbe, ahol az alkotók dühösen, cinikusan szemlélték a világot. Can meg akarta érteni ennek okát, érdekelte a „ködlovagok” gondolkodása, tudni akarta, miért tekintenek ilyen élesen a világra.

A gyerekfejjel kissé ijesztőnek tűnő társaságban Bereményi bizonyult a legérzelmesebbnek, aki szívesen vette Can érdeklődését. Először a zongorán játszva látta Cant, s lenyűgözte játéka.

Az Olvasólámpa általában egy íróról szól, de ebben az esetben két főszereplőről beszélhetünk, annál is inkább, mert előfordult olyan, hogy Can befejezte Bereményi történeteit, mondatait. Akik ismerik az Olvasólámpa sorozatot tudják, hogy nem a beszélgetésen, hanem a felolvasáson van a hangsúly: vagyis a szerző saját maga olvassa fel kiválasztott sorait. Ebből a szempontból is rendhagyó volt a szóban forgó est, hiszen Bereményi Magyar Copperfield című regénye a beszélgetés révén „szólalt meg”, az író kimondottan élvezetesen mesélte el élete történeteit, melyek a regényben is meg vannak írva.

Jó hangulatú est volt, pedig számos olyan sztori is felbukkant az író életéből, ami talán csak utólag vált széppé. Ilyen lehet az is, amikor alig tízévesen 1956-ban a sortűz után áthaladt a Kossuth-téren…

Bereményi mesélt arról is, hogyan vált íróvá; kisebb hazugságnak köszönhető: „Írtam két novellát, kérdezték, hogy van-e egy kötetre való. Mondtam, hogy van, majd hazasiettem és gyorsan megírtam őket.” Mint kiderült, a kezdetekben nem akarta nyomtatásban megjelentetni írásait, ahogy sok pályatársa sem abban az időben.

Az író mesélt Veszprémhez fűződő viszonyáról is, ami egy rendőrségi ügyhöz köthető, melybe véltelenül keveredett bele. Azóta az írónak ez jut eszébe a helyről, és persze a felszabadulás is, tette hozzá humorosan, hiszen végül elengedték.

A beszélgetés végén Can Togay lehetőséget adott, hogy a közönség is kérdezzen, így került szóba a Mozgókép Fesztiválon nemrég bemutatott Bereményi kalapja című film, melyet a nagyközönség majd az ősszel láthat. Bereményi a forgatási időszakról úgy fogalmazott, jó hangulatú munkafolyamat volt, de sok idejét elvette, örül, hogy már hamarosan a közönség elé kerül.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55 Veszprémi színháztörténeti pillanat a Pannon Várszínházban Veszprémi színháztörténeti pillanat a Pannon Várszínházban Csütörtökön este játszotta a 250. alkalommal "A Pál utcai fiúkat" a Pannon Várszínház.  2024. július 5. 15:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.