Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 9. Natália
Veszprém
-1°C
2023. december 9. Natália
Veszprém
-1°C

A nemzeti összetartozás erősítésére mérkőznek meg egymással

2022. március 12. 15:00
Első alkalommal rendezik meg Veszprémben az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságot a hosszú hétvégén.

Az eseményen négy ország fiataljai mérhetik össze tudásukat sakkban, birkózásban, asztaliteniszben és kézilabdában: a veszprémiek mellett felvidékiek és délvidékiek, valamint erdélyi diákok versenyeznek a bajnokságon.

Az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság közel húsz éves múltra tekint vissza, Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke még 2003-ban indította útjára azzal a céllal, hogy összekovácsolja a határon innen és túl, elsősorban Kárpátalján élő magyarokat, erősítve a nemzet tudatot. A rendezvény emellett tehetségkutatóként is működik, hiszen a bajnokságokon több később sikeres sportoló is megfordult az évek alatt.

A korábbi találkozókon egyébként olykor akár 250-300 diák is megfordult, idén mintegy 160-an érkeztek városunkba, akik a hétvége során nemcsak a sport mérkőzéseken vesznek részt, de városnézésen is, valamint az állatkertbe is ellátogatnak. Emellett a szervezők történelmi és irodalmi vetélkedővel is készülnek.

A résztvevőket péntek este Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester köszöntötte az Agórában tartott ünnepélyes megnyitón. A parlamenti képviselő úgy fogalmazott, Veszprémben büszkék vagyunk arra, hogy egy sportos városban élhetünk, ahol rengeteg amatőr és profi egyesület működik, köztük a Telekom Veszprém, illetve több olimpikon is köthető a megyeszékhelyhez. Ugyanakkor arra is büszkék vagyunk, hogy itt meg tudjuk élni a magyarságunkat, most pedig külön öröm, hogy a határon túli magyarokkal mérkőzhetünk meg és együtt ünnepelhetünk velük – hangsúlyozta.

Porga Gyula szerint Veszprém a találkozások városa is, ahol mindig nagy szeretettel látjuk vendégül különböző nemzetek képviselőit, a szívünknek azonban mégis csak az a legkedvesebb, ha külhoni magyarokat köszönthetünk a városban. Az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság erre kiváló alkalmat ad, s nagy öröm, hogy sok évi „irigykedés” után végre hozzánk is eljutott a verseny. Reméljük, ez az esemény alkalmat ad arra is, hogy megismerkedjenek városunkkal a fiatalok és 2023-ban, az EKF évében, majd azután is újra és újra visszatérjenek hozzánk – fejezte ki gondolatait a polgármester.

A fiatalok a hétvégén a Veszprém Agórában, a Március 15. úti sportcsarnokban és az egyetemi tornacsarnokban, illetve a birkózók esetében Ősiben mérkőznek majd meg egymással.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Az új parkolási rendszer a VKSZ Zrt. beruházásában készült, amely lényegesen megkönnyíti az autósok mindennapjait, és egyben nagy lépés a környezetbarát közlekedés felé is. A városban kialakított rendszernek köszönhetően 19 helyszínen 47 kamera, két perces frissítési idővel ad pontos információkat a szabad parkolóhelyek számáról.   tegnap 21:50 Tislér Péter világkupa-győztes! VESC – Weapon Group Tislér Péter világkupa-győztes! A VESC-Weapon Group küzdősportolója, Tislér Péter az elmúlt hétvégén Törökbálinton rendezett Hanshi Kempo Világkupán bajnoki címet szerzett. tegnap 12:44 Az EKF nem az egyetlen volt - újabb európai címek Veszprém célkeresztjében Porga Gyula Az EKF nem az egyetlen volt - újabb európai címek Veszprém célkeresztjében Évértékelő sajtóreggelit tartott Porga Gyula polgármester, ahol viszont az EKF „termelési jelentése” helyett sokkal több szó esett a 2023 utáni időszakról, közte új célokról és címekről, amik Veszprém célkeresztjében vannak. tegnap 11:34 Ne legyen élő állat a karácsonyfa alatt! Ne legyen élő állat a karácsonyfa alatt! A karácsony a szeretet, az összetartozás és az ajándékozás ideje. Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos arra kér mindenkit, hogy ebben az ünnepi szezonban gondolják át alaposan az élő állatok ajándékozásának következményeit. Az állatok nem csupán ajándékok, hanem érző, gondoskodást igénylő lények, tartásuk hosszú távú elköteleződést és felelősséget jelent. tegnap 9:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.