Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Csíkszeredában tette le a veszprémi Controlsoft Kft. új leányvállalatának alapkövetét

2022. május 16. 14:44
Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és Tánczos Barna, Románia környezetvédelmi, vízügyi minisztere a helyi elöljárókkal pénteken részt vett a Controlsoft Automatika Szolgáltató Kft. beruházásának alapkőletételén.

Az eseményen Dr. Berzsenyi Miklós, a vállalat ügyvezetője azt mondta, egy régi álom beteljesülése és jelentős mérföldkő a saját és a Controlsoft vállalat életében is az, hogy elkezdődött első külföldi leányvállalatuk beruházása.

– A magunk szerény eszközeivel szeretnénk ahhoz is hozzájárulni, hogy értelmes, izgalmas, szakmai kihívásokkal teli munkát biztosítsunk, amiért érdemes visszatérni a szülőföldre Bukarestből, Brassóból, Kolozsvárról vagy akár Németországból is. Egy olyan jövőképet szeretnénk a fiataloknak adni, hogy a szülőföldön is lehet boldogulni, nem kell innen elvándorolni máshová – mondta az ügyvezető igazgató. Hozzátette: meggyőződése, mindenki ott érzi magát otthon, ahol született, és ebben szeretnének segítséget nyújtani.

Korodi Attlia, Csíkszereda polgármestere beszédében emlékeztetett: másfél évvel ezelőtt az önkormányzat egyik legfontosabb célkitűzése volt a gazdaság fejlesztése és az, hogy Csíkszereda Székelyföld zászlóshajója legyen.

– Az elmúlt másfél évben, akkor, amikor a Caola Zrt.-vel vagy a Controlsoft Kft.-vel szándéknyilatkozatokat írtunk alá fejlesztésekről, az ennek a szellemiségében történt, és itt nem állunk meg, mert az a fontos, hogy a csíkszeredai helyi vállalkozók vagy az ide betelepülő kis- és közepes vállalkozások, azok az 50-100 munkahelyet adó gazdasági egységek, amelyek közösségünk sava-borsát képezik, minél nagyobb számban legyenek, egymás között minél jobban össze tudjanak kapcsolódni – mondta a város elöljárója. Hozzátette: ehhez több partner kell, ugyanakkor megköszönte magyar kormánynak, hogy olyan forrásokat tud biztosítani, amelyeket itthon nem találnak meg.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte: szükség van arra, hogy azok, akik most külföldön dolgoznak, hazatérjenek és itthon találjanak munkát.

– A termékek mellett egyre inkább hangsúlyt kapnak a szolgáltatások, és úttörő fejlesztésnek számít az, hogy a Controlsoft részt vesz a külhoni együttműködésekben, ami fontos külgazdasági téren. Ez minket abban erősít meg, hogy azok, akik távol vannak, vagy nem látják a perspektívát, kapjanak kapaszkodót és lehetőséget – mondta a megyeelnök.

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere beszédében köszönetét fejezte ki a külhoni magyaroknak az április eleji magyar országgyűlési választáson való részvételért. Kiemelte: korábban soha nem vettek részt annyian a határon túliak a választáson, mint április 3-án. A külügyminiszter úgy fogalmazott: a választási eredmény egyrészt megerősítése a nemzetpolitikának, másrészt megerősítése annak a gazdaságpolitikai stratégiának, amely az elmúlt években nemcsak Magyarországnak, hanem egész Közép-Európának, és ennek köszönhetően Magyarország az elmúlt 12 év minden válságából erősebben került ki, mint ahogyan azokba belekerült. Szijjártó Péter arra is rámutatott: a 2021-es év rekordot jelentett, hiszen a kommunizmus bukása óta a magyar gazdaság soha nem volt annyira erős, mint tavaly.

– Ma egy újabb magyar vállalati beruházást indítunk el Románia területén, és ennek a beruházásnak három fontos szempontból van jelentősége. Először is ez a beruházás a kifektetési stratégiánk sikerét támasztja alá. A magyar gazdaság jövőbeni növekedése szempontjából kifejezetten meghatározó jelentősége van annak, hogy a sikeres magyar vállalatok külföldön is sikeresen tudjanak beruházásokat végrehajtani. Hiszen ezek a sikeresen végrehajtott magyar vállalati beruházások tovább növelik a magyar exportot, a magyar technológiai tudás megjelenítését, és sikeres működésükkel az otthoni gazdaság sikerességéhez is hozzájárulnak – mondta Szijjártó. Hozzátette: nem véletlen, hogy 52 vállalatnak adtak összesen 73 milliárd forintnyi támogatást, amelynek nyomán 144 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre a támogatott magyar vállalatok külföldön. Megjegyezte: ebből 15 vállalat hazánk területén végez fejlesztéseket, 25 milliárd forintnyi magyar kormányzati támogatással 60 milliárd forintnyi magyar vállalati beruházás jön létre Románia területén.

– A második fontos jelentősége ennek a mai beruházásnak abban áll, hogy ez továbbfejleszti Magyarország és Románia gazdasági együttműködését. Ez a gazdasági együttműködés az elmúlt időszakban rekordot rekordra halmozott, hiszen a magyarországi vállalati tőke ötödik legjelentősebb célországa ma már Románia, a kétmilliárd eurót is meghaladja az itt felgyülemlett magyar vállalati beruházott tőke. A kereskedelmi forgalmunk tavaly megközelítette – egy húszszázalékos növekedést követően – a tízmilliárd eurót, a magyar gazdaság hatmilliárd eurónyi exportterméket és szolgáltatást juttatott el ide – részletezte a külügyminiszter. Hangsúlyozta és kifejezetten az eseményen jelen lévő román sajtó képviselőinek mondta: elkötelezettek, hogy Magyarország és Románia gazdasági együttműködését továbbfejlesszék. Hozzátette: a magyarok mindig is a pragmatikus és észszerű együttműködésben hittek és hisznek.

– Mi mindig is abban hittünk és hiszünk a mai napon is, hogy kölcsönös tisztelet talaján állva ezt az együttműködést tovább lehet fejleszteni. Hogyha a kölcsönös tisztelet talaján áll az együttműködésünk, akkor abból mindkét ország és mindkét nemzet nagyon sokat tud profitálni. Azt gondoljuk, hogy ennek a sikeres együttműködésnek a legstabilabb, a legfontosabb alapját a nemzeti közösségeink alkotják, az Erdélyben, Székelyföldön élő magyarság és a Magyarországon élő románok közössége. Mi arra buzdítjuk a Magyarországon élő román közösséget, hogy éljék meg nemzeti identitásukat, a szimbólumaikat szabadon használják, mert amennyivel ők erősebbek lesznek, annyival erősebb lesz Magyarország is. Mi a Románia területén élő magyar nemzeti közösségre és a Magyarország területén élő román nemzeti közösségre úgy tekintünk, mint a legbiztosabb alapra Románia és Magyarország együttműködésének jövőbeni fejlesztésére – mondta Szijjártó. Hozzátette: a harmadik jelentősége a csíkszeredai beruházásnak abban áll, hogy egy újabb fontos közös lépést tesznek a közös kihívások kezelésére a környezet megvédése érdekében.

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter azt mondta: ezek a külföldi beruházások hihetetlenül fontosak az itteni gazdasági szereplők számára.

– A Controlsoft egy olyan stabil, tudást és technológiát birtokló vállalat, amely képes lesz kitörni akár ebből a térségből is, a nemzetközi piacon is biztos meg fogja állni a helyét. Kiváltságos helyzetben vagyunk azáltal, hogy Csíkszeredát választották, mert ez a csíkszeredai, székelyföldi befektetés tudást, hozzáállást és munkamorált tud hozni Székelyföldre, amelyre óriási szükségünk van, és amely csak előreviszi a térségünket – részletezte Tánczos Barna.

A Controlsoft Automatika Szolgáltató Kft. csíkszeredai leányvállalata 50 új munkahelyet teremt, és a széles körű mérnöki szolgáltatások közül a vízkezelési és vízgazdálkodási célú tevékenységeknek ad majd otthont.

vehir.hu
további cikkek
A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54 A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent. tegnap 10:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.