Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A világpolitika sohasem csak fekete, vagy csak fehér

2022. május 17. 15:34
Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő veszprémi előadásán nem csak az orosz-ukrán helyzetet elemezte a maga kendőzetlen stílusában, bemutatta, hogy a világpolitikát sohasem lehet kizárólag csak feketén, vagy fehéren értelmezni.

Közel telt ház várta Nógrádi Györgyöt és az Ultrahang nevű Youtube-csatorna stábját Veszprémben az Agóra kulturális központban, ahová első alkalommal szervezték meg a harmadik legnagyobb külpolitikával foglalkozó online közösség közönségtalálkozóját.

Akik rendszeresen követik Nógrádi György tevékenységét, azok már tudták, mire számíthatnak az előadáson, de akik kevésbé jártasak az európai, vagy a világpolitika alakulásában, azok is többször találkozhattak az egyetemi tanár nyilatkozataival különböző platformokon.

Hiszen Nógrádi György szinte megkerülhetetlen, amikor valamely világpolitikára is kihatással lévő esemény elemzéséről van szó, teszi mindezt a rá jellemző dinamikus, a legfontosabb részleteket pontokba szedő retorikájával. Így még egy olyan sok összetevős konfliktus kapcsán, mint amilyen az orosz-ukrán háború is feljönnek új megközelítések.

Pontosabban feltárulnak olyan összefüggések, olyan politikai gesztusok és nyilatkozatok, amelyek egyébként elvesznének a hírek sűrűjében, mégis ezeknek az összefüggésükben való vizsgálata választ adhat több homályos kérdésre is.

Király Tamás, az Ultrahang Youtube-csatorna alapítója és Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértőKirály Tamás, az Ultrahang Youtube-csatorna alapítója és Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő

A közönségtalálkozó az Ultrahang szokásos tematikája mentén zajlott, azaz a közönség kérdezett, Nógrádi György pedig válaszolt. Mindezt megszakítva olykor egy-egy személyes történettel, vagy tanulságos, olykor komikus sztorival a diplomácia világából. Például amikor Trump Merkellel való első találkozásukkor két bonbont adott neki az asztal fölött, azzal a mondattal, hogy „ne mond, hogy soha nem adok semmit.” Mondani sem kell, egy ilyen modortalan gesztus nem mindennapos a diplomáciában. Vagy, amikor kiderült, hogy Károly herceg kedvességből káposztafejnek szólította II. Erzsébetet, ezt egyébként a szájáról sikerült leolvasnia egy süketnéma jeltolmácsnak.

A veszprémi közönségtalálkozó fő témája mégis a legnagyobb aktualitással bíró orosz-ukrán háború volt, főleg annak diplomáciai eseményei Oroszország és a nyugati szövetségi rendszer között.

Nógrádi György rávilágított, Európán belül is megoszlik, hogy mely országnak mi az érdeke az átrendező hatalmi rendszerben. Az bizonyos, hogy a jelenlegi szankciókkal, amit az EU az orosz energiahordozókra vet ki Oroszország helyett inkább Európa gyengül és leginkább az USA profitál belőle. Hogy miért, arra még visszatérünk, viszont szintén Nógrádi György idézett egy, a hamburgi egyetem által kiadott tanulmányból, ami Embargó címmel jelent meg. Ebben kimutatták, hogy

a világon valaha bevezetett embargók közül a legtöbb megbukott, vagy pedig egyszerűen kijátszották.

Itt idézte a tanár úr Lavrovot, az orosz védelmi minisztert, aki kimondta: jönni fog az orosz földgáz továbbra is, csak közvetítőn keresztül, sokkal drágábban.

Az amerikai szálra visszatérve, jelenleg az körvonalazódik, hogy az orosz energiahordozók helyett az USA-tól vásárolna Európa, ez viszont több szempontból is hátrányos lehet az öreg kontinensnek. Nógrádi György szerint ezáltal csökkenne a versenyképessége, ki lennének szolgáltatva az országok, drágább lenne és pozícióelőnybe kerülne az USA és Kína is.

Nézői kérdésre reagálva szóba került az is, hogy a lengyelek és a bolgárok már felmondták a gázszerződésüket, de Németország és Franciaország továbbra is tárgyalna Moszkvával, hiszen egyiknek sem az az érdeke, hogy az USA megerősödjön Európában és ezt Macron (Franciaország elnöke) és Scholz (Németország kancellárja) is látja. E két ország pedig folyamatosan verseng a kontinens vezető szerepéért, de a franciák ehhez gyengék még, a németeknél pedig Merkel lelépésével egyfajta politika űr állt be, még nem állt fel az új erős országvezetés.

Ismét felmerült az a kérdés, hogy meddig tarthat a háború, erre viszont Nógrádi György sem tudott egyértelmű választ adni. Azt azért hozzátette, a háború elhúzódása jelenleg az USA-nak kedvez, hiszen ezzel is gyengül Oroszország az ő pozíciója pedig erősödik Európában. Leszögezte, hogy Putyin valóban agresszor, viszont a nyugati politika, amit művel, finoman szólva is „furcsa”. Utalva ezzel arra, hogy Zelinszkij, ukrán elnök azzal, hogy szinte kétnaponta megváltoztatja az álláspontját bizonyos kérdésekben, nem segíti elő a megállapodást, de érezhetően

az elnök leginkább azt csinálja, amit mondanak neki a tengerentúlról.

A közönségtalálkozó az Ultrahang-csatorna alapelveihez hűen tartózkodott a magyar belpolitikától, a szerkesztő-műsorvezető, Király Tamás ennek szellemében vezette a beszélgetést, amit Nógrádi György a legváratlanabb pillanatokban szakított meg egy-egy közönség felé intézett kérdéssel, mint egy záróvizsgán, viszont ebben az esetben Nógrádi György egyik könyve volt a jutalom a helyes válaszért.

A veszprémi előadást vissza lehet nézni az Ultrahang Youtube-csatornáján az alábbi linken:

Nyitókép: Vehír archív

Hajas Bálint
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.