Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az egyháznak is van feladata a teremtett világ védelmében

2022. március 5. 16:01
A Hittudományi Főiskolán rendezett konferenciát pénteken a Veszprémi Érsekség, a Veszprémi Érseki Főiskola és a Csalán Egyesület az éghajlatváltozással kapcsolatban.

Bár az éghajlatváltozást legtöbbször világi problémának tartjuk, amivel elsősorban a politikai döntéshozóknak kellene hangsúlyosabban foglalkozni, amellett hogy a kisember is igyekszik környezettudatosan élni, az egyháznak ugyanúgy megvan a felelőssége a kérdéskörben.

Dr. Udvardy György érsek szerint ez tulajdonképpen már a Bibliában le van írva. Isten úgy adta át a teremtett világot az embernek, hogy ’őrizze és gondozza’, ez pedig a gyakorlati tevékenység mellett egy szemléletmódot is jelent. Bár az ember érzékeny elszenvedője az éghajlatváltozással kapcsolatos folyamatoknak – legyen szó az élelmiszerhiányról, az ezzel együtt járó migrációról vagy a légszennyezés következményeiről –, mi magunk okozói is vagyunk ezeknek a folyamatoknak, részben, hiszen vannak felettünk álló természeti törvényszerűségek is. Ugyanakkor csak az ember képes változtatni ezeken a folyamatokon, bizonyos mértékig legalábbis, mert nem vagyunk mindenhatók és nem tudunk mindent megreparálni.

Nagyon sok választ, részmegoldást igyekeztünk is már keresni a problémára, mivel azonban ezek sokszor ideológiák mentén kiötölt válaszok, nem garantálják a sikert. S hogy mit tud tenni akkor az egyház, mi az ő feladata? Elsősorban az útmutatás arra vonatkozóan, hogy a tetteinkért felelősséggel tartozunk. Az érsek elmondta, több munkacsoporttal is együttműködnek, igyekeznek az oktatás-nevelés formálásban, a közösségi alkalmak formálásában részt venni, tanácsot adni az életvezetésben, illetve pasztorális feladatot is ellátnak annak érdekében, hogy az általuk fenntartott intézményekben, valamint a plébániák által közrefogott közösségekben előrevivően jelenjen meg a teremtett világ védelme. Az a meggyőződés vezet bennünket, hogy ha meg is késtünk, hiszünk benne, hogy lehet felelősen cselekedni – hangsúlyozta.

Dr. Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke köszöntő beszédében úgy fogalmazott, az éghajlatváltozás első jeleit már most érzékeljük viharok, hurrikánok, nyári forróság vagy éppen hatalmas áradások képében. Kiszámíthatatlanság jellemzi az időjárást, és mintha túl sok energia árasztaná el a Földet. A hétköznapjainkban hasonló jelenséget tapasztalatunk meg mi emberek is: folyamatosan rohanunk, hajtunk és nem gondolkodunk el, van-e ennek értelme. Jó lenne pedig lelassulni. A természet épp erre hív: hogy adjuk át magunkat annak a békének, amit ebben a környezetben megélhetünk, és a pénz hajszolása helyett arra fókuszáljunk, ami kapcsolatokat teremt közöttünk.

Dr. Sebestyén József, a főiskola rektora szerint Istenről a teremtett világ tud a legjobban beszélni, a kérdés persze az, hogy ezt észrevesszük-e. A maguk részéről elkötelezettek abban, hogy ezt elősegítsék, ezért öröm minden olyan rendezvény, ahol erre lehetőség nyílik.

Az Éghajlatváltoás és (Éden)kert című konferencián a klímaszorongással való megküzdésről szó volt többek között a bencés apátságok kertjeinek évszázados örökségéről, valamint a természete és a mentális egészség kapcsolatáról is.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.