Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megjelent a Szemle legújabb száma

2022. március 27. 12:00
Bemutatták a Veszprém Szemle idei első számát pénteken az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

A jövőre negyedszázados jubileumához érkező várostörténeti folyóirat 64. száma több jubileumot is ünnepel: interjú olvasható a város történetének „mindenesével”, a 80. életévéhez közelítő Bándi Lászlóval, aki még pápai gimnáziumi éveiben csatlakozott a honismereti mozgalmakhoz, majd tizenhat évig volt a Megyei Honismereti Egyesület elnöke, s egész életében fontosnak tartotta, hogy amatőrök is foglalkozzanak Veszprém múltjával.

A Pannon Várszínház 2021-ben ünnepelte húsz éves fennállását, ennek apropóján visszatekinthetünk az elmúlt két évtized legfontosabb pillanataira, megismerhetjük legfontosabb vállalásaikat, sikereinek okait.

A lap nosztalgiázásra hív a régi jó veszprémi időkbe, amikor még állt a József-laktanya, a Vámház, a Steczina néni-féle trafik a mai Völgyhíd téren, amikor még „Fakaruszok” jártak az utakon V-Buszok helyett és együtt ünnepeltük május elsejét.

Elmélyülhetünk az emigráns festő, Ős-Nagy István művészi hagyatékában, megismerhetjük Gácser Katalin keramikus, iparművész cserepeit és egy majdnem ismeretlen veszprémi periodikáról, a Batsányista Hírlevélről is többet megtudhatunk, valamint beleolvashatunk Ágh Zoltán tartalékos főhadnagy hadi naplójába.

Az új lapszám részletei mellett a résztvevők Strenner József, a Veszprémi fák és bokrok kötet szerzőjének előadását is meghallgathatták a könyv születéséről, mely Porga Gyula polgármester szerint olyan jelentőségű írás, amely túlmutat a jelenen és már a jövőnek szól, emlékeztetve bennünket, milyen fantasztikus környezetben élünk.

vehir.hu
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.