Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 13. Jenő
Veszprém
28°C
2024. július 13. Jenő
Veszprém
28°C

Megjelent a Séd folyóirat következő száma

2022. április 14. 12:00
A kézzel fogható, tárgyiasult történelem játssza a főszerepet a folyóirat idei második lapszámában.

Minthogy az év első két hónapjában hagyományosan kevesebb rendezvénnyel örvendeztetnek meg minket a szervezők, ezúttal a kritikai lap szerzői is inkább a tárgyi emlékek bemutatásával töltötték meg az oldalakat. 

Elsőként Törő Balázsnak a tobakoscéh korsóját bemutató írásával találkozhatunk, melyben a műtárgy mellett a mesterséget is megismerhetjük. A korsót aztán az egyetlen fa törzséből kivájt, a Balatonon korábban általánosan elterjedt bödönhajó követi, a következő oldalon pedig már egy Dörgicse közelében fellelt díszes faajtót mutat be a szerző – még mindig Törő Balázs. 

A tárgyak ismertetését aztán további szerzőtársak folytatják, írásaikból megismerhetjük a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményében őrzött kanásztülköt; a bakonyi németek karácsonyi népszokásához, a Christkindlspielhez használt díszes ruhát és kellékeket; Perczel Mór honvéd tábornok relikviáit; Szegedy Róza hímzett levéltárcáját; egy vaskori kerámiaurnát és egy római kori ezüst hajtűt. 

Természetesen nem hiányozhatnak az elmúlt hetek kiállításait, koncertjeit, előadásait veséző írások sem – így például a Holtszezon irodalmi programsorozat eseményeiről is olvashatunk.

A Séd kritikai lap idei második száma a megszokott helyeken – a város kulturális intézményeiben, a Városházán és az egyetemen – szerezhető be.

vehir.hu
további cikkek
Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. ma 15:07 Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.