Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 11. Árpád
Veszprém
2°C
2023. december 11. Árpád
Veszprém
2°C

Figyeljünk oda jobban az autizmussal élőkre!

2022. április 2. 18:14
Két év kihagyás után ismét megrendezte az AutiSpektrum Egyesület autizmus világnapi ünnepségét szombaton.

2007-ben döntött róla az ENSZ, hogy április 2-át az autizmus világnapjává nyilvánítja, 2014 óta pedig Veszprémben is szimpátia felvonulással és figyelemfelkeltő programokkal ünnepelték a világnapot.

Brokés Judit, az egyesület elnöke szerint erre nagy szükség is van. Bár a lakosság kb. két százaléka él autizmus spektrumzavarral, mégis csekély róluk a társadalom tudása, még mindig nagyon sok a tévhit, nagyon sok sztereotípia él az emberekben, és fontos lenne, ha reális kép alakulna ki az autistákról, a nehézségeikről és az erősségeikről is.

Idén ezt egy szimpátia felvonulással tették meg mintegy száz résztvevővel, majd a Kossuth utcáról indult menetet a Veszprémi Petőfi Színház előterében kulturális műsor várta: a teátrum énekes előadása után itt mutatkozott be a tavaly ősszel indult Horizont dobkör. A jelenleg öt autista gyermeket nevelő édesanyából álló dobkör célja, hogy felüdülést nyújtson a szülőknek, lehetőséget adjon a feszültségek levezetésére. Hiszen autista gyermeket nevelni nem mindig könnyű, bár önmagában gyermeket nevelni sem az. A Franczia Dániel ütőhangszeres művész vezette foglalkozásokon az anyukák mentálhigiénés beszélgetésen is részt vesznek, majd az ott felmerülő feszültségeket a dobolás során kiadhatják magukból. A tervek szerint egyébként a dobkört jövőre kinyitnák, hogy például SNI-s gyermeket nevelő anyukák is csatlakozhassanak.

Varga Endre, a Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, az autizmus világnapi program részben Az elfogadás építőkövei projektjük részeként valósult meg, ők maguk pedig elsőként siettek az egyesület segítségére, amikor Brokés Judit megkereste őket az ötlettel, hogy autista gyerekeket nevelő szülőkkel közösen szeretnének szervezetet létrehozni. Hozzátette, a civil kurázsi hegyeket tud megmozgatni, néha pedig kész világokat, és mindig van valami, amiért érdemes dolgozni, ez esetben az autizmus szélesebb körű elfogadottságáért.

Az egyesület évek óta jó kapcsolatot ápol a színházzal is, hisz utóbbi nagy családjában is vannak olyanok, akik ezzel a kihívással élik a mindennapjaikat. Ez nem baj, minden embernek megvan a maga keresztje, az a lényeg, hogy fogadjuk el és lehetőségeinkhez mérten próbáljuk meg segíteni egymást, ahogy arra a Lélektől lélekig fesztivállal is igyekszik például felhívni a figyelmet a színház. Jövőre, az EKF évben pedig szeretne a teátrum autista barát intézménnyé is válni – mondta el Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgató-helyettes.

A kulturális műsoron túl a rendezvényen a veszprémi óvodák és iskolák által készített papír virágokat és szélforgókat helyeztek el a résztvevők, valamint a megszokott kék lufi eregetés helyett ezúttal környezettudatos módon közös buborékfújást tartottak.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Karikó Katalin és Krausz Ferenc átvette a Nobel-díjat Nobel-díj Karikó Katalin és Krausz Ferenc átvette a Nobel-díjat Átvette a Nobel-díjat vasárnap Stockholmban Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus. tegnap 18:08 A veszprémi városrészekben kisebb közösségekben készülnek az ünnepekre advent A veszprémi városrészekben kisebb közösségekben készülnek az ünnepekre A Cholnoky-lakótelepen, a Jeruzsálemhegyen és az Egyetemvárosban is saját kisebb, de jó hangulatú összejövetelekkel készültek már a héten is az ünnepekre, miközben a belvárosban megnyílt a télki Gyárkert, az ActiCity-ben pedig kézműves karácsonyi vásárt tartottak. Mutatjuk előbbieket is. tegnap 15:55 Bohém adventi kézműves- és designvásár: kedves, minőségi és izgalmas Bohém adventi kézműves- és designvásár: kedves, minőségi és izgalmas A Kossuth utcai elmaradó karácsonyi vásáron túl is van adventi hangulat Veszprémben, ehhez csak el kellett menni szombaton az ActiCity-hez, ahol 50, valódi minőséget képviselő kiállítóval szervezték meg a Bohém kézműves- és designvásárt szombaton. A vásári programok vasárnap is folytatódnak a környéken. Képriportunkban mutatjuk a szombati legjobb pillanatokat. tegnap 11:10 Felgyúlt a remény gyertyája – advent igazi csodáját a gyermekek arcán lehet látni adventi gyertyagyújtás Felgyúlt a remény gyertyája – advent igazi csodáját a gyermekek arcán lehet látni Az idei hagyományoknak megfelelően szombat este a Szent Mihály székesegyházban meggyújtották az adventi koszorú második gyertyáját. tegnap 0:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.