Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
6°C
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
6°C

Megjelent a Szemle legújabb száma

2022. március 27. 12:00
Bemutatták a Veszprém Szemle idei első számát pénteken az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

A jövőre negyedszázados jubileumához érkező várostörténeti folyóirat 64. száma több jubileumot is ünnepel: interjú olvasható a város történetének „mindenesével”, a 80. életévéhez közelítő Bándi Lászlóval, aki még pápai gimnáziumi éveiben csatlakozott a honismereti mozgalmakhoz, majd tizenhat évig volt a Megyei Honismereti Egyesület elnöke, s egész életében fontosnak tartotta, hogy amatőrök is foglalkozzanak Veszprém múltjával.

A Pannon Várszínház 2021-ben ünnepelte húsz éves fennállását, ennek apropóján visszatekinthetünk az elmúlt két évtized legfontosabb pillanataira, megismerhetjük legfontosabb vállalásaikat, sikereinek okait.

A lap nosztalgiázásra hív a régi jó veszprémi időkbe, amikor még állt a József-laktanya, a Vámház, a Steczina néni-féle trafik a mai Völgyhíd téren, amikor még „Fakaruszok” jártak az utakon V-Buszok helyett és együtt ünnepeltük május elsejét.

Elmélyülhetünk az emigráns festő, Ős-Nagy István művészi hagyatékában, megismerhetjük Gácser Katalin keramikus, iparművész cserepeit és egy majdnem ismeretlen veszprémi periodikáról, a Batsányista Hírlevélről is többet megtudhatunk, valamint beleolvashatunk Ágh Zoltán tartalékos főhadnagy hadi naplójába.

Az új lapszám részletei mellett a résztvevők Strenner József, a Veszprémi fák és bokrok kötet szerzőjének előadását is meghallgathatták a könyv születéséről, mely Porga Gyula polgármester szerint olyan jelentőségű írás, amely túlmutat a jelenen és már a jövőnek szól, emlékeztetve bennünket, milyen fantasztikus környezetben élünk.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
A GTA-ban érezte magát a sofőr közélet A GTA-ban érezte magát a sofőr A valószínűleg ittas állapotú férfi a lépcsőn át szeretett volna távozni autójával, ám az érdekes manőver nem sikerült. tegnap 9:13 A Facebook Marketplace-en gyülekeznek a csalók A Facebook Marketplace-en gyülekeznek a csalók Az elmúlt két évben megtízszereződött az online ellopott pénzek összege, 2023 harmadik negyedévében ez összeg már 11,4 milliárd forint volt. A csalók nagyrésze a Facebook közkedvelt online piacterét használják, ráadásul nem csak a vásárlókat, de már az eladókat is célba vették. tegnap 21:11 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 Kollégánk is kiváltotta az új Veszprém kártyát Kollégánk is kiváltotta az új Veszprém kártyát Egy veszprémi lakcímkártya és néhány perc ügyintézés után kollégánk már a kezében is tartotta új Veszprém kártyáját, amivel számos kedvezményre lesz jogosult a kultúra, sport és közlekedés terén. tegnap 14:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.