2023. március 27.
//
Hajnalka névnap

Egyre több magyar keresi a luxusingatlanokat, Buda és a Balaton a legnépszerűbb

2022. június 12. 15:45
Ecoport
A Covid-járvány, a nyersanyaghiány és a háború miatti gazdasági bizonytalanság az élet szinte minden területére hatással van. A luxusingatlan-értékesítés sem kivétel ez alól, amely bár némileg visszavett a lendületéből, nem tűnt el, csak átalakult. Vincze Gábort, a világszerte több mint 100 irodával rendelkező Barnes Csoport hazai szenior tanácsadóját kérdeztük.

A Barnes Csoport világszerte prémium, luxus ingatlanok értékesítésével foglalkozik. Mit jelent ez a magyarországi irodánál, és kiknek szól a cég portfóliója?

A több mint 20 éve alapított BARNES a nemzetközi luxus ingatlanpiac egyik legjelentősebb szereplője. Egy olyan luxusmárka, amely folyamatosan arra törekszik, hogy ügyfelei számára megtalálja a tökéletes megoldást, és ezzel is a francia életstílusra inspiráljon.Az Airbnb megjelenésével és felfutásával a budapesti belvárosi luxus kategóriás ingatlanok száma megnőtt, mi részben ezeket értékesítjük, emellett Budára, a Dunakanyarra és a Balatonra fókuszálunk. Úgy látjuk, az elmúlt 8 évben a belsőépítészek ki tudták élni fantáziájukat, és olyan érdekes, jó kompozíciók születtek, amelyek abszolút beleillenek a Barnes portfóliójába. A luxusingatlanok azon szintjét képviseljük, ami megjelenésében, bútorozottságban, lokációban és az anyaghasználatban is egyértelműen a kifinomultságra és a jó ízlésre vall.

A koronavírus-járvány és a szomszédban kitört háború az élet megannyi területét megváltoztatta. Milyen hatással volt ez a luxusingatlan-piacra?

A magyar irodánk 2018 májusában indult el, és 2020-ig a portfóliónk nagy részét a budapesti belvárosi ingatlanjaink tették ki. A Covid hozott ebben változást. Révén, hogy nemzetközi cég vagyunk közel száz irodával, alapvetően a külföldiekre specializálódtunk. Amikor a járvány miatti nagy lezárások megtörténtek, akkor érdekes módon elkezdtek megjelenni nálunk a tőkeerős magyar vásárlók és észrevettük, hogy az ő igényeik inkább Budán koncentrálódnak. Nagyon gyorsan átcsoportosítottuk magunkat a budai villákra és nagyértékű, egyedi birtokokra, újépítésű lakásokra. Ma a portfóliónk nagy része a budai luxusingatlanokból tevődik össze és az utóbbi két évben a vásárlóink nagy része is magyarokból áll. A külföldiek nem tűntek el, de most eleve olyan világot élünk, ahol minden bizonytalan. A Covid és az orosz–ukrán háború miatt nem érezzük azt a befektetési hajlamot, mint előtte. Mire feléledt volna a piac a pandémia után, elkezdődött a háború. Szerintünk ez amint csillapodni fog, vissza fog állni a régi nagy lendület, ami 2020 előtt volt.

A Barnes Magyarország nemcsak a fővárosra, hanem a Dunakanyarra és a Balatonra is fókuszál. Milyen lehetőségei vannak azoknak, akik a tó mellett keresnek ingatlant?

A Balatonnál a sikeres értékesítéseink inkább az északi parton mennek végbe, de Zamárdi, Balatonlelle és Siófok környéke is népszerű. Úgy véljük, hogy a Balaton iránti kereslet a Covid alatt kezdett jelentősen nőni. Korábban is keresett volt, de az első nagy lezárások után hirtelen lett nagy értéke a tóparti nyaralóknak. Az emberek itt nyugodtabb környezetben vannak és inkább biztonságban érzik magukat, mint a nagyvárosban. 2020 nyarán kezdett el robbanásszerűen megnőni az érdeklődés, és vele együtt a négyzetméter árak is. 

Melyek a legkeresettebb települések és területek?

Az északi parton Balatonfüred és Tihany az örök sláger, ezek már az előző években is nagyon népszerűek voltak. Itt az elmúlt két év alatt még inkább nőttek az ingatlanárak. A déli parton is megnövekedett az érdeklődés, ezt az is jelzi, hogy míg 2018 környékén 3-4 hónap kellett ahhoz, hogy egy vízre néző, panorámás ingatlan értékesítésre kerüljön, ez tavaly három napra csökkent. Ezzel szemben, ha az északi partot nézzük, 2018 környékén is volt egy 2-3 hónapos időszak, ami az értékesíthetősége volt egy új fejlesztésnek, mára ez leredukálódott szintén napokra.Valahányszor, ha kikerül egy jól árazott lakás vagy projekt a piacra, rövid időszak alatt lehet értékesíteni az olyan kiemelt településeken, mint Balatonakarattya, Balatonalmádi, Balatonfüred vagy Tihany. Ez a medence népszerűbb, hisz közelebb van a fővároshoz. Hozzátenném, hogy az elmúlt évben látványosan elkezdett felfutni a Tihany utáni régió is: Balatonakali, Aszófő, és a magyar Toscanának nevezett Balaton-felvidék az eldugott dimbes-dombos falvaival. Itt már szinte telket sem találni. Pécsely, Dörgicse, Vászoly, Óbudavár, Kővágóörs, Monoszló nagyon keresett lett az elmúlt években. Keszthely valamelyest fővárosa a Balatonnak, de nem tud annyira népszerű lenni a Budapesttől való távolsága miatt.

Ezeket a luxuskategóriás balatoni ingatlanokat külföldiek vagy magyarok keresik inkább? Milyen igényeik és céljaik vannak?

Balatoni ingatlanjainkat főleg magyarok keresik, és teljesen vegyes igényekkel rendelkeznek. Általában nem befektetésre, hanem végfelhasználásra vásárolják ezeket. Azt gondoljuk, és az látszik az elmúlt évek tendenciái alapján, hogy az emberek szeretnek ide lejárni, és nem kiadni akarják ezeket a lakásokat, hanem saját célra, részben azért is, mert az elmúlt két évben korlátozott volt a külföldre való utazás lehetősége. Úgy látjuk, hogy akik most saját részre vásárolnak ingatlant, 2-3 év múlva valamilyen úton módon hasznosítani fogják majd.

A Barnes Magyarország milyen jövőt jósol a balatoni régiónak? További drágulás várható, vagy megáll a növekedés valahol?

A kérdést a fővárossal érdemes kezdeni. Szerintünk a budapesti újlakás piac egyelőre meg fog torpanni, mert az én tapasztalatom az – és ez nem egy kutatás –, hogy tízből nyolc ember spekulatív céllal foglal le ingatlant a fővárosban. Láttuk, hogy az elmúlt években az újépítésű ingatlanok a kezdő kapavágástól a végéig évi 10% értéket növekedtek. Nagyon sokan spekulálnak arra, hogy a „0. ponton” jó beszállóval vesznek pár lakást, majd azt a kivitelezés befejezése előtt elkezdik értékesíteni. Azt tapasztaljuk, hogy ebből nagyon sok van. A nyersanyaghiány, a háború és az infláció azt fogja eredményezni, hogy ezek az emberek meg fognak ijedni és megpróbálják értékesíteni minél hamarabb ezeket a kvótákat. Még úgy is, hogy ne bukjanak rajta. Szerintünk ez rövidtávon túlkínálatot von maga után, ami azt is fogja eredményezni, hogy az árak kicsit vissza fognak menni. Ezzel szemben szerintünk ez a Balatonon nem fog bekövetkezni, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy a saját célú ingatlanok nem voltak spekulatívak, tehát van egy óriási igény a minőségi balatoni ingatlanokra, ezért úgy véljük, hogy ez az áremelkedés a Balaton környékén nem fog megállni a kiemelt régiókban, azaz a Tihanytól Szántódig tartó medencében. Ez továbbra is a legnépszerűbb lesz, de ide sorolhatjuk a déli partról Balatonlellét és Balatonboglárt is. Az is elképzelhető, hogy egy idő után a kevésbé népszerű települések is fel fognak zárkózni, a Balatonfenyves utáni rész és a nyugati medence. 

Szóba került, hogy Magyarország le van maradva a nyugati országokhoz képest, ami a luxusingatlanok értékesítését illeti. Cél-e, hogy felzárkózzunk melléjük?

Ez egy öngerjesztő folyamat, és előbb-utóbb be fog következni, hogy közeledni fogunk a nyugati országokhoz. Budapest az egyik legszebb és legbiztonságosabb főváros Európában. Látjuk, tapasztaljuk, hogy a turisták nagyon szeretnek itt lenni. A Covid előtti időszakban nagyon nagy vállalkozó szellem volt a franciák, németek, angolok, ázsiaiak részéről, hogy itt fektessenek be átlag 3-400 000 euró értékben. Ez azt jelenti, hogy ennyit szánnak arra, hogy kockáztatnak azzal, hogy ha mégse jönne be a számításuk. A visszajelzés most az, hogy ezek be fognak jönni, mert Budapest és a régió még fejlődni fog. Mivel van rá igény, és van egy pozitív visszajelzés a külföldiek részéről, ami Budapestet illeti, ezért azt gondoljuk, hogy ez folyamatosan generálja magát, és mindig lesz igény a minőségi luxusingatlanokra. Mindig fog érkezni egy vevő, aki második vagy harmadik otthonnak szánja a lakást és befektetésnek megveszi, majd kiadja. Ha a kínálat jó – márpedig napról napra jobb – az folyamatosan felfelé fogja tolni az árakat. Az Airbnb nem lett annyira szabályozva ahhoz, hogy drasztikusan befolyásolja a piacot.

Milyen előnyökkel jár az, ha valaki a Barnes szolgáltatásait választja?

Szakmailag mi egy rendkívül felkészült csapat vagyunk. Budapesten és az általunk képviselt régiókban a piacot illetően sok információval rendelkezünk. Ha megbíznak bennünket, akkor egy teljes szolgáltatási csomagot tudunk nyújtani. Széles kapcsolatrendszerrel rendelkezünk, és magas felhasználószámot elérő nemzetközi portálokon képviseljük magunkat amellett, hogy a hazai weblapunk és social media felületeink is egyre népszerűbbek és számos felhasználót elérnek. Elkísérjük az ügyfelet az első ponttól, mely az igényfelmérést követően az ingatlan megtalálása és kiválasztása, a megtekintés és információátadáson túl egészen a szerződéskötésig mindenre kiterjed. Mindenben tehermentesítjük, az összes információs anyagot beszerezzük jó előre számára, és garantáljuk, hogy teljes, 100%-os információk birtokában fogja megvásárolni az álom ingatlant. Ha azt szeretné, hogy ez diszkrét maradjon, akkor mi ezt is biztosítani tudjuk.

Gesztesi Ákos / Fotó: Barnes, Unsplash

Vincze Gábor szenior tanácsadó
+36 70 433 5498
g.vincze@barnes-international.com
Barnes Hungary címe: 1061 Budapest, Andrássy út 17.
weboldal:https://www.barnes-hungary.com/

vehir.hu

További cikkek

Veszprémben drágultak leginkább az ingatlanok tavaly
Veszprémben drágultak leginkább az ingatlanok tavaly
Ciklusfordulóhoz érkezett a hazai lakáspiac, a kilenc éve tartó meredek emelkedés után idén csökkenhetnek az ingatlanárak - értékelték a helyzetet az OTP Ingatlanpont és az OTP Pénzügyi Pont szakértői csütörtökön újságíróknak.
Goda Krisztina: Anyukám szava a mai napig parancs
Goda Krisztina: Anyukám szava a mai napig parancs
Goda Krisztina többek között a Kaméleon, a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem rendezője; nemrég Gárdonyi Géza művéből, az Ida regényéből készített tévéfilmet, melynek egyik forgatási helyszíne Veszprém volt. A Balázs Béla-díjas rendezőnek sikeres filmjei nagy ismertséget hoztak számára, a bulvár világa viszont teljes mértékben elkerülte. Többek között arról kérdeztük, miként lehet ma érvényesülni a szakmában…
Ha nem lennének olvasóim, nem írnék – pedig nem is nekik írok
Ha nem lennének olvasóim, nem írnék – pedig nem is nekik írok
Ugron Zsolna – az erdélyi születésű József Attila-díjas magyar író, újságíró, műsorvezető – gyerekkorának nagy része a Ceaușescu-rendszerben telt, végül a családnak sikerült elhagynia az országot. Zsolna később visszatért Erdélybe, a helyre, ami regényeiben is központi téma, csak úgy, mint az erős női főhősök, akik már-már az írónő védjegyévé váltak. Írói létről, szerepekről, nőiségről kérdeztük Ugron Zsolnát.
Élet és halál, mindkettő egy nagy titok
Élet és halál, mindkettő egy nagy titok
Vajon mit érez egy fiatal nő akkor, amikor meghozza a döntést, hogy szerzetesnővérnek áll? Mit érez akkor, amikor Istennek feltett kérdéseire nem kap egyértelmű válaszokat? Barnai Brigitta, a Congregatio Jesu női szerzetesrend veszprémi közösségének tagja több próbatételt is kiállt az évek alatt
Otthon lenni a betondzsungelben és elmenekülni a nagyvilágba
Otthon lenni a betondzsungelben és elmenekülni a nagyvilágba
A Haszkovó-lakótelep betondzsungelében nőtt fel, de ő ezt inkább lehetőségnek, mintsem hátránynak élte meg. Hiszen egy kertvárosi övezet nem segített volna neki, hogy kibontakoztassa kreativitását, amelyből megszülethetett a Hősök zenekar számos rap dala, vagy éppen létrejöjjenek a mural festmények Veszprém társasházainak tűzfalain. Élete jelentős részét a színpadon tölti, mégis szenvedélyesen kutatja az elhagyatott épületeket, még akkor is, amikor az illegalitás határán kell egyensúlyoznia. Ozsváth Gergővel, művésznevén Menthával beszélgettünk.