2022. június 29.
//
Péter, Pál névnap

Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát

A szél mellett a Pannon Egyetem evezősei borzolták fel a Balaton víztükrét pénteken Balatonalmádiban, ahol ismét megtartották az intézmény egyik legrégebbi rendezvényét, a Balaton Regattát. Hallgatók és oktatók több versenyszámban szálltak vízre, ahol idén a Pannon Egyetem egykori rektorának, dr. Gaál Zoltánnak a tiszteletére is szerveztek emlékfutamot.

A Balaton Regatta ötlete először még dr. Gaál Zoltán fejében fogalmazódott meg. A Pannon Egyetem idén elhunyt rektora 1999-ben azzal a céllal hívta életre a versenyt, hogy egy, az Oxford és Cambridge egyetemek közti hagyományos evezőversenyt a Balatonon is meghonosítsák, ahol a Pannon Egyetem veszprémi kampuszának hallgatói és oktatói, valamint akkor még a felsőoktatási intézményhez tartozó keszthelyi Georgikon Kar versenyzői mérkőzzenek meg egymással a vízen.

A Balaton Regatta nem csak azért különleges, mert egy angolszász hagyományt honosított meg itt a Dunántúlon állóvízen. A hajók is egyediek, amelyekben 10 evezős és egy kormányos száll vízre. Mivel a Balatonon nem lehetett alkalmazni azokat a hagyományos hajókat, amelyeket folyókon használnak, ezért speciális, egyedi tervezésű, 12 méteres üvegszálas hajókat építettek erre a célra.

Idén a Balaton Regattát már 20. alkalommal szervezték meg, ezúttal Balatonalmádiban a Nereus strandon. Az érdeklődés pedig a vártál is nagyobb volt, több mint 600-an jöttek el szurkolni a csapatoknak, ebben minden bizonnyal az is szerepet játszott, hogy az elmúlt 3 évben a koronavírus-járvány, illetve a kedvezőtlen időjárás is meggátolta a verseny lebonyolítását.

A Balaton Regatta hagyományának erejét mi sem bizonyítja jobban, hogy továbbra is a keszthelyi csapatokkal mérkőznek meg a veszprémi indulók, habár a Georgikon Kar tavaly óta már nem a Pannon Egyetem intézményéhez tartozik, hanem a gödöllői Szent István Egyetemhez, de ez a váltás nem tudta felülírni a tradíciókat.

Ezt emelte ki többek közt dr. Gelencsér András, rektor is a megnyitón, aki külön kiemelte dr. Gaál Zoltán szerepét, akinek tiszteletére 1 perces néma csenddel is adóztak a nyitóceremónián.

Ezt követően Navracsics Tibor, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke beszélt arról, hogy eljött az idő, hogy a Pannon Egyetem híre nemzetközi szinten is megerősödjön, ebben pedig az ilyen hagyományok, mint amilyen a Balaton Regatta is nagy szerepet játszanak.

A hamarosan ismét miniszteri feladatok elé néző Navracsics továbbá beszélt a térség és a felsőoktatási intézmény elválaszthatatlanságáról is, mint mondta, a Balaton egyeteme egyértelműen a Pannon.

A pénteki napon több versenyszámot is rendeztek, vízre szálltak a senior-futam résztvevői, az öregdiákok, a jelenlegi hallgatók, de rendeztek nyílt futamot is a Vízisport és Vitorlás Egyesület Balatonföldvár csapata, a Pannon Egyetem Senior Női csapata és a Veszprémi Egyetemi Sport Club junior csapata részvételével.

Az idei évben először pedig a karok csapatai is megmérkőztek egymással a dr. Gaál Zoltán emlékversenyen, itt a Mérnöki Kar, a Gazdaságtudományi Kar, a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar, valamint a Műszaki Informatikai Kar hallgatói szálltak vízre.

A Balaton Regatta történelmi hagyományairól korábban mi is írtunk, amit az Ecoport magazin 2021/III. számában lehet elolvasni.

Fotók: Pesthy Márton / Pannon Egyetem

Hajas Bálint

További cikkek

Átvehették diplomájukat a Pannon Egyetem MFTK végzősei
Átvehették diplomájukat a Pannon Egyetem MFTK végzősei
A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar szerda délelőtt tartotta diplomaátadóját a B épület aulájában.
Pitch Dayt szerveztek a GTK speciális ösztöndíjasai számára
Pitch Dayt szerveztek a GTK speciális ösztöndíjasai számára
Az NKFIH és az Express Innovation Agency által támogatott Hungarian Startup University Program (HSUP) 2022 júniusában zárul. A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar speciális ösztöndíjas hallgatói csapatai számára a program zárásaként 2022. június 20-án Pitch Day-t szervezett, ahol a csapatok az előző félévben továbbjutó ötleteik megvalósítását mutatták be a szakmai zsűri előtt.
Kiderült, mennyire is lesz zöld a Zöld város
Kiderült, mennyire is lesz zöld a Zöld város
Újabb helyszínbejárással folytatódott az önkormányzat és az Európa Kulturális Fővárosa program által meghirdetett sorozat, amelyen civileknek személyesen a városvezetők, valamint tervezők és kivitelezők mutatják be Veszprém legnagyobb, jelenleg is zajló beruházásait. Kedden a Zöld város program került terítékre. A Szent Miklós-szeget, az Erzsébet-ligetet és az egyetem alsó kampuszát is magába foglaló fejlesztés bejárásán az is kiderült, hány fa marad meg a beruházást követően.
Új teremben, új módszerekkel dolgozik a Pannon Színitanoda
Új teremben, új módszerekkel dolgozik a Pannon Színitanoda
Komáromi Sándor, a Paszta vezetője, a Pannon Egyetem oktatója megkeresésünkre számos újdonságról számolt be, melyek a drámapedagógiai képzésen kívül más területeket is érintenek.
Ha szerelmes férfiak őriznék a várost, sosem veszne el
Ha szerelmes férfiak őriznék a várost, sosem veszne el
A szeretet és a szerelem filozófiája köré épült a Pannon Kultúrklub legutóbbi beszélgető-estje a Papírkutyában.