Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Digitális Húsáruház a jövő megoldásainak megismeréséért és megtanulásáért

2022. március 21. 15:57
Megnyitotta kapuit a belvárosban a régi húsáruház helyén az a digitális tudásközpont, ahol a technológia legújabb vívmányaival lehet majd megismerkedni: olyan eszközökkel és megoldásokkal, amelyek már most, vagy hamarosan a mindennapi élet részévé válnak. Az interaktivitásra építő központ a gyermekek digitális oktatása mellett az idősebb korosztály számára is segít felzárkózni a legújabb technológiák területén.

A digitális megoldások ismerete – vagy ahogy néhányan nevezik, a digitális írástudás – mindenki életében jelen van, mára megkerülhetetlen lett a fiataloktól a nyugdíjas korúakig egyaránt. A kihívás éppen ezért abban rejlik a XXI. században, hogy mindenki megfelelő módon elsajátíthassa és alkalmazza ezeket a technológiákat. Ez a társadalmi folyamat hívta életre azokat a digitális tudásközpontokat, ahol szakavatatott oktatók segítségével lehetőséget adnak arra, hogy bárki elsajátíthassa ezeket az okos-megoldásokat, fejlessze saját kompetenciáját a digitális térben.

Veszprémben az Európa Kulturális Főváros program, valamint az országos Digitális Jólét Program Hálózat közös projektjeként jöhetett létre az a központ, ami ezt a célt hivatott elősegíteni a megyeszékhelyen is, és ami hétfő délelőtt nyitotta meg kapuit.

Mindehhez a belvárosban az egykori húsáruház régóta használaton kívüli épülete adja az otthont. A veszprémi városközpontban álló, az önkormányzat tulajdonában lévő épület korábban volt iskola, bankfiók, de az épületet leginkább az egykori húsáruházi funkciója miatt ismerik a veszprémiek.

Az új központban – amely 300 m2-en alig három hónap alatt elkészült – a modern oktató- és bemutató termek mellett felvonultatták a legújabb digitális technológiákat, a robotikától kezdve a 3D nyomtatókon, mesterséges intelligencián keresztül a VR-szemüvegekig szinte minden innovatív megoldás megtalálható.

A megnyitóünnepségen Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója örömét fejezte ki, hogy a Digitális Jólét Programmal közösen megvalósíthatták ezt a fejlesztést Veszprémben is, amely amellett, hogy hiánypótló szerepet tölt be, tökéletesen illeszkedik az EKF célkitűzéseihez is, miszerint új funkciókkal és új élettel töltsék meg a régi belvárosi épületeket. Hozzátette, a központnak hála a digitalizáció segítségével tudják egyszerre támogatni az oktatást és a kultúrát is.

Markovits Alíz és dr. Solymár Károly BalázsMarkovits Alíz és dr. Solymár Károly Balázs

Az eseményen jelen volt dr. Solmyár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes államtitkár, aki kiemelte: "a Digitális Tudásközpontok a digitális technológia bemutatásán és a digitális kompetencia fejlesztésen túl betekintést nyújtanak a jövő munkaerőpiacára, amelyben a mai diákok dolgozni fognak, ezáltal hozzájárulnak a természettudományos és mérnöki pályaorientációhoz és a magas hozzáadott értékű technológiák alkalmazásának széleskörű elterjesztéséhez, amely nemcsak az egyének, hanem a nemzet versenyképességét is javítja.”

Hozzátette, a fiatalok mellett az idősebbek életében is kezdenek egyre meghatározóbbá válni a digitális technológiák, számukra elsősorban biztonságot ad, ha rendelkeznek ilyen eszközökkel, amelyeket magabiztosan tudnak kezelni. Éppen ezért a tudásközpontok ezen korosztály számára is szerveznek majd képzéseket.

Országosan a Digitális Jólét Program Hálózat 2,4 milliárd forint értékben hozott létre több városban (Békés, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Oroszlány és Veszprém ) ilyen központot, a veszprémi intézményre pedig 500 millió forintot fordítottak ebből a keretösszegből, amelyhez az EKF program további 110 millió forinttal járult hozzá.

Veszprém megye egyébként országos szinten is kitűnik, amikor az innovatív megoldások alkalmazásáról van szó, erre Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője hívta fel a figyelmet, aki statisztikákra alapozva közölte, hogy Budapest után Veszprém megyében jegyzik a legtöbb innovációt, ez pedig azt jelenti, hogy a térségben átlagon felüli az ilyen előremutató, kreatív gondolkodású ember.

A digitális tudásközpont célja elsősorban az, hogy már az általános iskola elvégzése után a gyermekek rendelkezzenek azokkal a kompetenciákkal, amelyek a későbbiekben még inkább megkönnyítik az életüket és hatékonyabban tudnak alkalmazkodni az egyre bővülő digitális megoldások világához.

Ezért a központok létrehozásával az adott régióban működő köznevelési és szakképző intézmények, civil szervezetek, felsőoktatási intézmények és DJP Pontok számára lehetőség nyílik a kompetenciafejlesztő foglalkozások, képzések, szakkörök, workshopok, osztálykirándulások, és pedagógusi továbbképzések megvalósítására. Az intézményi kapcsolódások mellett a központok közösségi térként is funkcionálnak, helyet adva a fiatalok és a fejlődni kívánó felnőttek számára.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő a megnyitón főleg a fiatalok oktatását emelte ki, mint a központ legfontosabb küldetése, mint mondta, Veszprém ezzel az innovatív gondolkodásával ismét iránytű lehet más magyar városoknak is a sikeres jövő építésében. „Mérnök informatikusként külön fontos számomra, hogy egy jelentős kormányzati befektetés eredményeképpen a mindennapi élethez szorosan kapcsolódó eszközök használatán keresztül, szórakoztató módon fejlődhet a város és a régió diákságának informatikai kultúrája” – fogalmazott.

Porga Gyula polgármester pedig ismét rávilágított az EKF egyik legfontosabb küldetésére, amiben a régi és Veszprém szempontjából ikonikus épületek megújítását tűzték ki célul. „Büszkék lehetünk rá, hogy a komoly múlttal rendelkező épület újra egy korábbi funkciójának, a tanításnak ad otthont, és nem utolsó sorban a belváros esztétikai javításához is hozzájárul a megújult intézmény” - mondta a polgármester.

Porga Gyula és Ovádi PéterPorga Gyula és Ovádi Péter

Továbbá bejelentette azt is, hogy a Vehir.hu-n lebonyolított ötletpályázaton és az azt követő szavazáson végül a Digitális Húsáruház névre voksoltak a legtöbben, így a jövőben ezt a nevet viseli majd hivatalosan is a veszprémi központ.

A városból és a régióból érkező diákokat és tanáraikat áprilistól várják a központ oktatói egy-egy rendhagyó informatikaóra vagy - szakkör keretein belül, addig egyelőre - előzetes bejelentkezés után – csak felnőttek látogathatják.

Az iskolák számára díjmentes órákon a tanulók megismerhetik Bodrit, a robotkutyát; kipróbálhatják, hogy milyen minirobotokat programozni vagy akár 3D-ben is tervezhetnek, nyomtathatnak kisebb ajándéktárgyakat, és a virtuális valóság világába is betekintést nyerhetnek.

A tudásközpontban a fiatalok a jövőben a legújabb karriertervezési diagnosztikai eszközök és szakértők által alkalmazott professzionális módszertanok segítségével felmérhetik készségeiket és kompetenciáikat. Az elemzés eredményei olyan pályaorientációs javaslatot alapoznak meg, amelynek köszönhetően a tervezésben résztvevő pályakezdő a számára ideális karriert tervezheti meg.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.