2023. április 1.
//
Hugó névnap

Tavaly is csökkent a Veszprémben regisztrált bűncselekmények száma

2022. április 28. 16:00
Beszámolót nyújtott be a Veszprémi Rendőrkapitányság tavalyi évéről Rausz István rendőr ezredes, a kapitányság vezetője a veszprémi képviselő-testület áprilisi ülésére.

A kapitány által előterjesztett beszámoló szerint az elmúlt tizenkét évből tavaly, 2021-ben volt a legalacsonyabb a városban regisztrált bűncselekmények száma. A megelőző évhez képest negyedével csökkent a közterületen elkövetett regisztrált bűncselekmények száma. 

7,4%-kal csökkent a kiemelt bűncselekmények száma az előző évhez képest. A testi sértések száma 17 volt, harmadával kevesebb, mint 2020-ban. Ezen belül negyedével csökkent a súlyos testi sértések száma. Kisebb mértékben, 2,7%-kal csökkent a lopások száma, a tavalyi adat ezzel együtt is a legalacsonyabb 2010 óta. Személygépkocsit egyet sem loptak el tavaly a város területén, hatot azonban feltörtek.

Jelentősen csökkent a lakásbetörések száma: tavaly mindössze három esetről érkezett bejelentés Veszprémben. Rongálás 33 esetben történt – ez megegyezik a 2020-as adattal. Rablást egy alkalommal regisztráltak, ez szintén azonos a megelőző évvel. Veszprém város területén a 2021. évben emberölés és halált okozó testi sértés bűncselekményt nem regisztráltak. Duplájára nőtt a zaklatások száma, 13,4%-kal csökkent a csalásoké (77). 

Így csalják ki a pénzünket 

A már korábban ismertté vált módszer, a főként idősek sérelmére elkövetett „unokázós” csalások mellett megjelent a bírósági végrehajtókra történő hivatkozás, de jelen vannak a magukat közüzemi, vagy telekommunikációs szolgáltatóként, illetve banki ügyintézőként feltüntető elkövetők is. Ezek mellett jelentős az internetes vásárlásokhoz kapcsolódó károkozás is. A sikeresen felderített ügyek kapcsán az igazolódott, hogy ezeket a bűncselekményeket jellemzően országosan tevékenykedő bűnözői csoportok követik el – olvasható a rendőrkapitány által előterjesztett beszámolóban.

Emellett tavaly egy új trükkös csalási módszer jelent meg, a „csomagküldős” elkövetés. Ennek során az elkövető valamely csomagküldő szolgálat nevében csomag érkezéséről szóló sms, vagy email üzenetet küld a későbbi sértettnek, aki az üzenetben megadott hivatkozásra kattintva elindít egy adathalász folyamatot. A módszer célja a bankszámla adatok megszerzése és a számláról a pénz jogosulatlan leemelése. 

A károsultak maguk telepítik a szoftvert, amivel meglopják őket (Illusztráció: freestocks on Unsplash)A károsultak maguk telepítik a szoftvert, amivel meglopják őket (Illusztráció: freestocks on Unsplash)

Szintén új módszerként jelentkezett a 2021. évben az úgynevezett „TeamViewer - AnyDesk” elkövetés. Ennek során különböző hitelintézetek nevében telefonon olyan valótlan tartalmú közlést  juttatnak el az elkövetők, hogy a sértett számlafiókját jogtalan támadás érte és az ilyen beavatkozások megszakítása, illetve megelőzése céljából szükséges különböző, azonnali módosításokat végezni a számlafiókjával kapcsolatosan. Az elkövetők a TeamViewer, vagy az AnyDesk program letöltésére bírják rá a sértetteket, mellyel távoli elérhetőséget biztosítanak maguknak az adott elektronikai eszközhöz, majd folyamatos telefonos kapcsolatban állva a sértettet ráveszik arra, hogy internetbankjába belépjen, belépési adatokat, kártyaszám részleteket megadjon, miközben a számítógépet távolról vezérelve jogosulatlan utaláshoz, kártyás vásárláshoz hiányzó adatokat gyűjtenek be. A jogosulatlanul elvégzett pénzügyi műveletek végeztével töröltetik a sértettel a letöltött TeamViewer, vagy az AnyDesk programot. 

Több baleset, közel ezer intézkedés az utakon

2021-ben a Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területén 13-mal több személyi sérüléssel járó közlekedési baleset (összesen 176) történt, mint egy évvel korábban, és 14-gyel többen sérültek meg. Öt halálos baleset történt. A baleset oka a legtöbb (64) esetben a sebesség helytelen megválasztása, az elsőbbségi jog megsértése (36), valamint a kanyarodási szabályok be nem tartása (26) volt.

Illusztráció: Michael Jin on UnsplashIllusztráció: Michael Jin on Unsplash

Ha csak Veszprém város közigazgatási területét vizsgáljuk, itt 13-mal több személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, mint egy évvel korábban, egy volt halálos kimenetelű. 

A rendőrség tavaly 960 esetben intézkedett közlekedési jogsértések miatt. Legnagyobb számban (592) a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt szabtak ki bírságot. Sebességtúllépés miatt 100 esetben döntöttek helyszíni bírságolásról, ittas vezetés miatt 47 személlyel szemben szabtak ki közigazgatási bírságot. 

vehir.hu

További cikkek

Tehervonattal ütközött össze egy személyautó Tapolcán
Tehervonattal ütközött össze egy személyautó Tapolcán
Tehervonattal ütközött össze egy személyautó Tapolcán, a Keszthelyi út melletti vasúti átjáróban péntek délelőtt – közölte a katasztrófavédelem.
Közérdekű munkára ítélték a templomfalra graffitiző fiatalt
Közérdekű munkára ítélték a templomfalra graffitiző fiatalt
Az Ajkai Járásbíróság tárgyalás mellőzésével meghozott büntetővégzésével 140 óra közérdekű munka büntetésre ítélte azt a 21 éves ajkai férfit, akivel szemben műemlék, vallási szertartás végzésére szolgáló épület megrongálásával, folytatólagosan elkövetett rongálás bűntette miatt indult büntetőeljárás – közölte a Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya.
Illegális bevándorlókat szállított a férfi
Illegális bevándorlókat szállított a férfi
Az Ajkai Rendőrkapitányság munkatársai szerda délután Ajka és Bakonygyepes közötti útszakaszon ellenőrzés alá akartak vonni egy holland honosságú kisbuszt, és annak vezetőjét.
Közgyűlés: ingyenes óra a piacnál, elnevezik a zeneiskola előtti parkot
Közgyűlés: ingyenes óra a piacnál, elnevezik a zeneiskola előtti parkot
A parkolási rendszer kisebb enyhítéséről, közterület elnevezéséről döntött csütörtökön a képviselő-testület. Egy lépéssel közelebb kerültünk a Bakonykarszt állami kézbe kerüléséhez is.
Karambolozott két személyautó a nyolcason Veszprémnél
Karambolozott két személyautó a nyolcason Veszprémnél