Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

Nemzetközi díjjal ismerték el a kórház stroke ellátását

2022. június 16. 4:00
Második alkalommal nyerte el a Csolnoky Ferenc Kórház a stroke-ellátás kiválóságát tanúsító ESO Angels díjat.

Az Európai Stroke Társasággal létrehozott ESO Angels díjat azzal a céllal hozták létre, hogy elismerjék a stroke ellátásban kimagaslóan teljesítő intézmények munkáját, egyben felhívják a figyelmet az időben történő segítségnyújtás fontosságára.

A szélütés a harmadik leggyakoribb halálok Magyarországon: átlag hat-tízpercenként kerül valaki a kórházba stroke miatt, és félóránként meg is hal miatta egy ember. De ha valaki túl is éli adott pillanatban a stroke-ot, a betegség komoly károkat okoz: a túlélők 75%-a fizikai, mentális vagy érzelmi funkciózavarok maradnak vissza, az évi 30-40 ezer esetből pedig a páciensek fele egy éven belül meghal a szélütés után.

A megfelelő és időben is gyorsan elérhető betegellátás tehát kulcsfontosságú: az érelzáródás okozta szélütést négy és fél órán belül lehet hatékonyan kezelni. Éppen ennek biztosítására indult el 2013-ban az Angels kezdeményezés Dél-Afrikából, amely a stroke ellátás minőségének folyamatos fejlesztését, a földrajzi lefedettség biztosítását és az egészségügyi szakdolgozók közösségének gyarapítását tűzte ki célul. A kezdeményezés ma már a világ 145 országában van jelen, a szakemberek oktatása és a minőség-ellenőrzés mellett pedig a laikusok képzését is magában foglalja, például a Mesehősök kampány keretében, ahol a gyerekeket is érintve igyekeznek növelni a társadalmi tudatosságot – tudtuk meg Lakatos Zsolttól, az Angels kezdeményezés magyarországi képviselőjétől.

A szervezet emellett az Európai Stroke Társasággal karöltve negyedévente kiosztja az ESO Angels díjakat arany, platina és gyémánt kategóriában. A díj kritériumai között szerepel többek között a door-to-needle idő, azaz a betegek beérkezésétől a kezelésükig eltelt idő, amelynek a nemzetközi ajánlások szerint 60 perc alatt kell lennie. A Csolnoky Ferenc Kórház ez alapján arany minősítésben részesült.

Dr. Imre Piroska, a neurológia és stroke osztály osztályvezető főorvosa elmondta, bár még van hova fejlődni, az díj fontos visszajelzés arra, hogy az osztály minden dolgozója a lehetőségeikhez képest a lehető legnagyobb odafigyeléssel végzi a munkáját. Ugyanakkor önmagában ez még kevés lenne. A megfelelő ellátás négy pilléren nyugszik: az ő munkájuk mellett nagyon fontos a radiológia tűpontos időzítése, valamint a sürgősségi osztály és a labor munkatársainak időzítése. A legeslegfontosabb pillér persze maga a páciens: neki kell időben érzékelnie a bajt és segítséget kérnie, de leginkább odafigyelni a megelőzésre.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent. tegnap 10:36 Támogatási programot hirdet a kormány a civil állatvédő szervezeteknek Támogatási programot hirdet a kormány a civil állatvédő szervezeteknek A kormányzatnak kiemelten fontos terület az állatvédelem, ezért idén is meghirdeti támogatási programját a civil állatvédő szervezetek számára - mondta az állatvédelemért felelős kormánybiztos kedden Nyíregyházán. 2024. március 26. 15:51 Ismét strucctojásfát díszítettek az állatkertben Ismét strucctojásfát díszítettek az állatkertben A tavalyi nagy sikeren felbuzdulva idén is strucctojással díszített fa várja az állatkert látogatóit a Gulya-dombi bejáratnál az ünnepi hosszú hétvégén. tegnap 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.