2023. május 31.
//
Angéla névnap

Az összetartozás napja méltó emléknap minden magyarnak, éljen bárhol a világban

2022. június 4. 15:53
Szombat délelőtt az Óváros téri Országzászlónál tartottak megemlékezést a trianoni békediktátum aláírásának 102. évfordulóján.

Az ünnepélyes megemlékezésen Porga Gyula polgármester mondott beszédet, melyben kiemelte, a nemzeti összetartozás napját azoknak a magyaroknak szenteljük, akik az igazságtalan trianoni békediktátum következtében Magyarország határain kívül rekedtek. Mint fogalmazott, az anyaország állampolgáraiként nem csupán kötelességünk, de fontos küldetésünk is megemlékezni arról, hogy a magyar nemzet egy és oszthatatlan.

A történelem vihara által megtépázott ország a korábbi területének és lakosságának jelentős részét veszítette el a trianoni békediktátum döntése nyomán, családtagok százezreit választotta el egymástól.

Porga Gyula kiemelte, a trianoni katasztrófa nehezen gyógyuló seb, de a nemzeti összetartozás napja méltó emléknap, melyet emlékezésben és lélekben együtt tölt minden magyar, éljen bárhol a világban.

A magyar országgyűlés 2010 május harmincegyedikén iktatta törvénybe az emléknapot, a törvény elfogadásával az országgyűlés kinyilvánította, hogy a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek.

A nemzeti összetartozás napja nem gyásznap a magyarok számára, elszenvedett veszteségei ellenére Magyarország nem szűnt meg létezni 1920 június 4-én. A nemzeti újjászületés olyan egyedülálló képességéről tett tanúbizonyságot népünk, mely példátlan az egész világban.

Az ünnepélyes megemlékezés kulturális műsoráért Takács Boglárka felelt, aki a Nélküled című dalt énekelte. Az esemény végén elhelyezték az Országzászlónál az emlékezés virágait.

Szabó Eszter
Kovács Bálint

További cikkek

Benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek
Benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek
Benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a védelem költségvetése lesz - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten az Országházban.
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
A Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola dupla előadás keretében rendezte meg hagyományos néptáncgáláját pénteken az Agórában. Az esemény hatalmas sikert aratott: a több mint kétszázötven táncos egyaránt telt ház előtt léphetett színpadra.
Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Ahmet Yener vasárnap este bejelentette: a közel végleges adatok alapján Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfő nyerte az elnökválasztás második fordulóját.
Idén is gazdára talált a kádártai Dévai Bíró Mátyás-díj
Idén is gazdára talált a kádártai Dévai Bíró Mátyás-díj
Vidám gyereknapi programokat szerveztek Kádártán vasárnap, ahol átadták az idei Dévai Bíró Mátyás-díjat is, amivel hagyományosan azt a helyi lakost ismerik el, aki sokat tett Kádárta közösségéért. A nap további részében koncerteken és utcabálon szórakozhattak a városrész lakói és akik ellátogattak Kádártára.
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Tavasszal előbb-utóbb minden kertben és füves utcai területen felbőgnek a fűnyíró gépek és a fűkaszák. Még azoknál is, akik nagyon helyesen egy ideig méhlegelőként hagyták tündökölni a pázsitban burjánzó gyönyörű vadvirágokat.