Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 2. Lujza
Veszprém
7°C
2024. március 2. Lujza
Veszprém
7°C

Jamie Winchester a VeszprémFest magyar húzóneve

2022. március 31. 4:00
Bejelentették a VeszprémFest magyar fellépőit szerda délután a Hangvillában.

A zenei fesztivált július 11. és 16. között rendezik meg Veszprémben, több helyszínen. A Historia Kertben és az Arénában található nagyszínpadok fellépőinek névsorát már korábban nyilvánosságra hozták, most azonban már a magyar előadók kiléte sem titok. 

Három este is Veszprémben zenél Jamie Winchester: július 15-én, 16-án és 17-én a jezsuita templom kertjében találkozhatunk vele, ahova három különböző programot hoz. Pénteken Hrutka Róberttel és a Mendelssohn kamarazenekarral együttműködve várják az érdeklődőket; szombaton  egy szál gitárral lép színpadra, míg vasárnap szólózenekara kíséretében adnak “half-plugged” koncertet. A bejelentéssel egyidőben megindult a jegyértékesítés is ezekre az időpontokra. 

Jamie Winchester és a Rozé Rizling Jazz Napok harminc – később bejelentendő – fellépője mellett a nagyszínpadon is találkozhatunk hazai előadókkal, a világsztárok előzenekaraként. Így Diana Krall előtt a Varga Tivadar Trió, Jamie Cullum előtt a Bogdán Norbert Quartet, Ana Moura előtt a Budapest Bossanova Quartet, a Gypsy Kings előtt a Romano Drom játszik, Zaz előzenekara a Valami Swing lesz, míg James Blunt előtt a Ruby Harlem zenekar szórakoztatja a közönséget.

Mészáros Zoltán fesztiváligazgató a szerdai sajtótájékoztatón felvetette: azokat az európai jazzfesztiválokat tekintik versenytársaiknak, amelyek fél évszázados hagyományokkal rendelkeznek, és akik nyugat-európai szponzorációval, anyagi háttérrel, vásárlóerővel felvértezve több színpadon kínálnak zenét és szórakozást a közönségnek. Míg ezek átlagosan 5-10 millió eurós költségvetéssel dolgoznak, a VeszprémFest 1,3 millió euróból gazdálkodik. A fesztivál “felnőtté válásának” következő lépcsője az, hogy ledolgozza a történelmi lemaradást.

Porga Gyula polgármester erre reagálva megjegyezte: húsz évvel ezelőtt sokan megmosolyogták az ötletet, hogy ezekhez a nagy fesztiválokhoz mérhető rendezvény találjon otthonra Veszprémben. Hozzátette: ő maga ugyanilyen reakciókat kapott, amikor a városvezetés eltökélte, hogy Veszprém legyen Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban. A következő ambíciónk – mondta a polgármester –, hogy 2030-ra Veszprém Európa legélhetőbb városai közé tartozzon, és az előző példák mutatják: ha az álmainkhoz találunk szövetségeseket és dolgozunk értük, akkor meg tudjuk valósítani azokat. 

Markovits Aliz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt vezérigazgatója kijelentette: közös a törekvés, hogy már a 2022-es felkészülés, de főleg az Európa Kulturális Fővárosa cím viselésének évében nagyobb láthatóságot kapjon a rendezvény, ami zászlóshajója lesz a 2023-as év programjainknak. Hozzátette: a fesztivál azért is támogatandó, mert a neves muzsikusok inspirálhatják, a zenélés felé fordíthatják a fiatalokat.

Dr. Tomaj Balázs, a névadó szponzor MVM vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a cégcsoport hisz a társadalmi felelősségvállalásban, támogatja azokat a rendezvényeket, amik kulturális értékeket hoznak létre és ezek megőrzését szolgálják. Névadó főszponzorként világszínvonalú és dinamikusan fejlődő rendezvényhez csatlakoztak – jelentette ki. 

Ovádi Péter parlamenti képviselő személyes tapasztalatairól beszélt. Mint mondta, tapasztalatai szerint az országban négy dolog jut az emberek eszébe Veszprémről: a kézilabda-csapat, a vár, az állatkert és a VeszprémFest. Ez is mutatja, hogy Mészáros Zoltán és csapata milyen nagy eredményt ért el. 

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár leszögezte: hisz az egy térben megélt katarzis összetartó erejében és abban, hogy az ilyen koncertek közösséget teremtenek, elsimítják az ellentéteket, új kapcsolatokat teremtenek az emberek között. A VeszprémFest beírta magát az európai kultúra történelmébe, nagyban hozzájárult, megalapozta Veszprém Európa Kulturális Fővárosa címét. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. tegnap 19:30 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. tegnap 17:07 Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Kabóca Bábszínház Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Amika Éppenitt községben próbál szerencsét az édes sütemények varázslatos világában. Azonban hamarosan kiderül, hogy valami mégsem stimmel... Mi lehet az oka, hogy Amika cukrászdáját senki sem látogatja? A Kabóca Bábszínház legújabb bemutatóját, A boszorkány cukrászdája című tárgyjátékot március 2-től láthatják a nézők. tegnap 15:11 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.