Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Együttműködési megállapodást kötött a Veszprémi Érseki Főiskola és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program

2022. április 17. 11:19 // Forrás: VEB2023
A sikeresen megkezdett együttműködést megerősítve szorosan együttműködik a Veszprémi Érseki Főiskola és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. a jövő évi Európa Kulturális Fővárosa program minél sikeresebb megvalósítása érdekében. Erről írt alá megállapodást dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos jelenlétében dr. Sebestyén József, a főiskola rektora és Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program célja a régió kulturális kínálatának, sokszínűségének és európai dimenziójának bővítése mellett az, hogy az itt élők is aktívan részt vehessenek a kulturális élet minél szélesebb kínálatának kialakításában. A VEB2023 EKF programjában ezt segíti az alakuló KözTér hálózat is, amelynek segítségével a város lakói még könnyebben elérhetik a helyi kulturális értékeket és életet.   

A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Veszprémi Érseki Főiskola együttműködése is egy ilyen helyszínen, a Jutasi KözTéren kezdődött el az idei év elején. A tervek szerint a Főiskola aktívan részt fog venni a Jutasi KözTér programjainak kialakításában és lebonyolításában. A Haszkovó lakótelepen zajló közösségfejlesztési projektet „fogadják örökbe", ami azt jelenti, hogy a hallgatók részt vesznek a heti rendszerességgel megvalósuló közösségfejlesztési programokban, aktívan bekapcsolódnak a tervezett futókörhöz kapcsolódó események szervezésébe, és részt vesznek az őszi Jutasi pikniken és annak nyári előrendezvényein, a mini piknikeken. A KözTér helyszínt ad majd a hallgatók által kezdeményezett olyan saját programoknak is, amelyek jól illeszkednek a VEB2023 EKF céljaihoz, és rendkívüli tanórák is lesznek itt.
A Főiskola az együttműködés megkezdése óta arról is döntött, hogy a diákok Jutasi KözTéren végzett munkáját a kultúrkredit rendszerben elfogadja, így az része lesz a tanulmányi programnak is. 

(Fotó: Toroczkai Csaba - VEB2023 EKF)(Fotó: Toroczkai Csaba - VEB2023 EKF)

Az együttműködés Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa számára azért előnyös, mert a főiskola hallgatói is részt vehetnek a VEB2023 EKF Ragyogók nevű önkéntes programjában, valamint a Jurtasi KözTéren szakmai gyakorlatosként is számítanak rájuk. 

Az együttműködési megállapodás aláírása után Markovits Alíz elmondta, a kulturális év sikere érdekében újabb fontos lépésnek tartja, hogy az együttműködéssel tovább erősödhet a VEB2023 EKF önkéntes csapata: olyanok fiatalok csatlakoznak, akik nagy felelősséggel és elkötelezettséggel állnak társadalmi és szociális értékek mellett. „A Veszprémi Érseki Főiskola és a VEB2023 EKF együttműködésével szeretnénk közösen kihasználni a főiskola és az EKF program közös erkölcsi-kulturális alapértékeit, és az együttműködésünket úgy elindítani, hogy annak legértékesebb elemei hosszú távon, a Európa Kulturális Fővárosa programév után is folytatódjanak” – mondta. 

Dr. Sebestyén József főiskolai tanár, a főiskola rektora azzal összegezte az együttműködés megkezdését, hogy „a Veszprémi Érseki Főiskola kiemelt céljának tekinti, hogy Veszprémben és a régióban olyan szellemi központtá váljon, amelyet a társadalmi felelősségvállalás, a szociális érzékenység, az önkéntesség kultúrájának erősítése és a nemzetgazdaság számára hasznos humáninnovációs képesség jellemez.” Elmondta, hogy a főiskola a felsőoktatási alapfeladat-ellátás mellett lelki- és hivatásgondozó, illetve tehetséggondozó szolgáltatói profil kialakításába fogott, amely szolgáltatásokat 2023-tól szeretnénk bekapcsolni a VEB 2023 vérkeringésébe. Hozzátette: „szociális szakember-képző és pedagógus-továbbképző intézményként örömmel csatlakozunk olyan szervezetekhez, kezdeményezésekhez és programokhoz, amelyekkel együttműködve meg tudjuk valósítani a társadalmi és kulturális elköteleződés, nem utolsó sorban pedig az önkéntesség életérzésének disszeminálását.”

(Fotó: Toroczkai Csaba - VEB2023 EKF)(Fotó: Toroczkai Csaba - VEB2023 EKF)

Dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos a főiskola és a város közös történelmi kulturális alapjaira utalva az önkéntesség szerepét hangsúlyozta. „Külön örülök, hogy az Érseki Főiskola diákjai bekapcsolódásukkal is erősítik az önkéntes programunkat, mert a VEB 2023 EKF programmal az egyik célunk az, hogy az önkéntesség Magyarországon is elnyerje azt a társadalmi megbecsülést, amelyet Európa más országaiban már természetesnek tartanak az emberek. Ebben számítunk a főiskola hallgatóinak szilárd erkölcsi alapjaira és példamutatására.”

vehir.hu
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.