2023. január 28.
//
Károly, névnap

Már látni a fényt az ötödik hullám végén

2022. március 7. 10:02
Az élet kezd visszatérni a normál kerékvágásba: mától nincs szükség maszkokra, lassan helyreállnak a kórházi ellátások is. De mi a helyzet a járványügyi adatokkal?

A 9. héten naponta átlagosan 2622 új fertőzöttet igazoltak, egy héttel korábban 3980-at, a csökkenés mértéke 35 százalékpont. Az elmúlt hét napban naponta átlagosan hetven koronavírusos beteg hunyt el, egy héttel korábban 93, a csökkenés 25%. 

A fertőzésszám tehát több mint harmadával, a halálozás negyedével csökkent egyetlen hét alatt.

Az aktív fertőzöttek száma 17%-kal csökkent múlt hétfő óta (az egy héttel korábbi csökkenés mértéke 19% volt), kórházban 24%-kal, lélegeztetőgépen 12%-kal kevesebb beteg van, mint egy héttel ezelőtt (az azt megelőző heti csökkenés mindkét adat esetében nagyságrendileg 25% volt). 

Az elmúlt héten naponta átlagosan 439-cel bővült az oltottak száma, az egy héttel korábbi adat 720 volt, a csökkenés mértéke 39%. A harmadik dózist naponta átlagosan 1675-en vették fel, az egy héttel korábbi adat 2594, a csökkenés 36%. Az oltási program iránti nyitottság és érdeklődés nagyot esett, nem véletlenül: bejelentették ugyanis, hogy az oltási igazolványokra egyelőre nem lesz szükség, ez pedig sokak motivációját elvette. 

Veszprém megyében a múlt héten naponta átlagosan 92 új fertőzöttet igazoltak, egy héttel korábban 158-at, a csökkenés mértéke 42%, ami jóval kedvezőbb az országos adatnál (35%). A járvány kezdete óta 71542 fő tesztje lett pozitív.

 

A LEGFRISSEBB ADATOK

A beoltottak száma 6 397 455 fő, közülük 6 175 674 fő a második, 3 821 429 fő a harmadik, 225 507 fő már a negyedik oltását is felvette. Az elmúlt három napban 5852 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 805 898 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 150 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 44 436 emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 632 325 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 129 137 főre csökkent. 2745 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 117-en vannak lélegeztetőgépen.

vehir.hu

További cikkek

Egyre enyhébb megbetegedést okoz a koronavírus
Egyre enyhébb megbetegedést okoz a koronavírus
A koronavírus a megjelenése óta folyamatosan gyengül és egyre enyhébb megbetegedést okoz, ezért az a valószínű, hogy előbb-utóbb az influenzához hasonló időszakos vírussá válhat - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a köztévében csütörtökön.
Lassan elcsitul az ötödik hullám
Lassan elcsitul az ötödik hullám
A járvány visszahúzódásával a kórházak is visszatérnek a normális működési rendhez
A járvány visszahúzódásával a kórházak is visszatérnek a normális működési rendhez
A sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően a járvány ötödik hulláma leszálló ágban van, csökken a kórházi ellátást igénylő betegek száma, így az egészségügyi szolgáltatások is visszatérhetnek a normál működésükhöz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-t.
Hétfőtől elfelejthetjük a maszkot
Hétfőtől elfelejthetjük a maszkot
Hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség, és a kormány – két kivétellel – kivezeti azt a szabályt is, amely lehetővé teszi, hogy a munkáltató kötelező oltást írjon elő – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön.
Már több mint 70 ezer pozitív eset volt Veszprém megyében
Már több mint 70 ezer pozitív eset volt Veszprém megyében
Az omikron megjelenése óta először minden járványadat javult az előző héthez képest.