2023. március 28.
//
Gedeon névnap

Az Év kutatóhelye díjat vehetett át a Veszprém Megyei Levéltár

A díjat eredetileg 2020-ban ítélték oda az intézménynek, de a járvány miatt végül most, az I. Veszprémi Levéltári Napon vehette át azt.

Első alkalommal tartott Levéltári Napot a Veszprém Megyei Levéltár csütörtökön a Gizella Napok keretében, ahol a környékbeli megyék levéltárait egy szakmai találkozóra, a lappangó források iránt érdeklődőket pedig egy nyilvános konferenciára invitálták. Boross István igazgató elmondta, bár évről évre szerveztek tudományos konferenciákat korábban is, ilyen jellegű eseményre eddig nem került sor az intézmény keretei között.

Boross István igazgató Ari Ilonától vehette át a díjatBoross István igazgató Ari Ilonától vehette át a díjat

A napnak nem csak ez volt az egyetlen különlegessége: ekkor adták át a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület által alapított az Év Kutatóhelye Díjat is, melyet még 2020-ban szavaztak meg az intézménynek, ám a járvány miatt csak most adták át. A tizenegy éve működő szervezet 2011 óta ítéli oda a díjat a közönség visszajelzései alapján legjobbnak tartott kutatóhelyeknek, legyen az levéltár, könyvtár vagy éppen civil szervezet.

Ari Ilona, az egyesület elnöke elárulta, bár a tíz évvel ezelőtti viszonyokhoz képest jelentősen megváltozott a családtörténeti kutatások módszere, az online adatbázisoknak köszönhetően közvetettebb lett a kapcsolat a dokumentumokat kezelő szervezetek és a kutatók között, a levéltáraknak és a sokszor önkéntes munkával létrehozott adatbázisoknak még mindig fontos szerepe van. A veszprémi levéltár munkatársai pedig a visszajelzések alapján egyértelműen példamutató munkát végeznek és dicséret illeti a segítőkészségüket, amivel a kéréseket kezelik. Egy lelkes csapat dolgozik itt, akik mindig készen állnak teljesíteni a kéréseket, a közönséggel pedig szorosabb kapcsolatot ápolnak” – méltatta az intézmény munkatársait Ari Ilona.

Porga Gyula polgármester a díj kapcsán megjegyezte, azt, hogy a levéltár magas szinten végzi alapfeladatát, bizonyítják a szakmai díjak, ugyanakkor egy közönségdíj legalább olyan fontos elismerés. Mert azt is jelzi, hogy a levéltár a város közéletének ütőerén tartja a kezét, élő tevékenységet végez és nem egy falakkal körülzárt vár. Ez pedig azért is fontos, mert egy városi közösség csak akkor tud erős lenni, ha a nagy egységek harmonikusan működnek együtt – nem véletlen, hogy a tömegszórakoztató események mellett egy ilyen szakmaibb program is megjelenik a Gizella Napokon.

Az Év Kutatóhelye Díj mellett nemrégiben egy másik díjat is elhozhatott egyébként a levéltár: az Összetört emlékezet. Veszprém első világháborús veszteségei levéltári források tükrében című munka az Év Levéltári Kiadványa díjon második helyezést ért el.

Az Összetört emlékezet című kiadvány, melyért Karika Tímea felelt, szintén díjat kapottAz Összetört emlékezet című kiadvány, melyért Karika Tímea felelt, szintén díjat kapott

A levéltári nap folytatásában a résztvevők mélyebben is betekinthettek történelmi örökségünkbe a lappangó források segítségével, melyek akár újraírhatják az ismereteinket a veszprémi zsidó közösségről, emellett szó esett többek között a Tanácsköztársaság veszprémi történéseiről, a Lechner testvérek visszaemlékezéseiről és a Perczel családról is.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
A Veszprémi Petőfi Színház VI. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a 10. Színházi Olimpia együttműködésével várja látogatóit április 20-23. között. A Magyarországon megrendezendő olimpiához a Kabóca Bábszínház is erős programmal csatlakozik.
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Meghosszabbított jelentkezési határidővel várják a fiatal versenyzőket az idei nyár legjelentősebb tánceseményére, a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix-re. A 7-18 éves balettnövendékek klasszikus és kortárs balett-versenyszámokban, pre-competitive, junior és youth kategóriában mérhetik össze a tudásukat. A verseny zsűrijének elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, a tagok pedig a hazai és nemzetközi táncélet elismert szakemberei. A szervezők a világ minden tájáról várják a versenyzőket, a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok pedig a Junior Grand Prix és a Youth Grand Prix díjakat nyerhetik el.
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
A Veszprémi Főegyházmegye szervezésében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, 2023. április 2-án Virágvasárnap, első ízben, hagyományteremtő szándékkal élő passiójátékot mutatnak be Veszprémben, a Séd patak völgyében.
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
A Pannon Várszínház január végén mutatta be Háy János Én vagyok én című szerepjátékát, mely Petőfi Sándort, Haverját, és Szendrey Júliát hozza karnyújtásnyira a közönség elé. A Vándorfi László rendezésében színpadra állított darab már országhatáron túlra is ellátogatott, hiszen meghívást kapott a brüsszeli Liszt Intézetbe. A sikeres előadást most a veszprémi közönség ismét láthatja, hiszen március végén hatszor is játszák. A rendezővel, Vándorfi Lászlóval, a Szendreyt alakító Kárpáti Barbarával, valamint a Petőfit megformáló Szelle Dáviddal beszélgettünk.
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Genius Loci Wesprimiensis címmel adott ki kötetet a Hét Domb Egyesület.