Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Virágzó közösségi életet a Haszkovón!

2022. április 18. 22:15 // Forrás: Ecoport
Bár nevükhöz elsősorban Veszprém virágosító versenyét kapcsolják, a Virágzó Veszprém Egyesület valójában nem kisebb feladatot vállalt, minthogy pezsgő közösségi életet alakít ki a város legnagyobb lakosságszámú lakótelepen, egyben bebizonyítva azt is: a Haszkovón élni élmény.

Az egyesületnek egyébként akkor is lenne oka büszkeségre, ha csak a Virágos Veszprém lebonyolításáért felelnének. Nem csupán azért, mert a növények kiosztása, a virágba boruló kertek, balkonok felkeresése, zsűrizése és a díjátadó megszervezése komoly logisztikát igényel. Az eredetileg a Lokálpatrióták által elindított és tőlük megörökölt, 17 éve működő verseny önmagában is remek közösségi kezdeményezés, amely mára túlnőtt a város határain, immár öt helyszínen van jelen, az egyesület pedig szeretné, ha 2023-ra a Balatonig is elérnének, hogy az Európa Kulturális Fővárosa programra érkező turisták szép virágos települések mentén jussanak le a partra.

Az egyesületi formában 2019 óta létező, ám baráti-családi társaságként jóval régebb óta működő szervezet tagjai azonban nemcsak szó szerint szeretnék felvirágoztatni Veszprémet, de átvitt értelemben is. A Haszkovó lakótelepért vállaltak felelősséget, ahol maguk is élnek, s ahol hét évvel ezelőtt létrehozták a Hortoványi Dávid Emléktornát a tragikus körülmények között elhunyt Haszkovó FC alapítója előtt tisztelegve, és ahol három évvel ezelőtt a Haszkovó Napokat is elindították. „Abban az évben jubilált a focicsapat és a lakótelep is, Ovádi Péter képviselő úrral és Porga Gyula polgármester úrral beszélgetve pedig felvetettem az ötletet, hogy rendezzünk egy négynapos ünnepséget, amelynek részeként felvenném a kapcsolatot a lakótelep építésén résztvevő németekkel, lengyelekkel, illetve bolgárokkal, ésmeghívnám őket egy futball gálára. Elsőként a bulgáriai Haszkovo város Veszprém nevű focicsapatát hívtuk meg, akik a mi csapatunk mellett nyolc környékbeli együttessel mérkőzhettek meg. Emellett kulturális programot szerveztünk: megkoszorúztuk a négy nemzet tiszteletére épült Munkások emlékművét, beszédet mondott Ovádi Péter és egy itt élő bolgár nemzetiségű lakos segítségével a bolgár képviselő, valamint a helyi ének-zene iskola hangszeresei bolgár és magyar dalokat adtak elő. Nagyon jól sikerült a rendezvény, polgármester úr biztatására pedig úgy döntöttük, folytatjuk: a páros években Veszprémben tartunk gálát, a páratlanban pedig a meghívott ország képviseletéhez látogatunk” – meséli Jung Edina, az egyesület elnöke.

Azt is elhatározták, hogy a következő években már egyesületként szervezik meg a HaszkovóNapokat, a tevékenységüket pedig kiszélesítik. Régi vágyuk volt egy adventi kisfesztivál megrendezése – úgy érezték, a lakótelep valamiért kimarad az ünneplésből. Az ötletet Ovádi Péter is támogatta, sikerült beszerezni az ehhez szükséges engedélyt, a pandémia miatt azonban 2020-ban csak közös karácsonyfa állításról lehetett szó. A Haszkovó adventet végül tavaly sikerült teljes valójában megrendezni, nagy sikerrel. „Ezen felbuzdulva döntöttük el, hogy az egyesülettel a közösségformáló programok felé fordulunk és megpróbáljuk összehívni azokat a társaságokat, akik a régi közösségi hagyományokat felelevenítve szívesen vesznek részt a rendezvényeken” – magyarázza Jung Edina.

Ennek egyik lépéseként egy betlehemi házat is felállítottak a Kálvin János parkban a helyi iskolákkal és nyugdíjas klubbal, amelyet tavasszal húsvéti kertként használnak, nyáron pedig virágokkal díszítik fel, amely így egész évben üde foltja lehet a parknak. És ez csak töredéke a terveknek, a naptáruk már most tele.

Tavasszal indul a Virágos Veszprém program a virágosztásokkal, majd áprilisban, Nagyszombaton jön a Haszkovó Húsvét: az ünnepélyen nyolc különböző tojásfestési- és formálási technikát tanulhatnak meg a gyerekek, emellett a városlakókat húsvéti vásár, este pedig zenés program várja. Nyáron újabb emléktornát tartanak, majd szeptemberben a Virágos Veszprém díjait is átadják. Ovádi Péter támogatásával és a VKSZ Zrt. segítségével felépült az ország legnagyobb kutyafuttatója, erre építve indítják el a Mázli-napot, ami jövőre két felvonásban térne vissza: egyszer tavasszal, amikor hivatásos kutyaoktatók mutatják be, miként kell kiképezni a kutyákat, egyet pedig ősszel, amelyet rendőrségi őrző-védő programokkal, kutya show-val fűszereznének meg, amellett hogy az akadályokat bárki kipróbálhatja négylábújával. Aztán ismét elérkezünk a Haszkovó adventhez: a Haszkovóangyal program keretében az egyesület szeretne minden évben kiválasztani egy lakótelepi iskolát vagy óvodát, ahol megajándékozzák az összes első osztályost, valamint az intézményvezetők javaslatára további 15 gyermeknek karácsonyi csomaggal kedveskednek. Emellett a december 12-23. között tartott advent részeként Luca napján kézműves foglalkozásokat tartanak, ahol a Luca széket is elkészíthetik a résztvevők, valamint az iskolákkal, a színházzal összefogva betlehemes műsorral készülnek.

Ötletből tehát nincs hiány, a közösségi programokat pedig úgy tűnik, a lakótelepen élők is nagy szeretettel fogadják. Talán azért is, mert érzik, ilyenkor egy nagycsalád részei lehetnek, ahol a családtagok odafigyelnek egymásra. „A beltagjaink száma jelenleg 22, de vannak aktivistáink is, főleg 16 évesnél idősebb iskolások és nyugdíjasok, ugyanakkor az egyesületben 0-tól 100 éves korig minden korosztály képviselteti magát és mindenkiegyenlően beleszólhat a programokba. Nagyon családias a közösségünk, ahogy a lakótelepen is sokan ismerik egymást, tudják, számíthatnak a másikra – mondja Jung Edina. – Ezt a hangulatot szeretnénk a rendezvényeinken is továbbadni: olyan közösségi pont szeretnénk lenni, ahol mindenki megtalálhatja a társaságát és jól érezheti magát.

A cikk az Ecoport 2022/1. számában jelent meg.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. tegnap 14:05 Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Március végétől a Cserepes parkban és a Görgey utcában is biztonságos körülmények között mozgathatják meg ebeiket a kutyások. tegnap 15:33 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. 2024. február 28. 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   2024. február 28. 12:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.