2023. március 28.
//
Gedeon névnap

Ukrán menekült gyerekeknek tartanak színjátszót a Pannon Egyetemen

Domonkos Ágnes, a Ptah Theatre vezetője férjével közösen tart színjátszót minden vasárnap, a Pannon Színitanodában.

Ágnes a Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesületen keresztül vette fel a kapcsolatot a Veszprémbe érkező ukrán családokkal, hogy férjével közösen a szakmájukon keresztül is segítsék őket. Ahogy Ágnes fogalmazott: „Mindenféle tárgyi segítségen túl fontosnak gondoltuk, hogy a szakmánkon keresztül is adni tudjunk. Amikor megtudtuk, hogy milyen sok menekült van a városban, rögtön tudtuk, hogy tenni kell valamit.

Én nem csupán színész, illetve színházpedagógus vagyok, hanem pszichológus is, tehát a mentálhigiénés foglalkozások egyáltalán nem állnak tőlem távol.

Nagy igény volt ezekre a vasárnapi találkozásokra, több, mint húszan vannak, és folyamatosan jönnek újak. Négyévesektől egészen a tizenévesekig vannak, ezért két részre szedtük a társaságot korosztály szerint. Amíg az egyik csapattal játszunk, addig a többiek kint beszélgetnek, rajzolnak, origamiznak.”

Arról, hogy miért éppen a Pannon Színitanodában vannak a foglalkozások, Ágnes a következőket mondta: „A Pasztával szoros kapcsolatban állok, a közeljövőben egy pályázat keretén belül foglalkozást is vezetek majd, és amikor helyszínt kerestem a vasárnapi találkozásokra, rögtön a Paszta vezetője, Komáromi Sándor jutott az eszembe. Szerencsére elsőre igent mondott, támogatta az ötletet.”

Ágnes kérésünkre beszámolt arról is, milyen jellegű foglalkozásokat kell elképzelni: „Öröm látni, ahogy a zárkózott kapucnis gyerekek szépen lassan kinyílnak. Fizikai színházi technikát alkalmazunk, vagyis rengeteg mozgásos gyakorlat van, mindez persze játékosan. Sokat foglalkozunk a testtel, a koncentrációs gyakorlatokkal, de a színjátszó második felében már színészkedni is szoktunk, nagyon élvezik.

Nem gondoltam volna, hogy ennyire bátrak lesznek, meglepően ügyesek.

Mindennél fontosabb, hogy egy biztonságos, támogató közeget nyújtsunk a gyerekek számára. További terveink, hogy a nyáron napközis tábort szervezzünk, ez még egyeztetés alatt áll.”

Szabó Eszter

További cikkek

Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
A Veszprémi Petőfi Színház VI. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a 10. Színházi Olimpia együttműködésével várja látogatóit április 20-23. között. A Magyarországon megrendezendő olimpiához a Kabóca Bábszínház is erős programmal csatlakozik.
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
A Pannon Várszínház január végén mutatta be Háy János Én vagyok én című szerepjátékát, mely Petőfi Sándort, Haverját, és Szendrey Júliát hozza karnyújtásnyira a közönség elé. A Vándorfi László rendezésében színpadra állított darab már országhatáron túlra is ellátogatott, hiszen meghívást kapott a brüsszeli Liszt Intézetbe. A sikeres előadást most a veszprémi közönség ismét láthatja, hiszen március végén hatszor is játszák. A rendezővel, Vándorfi Lászlóval, a Szendreyt alakító Kárpáti Barbarával, valamint a Petőfit megformáló Szelle Dáviddal beszélgettünk.
A kultúra folyton újra remixeli önmagát
A kultúra folyton újra remixeli önmagát
Temesvár a különböző nemzetiségek békés együttélésére építette fel 2023-as Európa Kulturális Fővárosa programját, és ezt az a népi motívumokat a modern táncba olvasztó mozgásszínházi produkció is szépen megmutatta, amit az Agórában láthatott a közönség szombaton.
Petőfiről a kulisszák mögött
Petőfiről a kulisszák mögött
A Veszprémi Petőfi Színház a napokban mutatta be a színházuk névadójáról szóló előadást, a Petőfifjút. A költő születésének kétszázadik évfordulója alkalmából most majdnem minden kulturális intézményben Petőfiről van szó. Nézzük, hogyan dolgozta fel az életművét a Veszprémi Petőfi Színház. Videónkban bepillantottunk az alkotói folyamatba, de a közönséget sem hagytuk kérdések nélkül.
Szálinger Balázs: Kétféle Petőfi van
Szálinger Balázs: Kétféle Petőfi van
Az idei évben nem csupán az Európa Kulturális Fővárosa címet ünnepeljük, de Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját is. Ennek apropóján a Pannon Várszínház meghívásos drámapályázatot hirdetett Petőfi Karaffa-drámatöredékének befejezésére. A sok nagynevű író közül Szálinger Balázs története nyert, szombat este pedig bemutatják a várva várt darabot. Ennek kapcsán kérdeztük az írót.