Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tavaly is csökkent a Veszprémben regisztrált bűncselekmények száma

2022. április 28. 16:00
Beszámolót nyújtott be a Veszprémi Rendőrkapitányság tavalyi évéről Rausz István rendőr ezredes, a kapitányság vezetője a veszprémi képviselő-testület áprilisi ülésére.

A kapitány által előterjesztett beszámoló szerint az elmúlt tizenkét évből tavaly, 2021-ben volt a legalacsonyabb a városban regisztrált bűncselekmények száma. A megelőző évhez képest negyedével csökkent a közterületen elkövetett regisztrált bűncselekmények száma. 

7,4%-kal csökkent a kiemelt bűncselekmények száma az előző évhez képest. A testi sértések száma 17 volt, harmadával kevesebb, mint 2020-ban. Ezen belül negyedével csökkent a súlyos testi sértések száma. Kisebb mértékben, 2,7%-kal csökkent a lopások száma, a tavalyi adat ezzel együtt is a legalacsonyabb 2010 óta. Személygépkocsit egyet sem loptak el tavaly a város területén, hatot azonban feltörtek.

Jelentősen csökkent a lakásbetörések száma: tavaly mindössze három esetről érkezett bejelentés Veszprémben. Rongálás 33 esetben történt – ez megegyezik a 2020-as adattal. Rablást egy alkalommal regisztráltak, ez szintén azonos a megelőző évvel. Veszprém város területén a 2021. évben emberölés és halált okozó testi sértés bűncselekményt nem regisztráltak. Duplájára nőtt a zaklatások száma, 13,4%-kal csökkent a csalásoké (77). 

Így csalják ki a pénzünket 

A már korábban ismertté vált módszer, a főként idősek sérelmére elkövetett „unokázós” csalások mellett megjelent a bírósági végrehajtókra történő hivatkozás, de jelen vannak a magukat közüzemi, vagy telekommunikációs szolgáltatóként, illetve banki ügyintézőként feltüntető elkövetők is. Ezek mellett jelentős az internetes vásárlásokhoz kapcsolódó károkozás is. A sikeresen felderített ügyek kapcsán az igazolódott, hogy ezeket a bűncselekményeket jellemzően országosan tevékenykedő bűnözői csoportok követik el – olvasható a rendőrkapitány által előterjesztett beszámolóban.

Emellett tavaly egy új trükkös csalási módszer jelent meg, a „csomagküldős” elkövetés. Ennek során az elkövető valamely csomagküldő szolgálat nevében csomag érkezéséről szóló sms, vagy email üzenetet küld a későbbi sértettnek, aki az üzenetben megadott hivatkozásra kattintva elindít egy adathalász folyamatot. A módszer célja a bankszámla adatok megszerzése és a számláról a pénz jogosulatlan leemelése. 

A károsultak maguk telepítik a szoftvert, amivel meglopják őket (Illusztráció: freestocks on Unsplash)A károsultak maguk telepítik a szoftvert, amivel meglopják őket (Illusztráció: freestocks on Unsplash)

Szintén új módszerként jelentkezett a 2021. évben az úgynevezett „TeamViewer - AnyDesk” elkövetés. Ennek során különböző hitelintézetek nevében telefonon olyan valótlan tartalmú közlést  juttatnak el az elkövetők, hogy a sértett számlafiókját jogtalan támadás érte és az ilyen beavatkozások megszakítása, illetve megelőzése céljából szükséges különböző, azonnali módosításokat végezni a számlafiókjával kapcsolatosan. Az elkövetők a TeamViewer, vagy az AnyDesk program letöltésére bírják rá a sértetteket, mellyel távoli elérhetőséget biztosítanak maguknak az adott elektronikai eszközhöz, majd folyamatos telefonos kapcsolatban állva a sértettet ráveszik arra, hogy internetbankjába belépjen, belépési adatokat, kártyaszám részleteket megadjon, miközben a számítógépet távolról vezérelve jogosulatlan utaláshoz, kártyás vásárláshoz hiányzó adatokat gyűjtenek be. A jogosulatlanul elvégzett pénzügyi műveletek végeztével töröltetik a sértettel a letöltött TeamViewer, vagy az AnyDesk programot. 

Több baleset, közel ezer intézkedés az utakon

2021-ben a Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területén 13-mal több személyi sérüléssel járó közlekedési baleset (összesen 176) történt, mint egy évvel korábban, és 14-gyel többen sérültek meg. Öt halálos baleset történt. A baleset oka a legtöbb (64) esetben a sebesség helytelen megválasztása, az elsőbbségi jog megsértése (36), valamint a kanyarodási szabályok be nem tartása (26) volt.

Illusztráció: Michael Jin on UnsplashIllusztráció: Michael Jin on Unsplash

Ha csak Veszprém város közigazgatási területét vizsgáljuk, itt 13-mal több személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, mint egy évvel korábban, egy volt halálos kimenetelű. 

A rendőrség tavaly 960 esetben intézkedett közlekedési jogsértések miatt. Legnagyobb számban (592) a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt szabtak ki bírságot. Sebességtúllépés miatt 100 esetben döntöttek helyszíni bírságolásról, ittas vezetés miatt 47 személlyel szemben szabtak ki közigazgatási bírságot. 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.