Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát

2022. május 21. 12:00
A szél mellett a Pannon Egyetem evezősei borzolták fel a Balaton víztükrét pénteken Balatonalmádiban, ahol ismét megtartották az intézmény egyik legrégebbi rendezvényét, a Balaton Regattát. Hallgatók és oktatók több versenyszámban szálltak vízre, ahol idén a Pannon Egyetem egykori rektorának, dr. Gaál Zoltánnak a tiszteletére is szerveztek emlékfutamot.

A Balaton Regatta ötlete először még dr. Gaál Zoltán fejében fogalmazódott meg. A Pannon Egyetem idén elhunyt rektora 1999-ben azzal a céllal hívta életre a versenyt, hogy egy, az Oxford és Cambridge egyetemek közti hagyományos evezőversenyt a Balatonon is meghonosítsák, ahol a Pannon Egyetem veszprémi kampuszának hallgatói és oktatói, valamint akkor még a felsőoktatási intézményhez tartozó keszthelyi Georgikon Kar versenyzői mérkőzzenek meg egymással a vízen.

A Balaton Regatta nem csak azért különleges, mert egy angolszász hagyományt honosított meg itt a Dunántúlon állóvízen. A hajók is egyediek, amelyekben 10 evezős és egy kormányos száll vízre. Mivel a Balatonon nem lehetett alkalmazni azokat a hagyományos hajókat, amelyeket folyókon használnak, ezért speciális, egyedi tervezésű, 12 méteres üvegszálas hajókat építettek erre a célra.

Idén a Balaton Regattát már 20. alkalommal szervezték meg, ezúttal Balatonalmádiban a Nereus strandon. Az érdeklődés pedig a vártál is nagyobb volt, több mint 600-an jöttek el szurkolni a csapatoknak, ebben minden bizonnyal az is szerepet játszott, hogy az elmúlt 3 évben a koronavírus-járvány, illetve a kedvezőtlen időjárás is meggátolta a verseny lebonyolítását.

A Balaton Regatta hagyományának erejét mi sem bizonyítja jobban, hogy továbbra is a keszthelyi csapatokkal mérkőznek meg a veszprémi indulók, habár a Georgikon Kar tavaly óta már nem a Pannon Egyetem intézményéhez tartozik, hanem a gödöllői Szent István Egyetemhez, de ez a váltás nem tudta felülírni a tradíciókat.

Ezt emelte ki többek közt dr. Gelencsér András, rektor is a megnyitón, aki külön kiemelte dr. Gaál Zoltán szerepét, akinek tiszteletére 1 perces néma csenddel is adóztak a nyitóceremónián.

Ezt követően Navracsics Tibor, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke beszélt arról, hogy eljött az idő, hogy a Pannon Egyetem híre nemzetközi szinten is megerősödjön, ebben pedig az ilyen hagyományok, mint amilyen a Balaton Regatta is nagy szerepet játszanak.

A hamarosan ismét miniszteri feladatok elé néző Navracsics továbbá beszélt a térség és a felsőoktatási intézmény elválaszthatatlanságáról is, mint mondta, a Balaton egyeteme egyértelműen a Pannon.

A pénteki napon több versenyszámot is rendeztek, vízre szálltak a senior-futam résztvevői, az öregdiákok, a jelenlegi hallgatók, de rendeztek nyílt futamot is a Vízisport és Vitorlás Egyesület Balatonföldvár csapata, a Pannon Egyetem Senior Női csapata és a Veszprémi Egyetemi Sport Club junior csapata részvételével.

Az idei évben először pedig a karok csapatai is megmérkőztek egymással a dr. Gaál Zoltán emlékversenyen, itt a Mérnöki Kar, a Gazdaságtudományi Kar, a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar, valamint a Műszaki Informatikai Kar hallgatói szálltak vízre.

A Balaton Regatta történelmi hagyományairól korábban mi is írtunk, amit az Ecoport magazin 2021/III. számában lehet elolvasni.

Fotók: Pesthy Márton / Pannon Egyetem

Hajas Bálint
további cikkek
A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben Pannon Egyetem A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben 2023-ban mintha még a csillagok is szerencsésen együtt álltak volna a Pannon Egyetem fölött, a veszprémi felsőoktatási intézmény sorról sorra döntötte meg a saját rekordjait. 2024. február 2. 11:30 Elindult a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál Veszprémben Elindult a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál Veszprémben Tizedik alkalommal rendezik meg a BIDF-et, amelynek veszprémi rendezvényét a Pannon Egyetem Humántudományi Kara látja vendégül. A helyszínt idén a Foton biztosítja. 2024. február 2. 14:45 A kukoricaföld, melyről az egyetem nőtt ki A kukoricaföld, melyről az egyetem nőtt ki Kedd délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban nyílt meg a 75 éves Veszprém egyeteme című kiállítás. 2024. január 24. 21:43 A Pannon Egyetem a világ egyetemeinek első öt százalékában Pannon Egyetem A Pannon Egyetem a világ egyetemeinek első öt százalékában Veszprémben mindenféle probléma nélkül ment végbe az egyetemi modellváltás, de hogy mit jelent ez pontosan, azt már kevesen ismerik mélységében. Erről is beszélgettünk Csillag Zsolttal, az idén 75 éves Pannon Egyetem kancellárjával. Hogyan változott a magyar felsőoktatás az elmúlt évtizedekben, mik voltak akkor és mik ma a kihívások? Hogyan reagált ezekre az intézmény és milyen stratégiája van a jövőre nézve? És egyáltalán, miért lett a Veszprémi Egyetemből Pannon Egyetem, ami ma a nemzetközi rangsorok alapján a világ élvonalába tartozik. 2024. január 23. 22:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.