Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Figyeljünk oda jobban az autizmussal élőkre!

2022. április 2. 18:14
Két év kihagyás után ismét megrendezte az AutiSpektrum Egyesület autizmus világnapi ünnepségét szombaton.

2007-ben döntött róla az ENSZ, hogy április 2-át az autizmus világnapjává nyilvánítja, 2014 óta pedig Veszprémben is szimpátia felvonulással és figyelemfelkeltő programokkal ünnepelték a világnapot.

Brokés Judit, az egyesület elnöke szerint erre nagy szükség is van. Bár a lakosság kb. két százaléka él autizmus spektrumzavarral, mégis csekély róluk a társadalom tudása, még mindig nagyon sok a tévhit, nagyon sok sztereotípia él az emberekben, és fontos lenne, ha reális kép alakulna ki az autistákról, a nehézségeikről és az erősségeikről is.

Idén ezt egy szimpátia felvonulással tették meg mintegy száz résztvevővel, majd a Kossuth utcáról indult menetet a Veszprémi Petőfi Színház előterében kulturális műsor várta: a teátrum énekes előadása után itt mutatkozott be a tavaly ősszel indult Horizont dobkör. A jelenleg öt autista gyermeket nevelő édesanyából álló dobkör célja, hogy felüdülést nyújtson a szülőknek, lehetőséget adjon a feszültségek levezetésére. Hiszen autista gyermeket nevelni nem mindig könnyű, bár önmagában gyermeket nevelni sem az. A Franczia Dániel ütőhangszeres művész vezette foglalkozásokon az anyukák mentálhigiénés beszélgetésen is részt vesznek, majd az ott felmerülő feszültségeket a dobolás során kiadhatják magukból. A tervek szerint egyébként a dobkört jövőre kinyitnák, hogy például SNI-s gyermeket nevelő anyukák is csatlakozhassanak.

Varga Endre, a Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, az autizmus világnapi program részben Az elfogadás építőkövei projektjük részeként valósult meg, ők maguk pedig elsőként siettek az egyesület segítségére, amikor Brokés Judit megkereste őket az ötlettel, hogy autista gyerekeket nevelő szülőkkel közösen szeretnének szervezetet létrehozni. Hozzátette, a civil kurázsi hegyeket tud megmozgatni, néha pedig kész világokat, és mindig van valami, amiért érdemes dolgozni, ez esetben az autizmus szélesebb körű elfogadottságáért.

Az egyesület évek óta jó kapcsolatot ápol a színházzal is, hisz utóbbi nagy családjában is vannak olyanok, akik ezzel a kihívással élik a mindennapjaikat. Ez nem baj, minden embernek megvan a maga keresztje, az a lényeg, hogy fogadjuk el és lehetőségeinkhez mérten próbáljuk meg segíteni egymást, ahogy arra a Lélektől lélekig fesztivállal is igyekszik például felhívni a figyelmet a színház. Jövőre, az EKF évben pedig szeretne a teátrum autista barát intézménnyé is válni – mondta el Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgató-helyettes.

A kulturális műsoron túl a rendezvényen a veszprémi óvodák és iskolák által készített papír virágokat és szélforgókat helyeztek el a résztvevők, valamint a megszokott kék lufi eregetés helyett ezúttal környezettudatos módon közös buborékfújást tartottak.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ A francia „mi majd megmondjuk, hogy hogyan kell” sztereotípia kapott egy jókora muníciót. Ironikus módon pont maguktól a franciáktól, vagyis a párizsi olimpia szervezőbizottságától, akik a közel négyórás ceremónia alatt a francia szabadság eszményének bemutatását leginkább drag queenek vonaglásában tudták elképzelni. Közben néha a sportolókat is mutatták. ma 1:28 Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Pannon Egyetem Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Reneszánszát éli a társadalomtudományok és bölcsész-képzések népszerűsége, de a reáltudományok slágerszakjai is őrzik előkelő helyüket a Pannon Egyetem kínálatában. A szerdai felvételi ponthatárok kihirdetése után most az egyetem vezetősége ismertette a számokat és statisztikákat, ahol kiderült az is, hogy milyen ösztöndíjjal segítik azokat, akik önköltséges képzésen tudják csak elkezdeni egyetemi tanulmányaikat. tegnap 16:06 A herendi postaládák kézzel írt pozitív üzenetekkel teltek meg péntek reggelre A herendi postaládák kézzel írt pozitív üzenetekkel teltek meg péntek reggelre A herendieket péntek reggel igazán különleges és személyes meglepetés várta: egy helyi lakos pozitív üzenetekkel töltötte meg mindenki postaládáját. A szívből jövő gesztus nemcsak örömet okozott, hanem elindított egy hullámot a közösségi médiában is, ahol a város lakói megosztották egymással a kedves, kézzel írt pozitív megerősítéseket. tegnap 12:10 Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Pannon Egyetem Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Egy egészséges ember pulzusa nyugalmi állapotban percenként 60-100, ez izgalmi helyzetben akár 120-140 szívdobbanás is lehet. Szerda este a Gyárkertben sok tinédzsernek kúszott fel a szívverése erre a szintre és nem csak azért, mert a színpadra Magyarország jelenleg egyik legnépszerűbb csapatát, a Valmart várták. Nem sokkal este nyolc óra után megérkeztek az első SMS-ek a telefonokra, hogy sikerültek-e az egyetemi felvételek. A Pannon Egyetem erre az alkalomra szervezte meg Pont Ott Partiját, hogy a tizennyolcévesek együtt élhessék át ezeket a pillanatokat. 2024. július 25. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.