Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jamie Winchester a VeszprémFest magyar húzóneve

2022. március 31. 4:00
Bejelentették a VeszprémFest magyar fellépőit szerda délután a Hangvillában.

A zenei fesztivált július 11. és 16. között rendezik meg Veszprémben, több helyszínen. A Historia Kertben és az Arénában található nagyszínpadok fellépőinek névsorát már korábban nyilvánosságra hozták, most azonban már a magyar előadók kiléte sem titok. 

Három este is Veszprémben zenél Jamie Winchester: július 15-én, 16-án és 17-én a jezsuita templom kertjében találkozhatunk vele, ahova három különböző programot hoz. Pénteken Hrutka Róberttel és a Mendelssohn kamarazenekarral együttműködve várják az érdeklődőket; szombaton  egy szál gitárral lép színpadra, míg vasárnap szólózenekara kíséretében adnak “half-plugged” koncertet. A bejelentéssel egyidőben megindult a jegyértékesítés is ezekre az időpontokra. 

Jamie Winchester és a Rozé Rizling Jazz Napok harminc – később bejelentendő – fellépője mellett a nagyszínpadon is találkozhatunk hazai előadókkal, a világsztárok előzenekaraként. Így Diana Krall előtt a Varga Tivadar Trió, Jamie Cullum előtt a Bogdán Norbert Quartet, Ana Moura előtt a Budapest Bossanova Quartet, a Gypsy Kings előtt a Romano Drom játszik, Zaz előzenekara a Valami Swing lesz, míg James Blunt előtt a Ruby Harlem zenekar szórakoztatja a közönséget.

Mészáros Zoltán fesztiváligazgató a szerdai sajtótájékoztatón felvetette: azokat az európai jazzfesztiválokat tekintik versenytársaiknak, amelyek fél évszázados hagyományokkal rendelkeznek, és akik nyugat-európai szponzorációval, anyagi háttérrel, vásárlóerővel felvértezve több színpadon kínálnak zenét és szórakozást a közönségnek. Míg ezek átlagosan 5-10 millió eurós költségvetéssel dolgoznak, a VeszprémFest 1,3 millió euróból gazdálkodik. A fesztivál “felnőtté válásának” következő lépcsője az, hogy ledolgozza a történelmi lemaradást.

Porga Gyula polgármester erre reagálva megjegyezte: húsz évvel ezelőtt sokan megmosolyogták az ötletet, hogy ezekhez a nagy fesztiválokhoz mérhető rendezvény találjon otthonra Veszprémben. Hozzátette: ő maga ugyanilyen reakciókat kapott, amikor a városvezetés eltökélte, hogy Veszprém legyen Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban. A következő ambíciónk – mondta a polgármester –, hogy 2030-ra Veszprém Európa legélhetőbb városai közé tartozzon, és az előző példák mutatják: ha az álmainkhoz találunk szövetségeseket és dolgozunk értük, akkor meg tudjuk valósítani azokat. 

Markovits Aliz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt vezérigazgatója kijelentette: közös a törekvés, hogy már a 2022-es felkészülés, de főleg az Európa Kulturális Fővárosa cím viselésének évében nagyobb láthatóságot kapjon a rendezvény, ami zászlóshajója lesz a 2023-as év programjainknak. Hozzátette: a fesztivál azért is támogatandó, mert a neves muzsikusok inspirálhatják, a zenélés felé fordíthatják a fiatalokat.

Dr. Tomaj Balázs, a névadó szponzor MVM vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a cégcsoport hisz a társadalmi felelősségvállalásban, támogatja azokat a rendezvényeket, amik kulturális értékeket hoznak létre és ezek megőrzését szolgálják. Névadó főszponzorként világszínvonalú és dinamikusan fejlődő rendezvényhez csatlakoztak – jelentette ki. 

Ovádi Péter parlamenti képviselő személyes tapasztalatairól beszélt. Mint mondta, tapasztalatai szerint az országban négy dolog jut az emberek eszébe Veszprémről: a kézilabda-csapat, a vár, az állatkert és a VeszprémFest. Ez is mutatja, hogy Mészáros Zoltán és csapata milyen nagy eredményt ért el. 

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár leszögezte: hisz az egy térben megélt katarzis összetartó erejében és abban, hogy az ilyen koncertek közösséget teremtenek, elsimítják az ellentéteket, új kapcsolatokat teremtenek az emberek között. A VeszprémFest beírta magát az európai kultúra történelmébe, nagyban hozzájárult, megalapozta Veszprém Európa Kulturális Fővárosa címét. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.