2023. január 28.
//
Károly, névnap

Lassan elcsitul az ötödik hullám

2022. március 21. 10:34

A múlt héten a hosszú hétvége miatt kimaradt a heti covid helyzetjelentésünk, így most az elmúlt két hét adataival dolgoztunk.

Március 7. óta naponta átlagosan 1716 új fertőzöttet igazoltak, egy héttel korábban ez az adat 2622 volt, a csökkenés mértéke 35%. Ebben az időszakban naponta átlagosan 47 koronavírusos beteg hunyt el, egy héttel korábban 70, a halálozás tehát harmadával csökkent az elmúlt tizennégy napban.

Ebben az időszakban 20 százalékponttal csökkent az aktív fertőzöttek száma, vagyis lassult a javulás mértéke (korábban egyetlen hét alatt 17% csökkenést regisztráltak). A kórházban ápoltak száma két hét alatt negyedével csökkent, itt szintén megfigyelhető a lassulást, legutóbb ugyanekkora mértékű csökkenésről számolhattunk be egyetlen hét alatt. A lélegeztetőgépen lévők száma 37%-kal csökkent, itt a javulás üteme nagyságrendileg állandó a hónap eleje óta.

A harmadik oltást az elmúlt két hétben naponta átlagosan 950-en vették fel, egy héttel korábban 1675-en.

Veszprém megyében két hét alatt naponta átlagosan 60 új fertőzöttet regisztráltak, egy héttel korábban 92-t, a javulás mértéke 35%, ami pontosan megegyezik az országos átlaggal. A járvány kezdete óta 72385 fő tesztje lett pozitív.

 

LEGFRISSEBB ADATOK

A beoltottak száma 6 400 547 fő, közülük 6 183 247 fő a második, 3 834 724 fő a harmadik, 242 651 fő már a negyedik oltását is felvette. Az elmúlt három napban 5839 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 829 928 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 134 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 45 095 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 681 268 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 103 565 főre csökkent. 2061 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 74-en vannak lélegeztetőgépen.

vehir.hu

További cikkek

Egyre enyhébb megbetegedést okoz a koronavírus
Egyre enyhébb megbetegedést okoz a koronavírus
A koronavírus a megjelenése óta folyamatosan gyengül és egyre enyhébb megbetegedést okoz, ezért az a valószínű, hogy előbb-utóbb az influenzához hasonló időszakos vírussá válhat - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a köztévében csütörtökön.
Már látni a fényt az ötödik hullám végén
Már látni a fényt az ötödik hullám végén
Az élet kezd visszatérni a normál kerékvágásba: mától nincs szükség maszkokra, lassan helyreállnak a kórházi ellátások is. De mi a helyzet a járványügyi adatokkal?
A járvány visszahúzódásával a kórházak is visszatérnek a normális működési rendhez
A járvány visszahúzódásával a kórházak is visszatérnek a normális működési rendhez
A sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően a járvány ötödik hulláma leszálló ágban van, csökken a kórházi ellátást igénylő betegek száma, így az egészségügyi szolgáltatások is visszatérhetnek a normál működésükhöz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-t.
Hétfőtől elfelejthetjük a maszkot
Hétfőtől elfelejthetjük a maszkot
Hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség, és a kormány – két kivétellel – kivezeti azt a szabályt is, amely lehetővé teszi, hogy a munkáltató kötelező oltást írjon elő – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön.
Már több mint 70 ezer pozitív eset volt Veszprém megyében
Már több mint 70 ezer pozitív eset volt Veszprém megyében
Az omikron megjelenése óta először minden járványadat javult az előző héthez képest.