2023. április 1.
//
Hugó névnap

Veszprém minden eszközzel segíti a háborús menekülteket

2022. március 4. 10:27
Adománygyűjtéssel, jótékonysági koncerttel segít az önkormányzat az ukrán menekülteken, pénteken pedig arról is döntött a képviselő-testület, hogy szállásokat is biztosítanak a bajba jutott családoknak.

A pénteki rendkívüli közgyűlésen arról döntöttek, hogy szálláshelyeket biztosítanak az Ukrajnából érkező menekültek számára Veszprémben. Porga Gyula polgármester előterjesztésében hangsúlyozta:az önkormányzat minden lehetséges módon segíti azokat, akiknek a háború miatt kellett elhagyniuk otthonaikat. Segítik a tárgyi adományok, élelmiszerek gyűjtését és tárolását, létrehoztak egy bankszámlát a pénzbeli felajánlások fogadására (erre az önkormányzat ötmillió forintott fizetett be, a veszprémiek felajánlásaiból pedig további egymillió gyűlt össze néhány nap alatt), és szerveznek egy jótékonysági koncertet is, amelynek bevételeit  hazai humanitárius szervezetek munkájának megsegítésére ajánlják fel.

Porga kiemelte: ahogy a koronavírus megjelenésekor, a veszprémiek ezúttal is példátlan összefogásról és segítőkészsésgről tettek tanúbizonyságot, sokan ajánlanak fel önkéntes munkát vagy adományokat. Őket a polgármester arra kérte, keressék a karitatív szervezeteket, mert azok pontosan és naprakészen tudják, mire van szükség. Hozzátette: a pénzadomány a leghasznosabb, mert azt az éppen aktuálisan felmerülő igények szerint tudják hasznosítani a határon dolgozó szervezetek, akik a tárgyi felajánlásokkal kapcsolatban is tudnak tájékoztatást adni. 

Többségében nők és gyerekek keresnek menedéket Magyarországon, akik mindenüket hátrahagyva menekülnek a háború elől (fotó: MTI)Többségében nők és gyerekek keresnek menedéket Magyarországon, akik mindenüket hátrahagyva menekülnek a háború elől (fotó: MTI)

Veszprémben jelenleg nagyságrendileg ezer ukrán munkavállaló dolgozik, a városunkba érkező menekültek többsége hozzájuk jön, az ő családtagjaik. A város jelenleg 60-100 fő befogadását képes megoldani, biztosítani az egészségügyi ellátásukat, a gyerekek bölcsődei és óvodai felügyeletét. Az iskolai oktatás nehezebb kérdés, mert bár a kárpátaljai magyarok minden gond nélkül integrálhatók a magyar oktatásba, az ukrán anyanyelvű gyerekek számára nem ilyen egyszerű megszervezni, ebben (és sok más területen) a Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzattal működik együtt a város. Azok a veszprémi cégek, amelyek eddig is foglalkoztattak ukrán vendégmunkásokat, jelezték, a most érkező felnőttek számára is tudnak munkalehetőséget biztosítani, ezzel is segítve a megélhetésüket. 

A képviselők döntöttek arról, hogy szálláshelyekkel segítik a városunkba érkező menekülteket. Mivel az önkormányzati bérlakás-állomány telített, így erre a célra elsősorban a jelenleg használaton kívüli lakóingatlanokat jelölik ki. A szükséges szervezési feladatok ellátásával a veszprémi önkormányzati bérlakás-állományt kezelő VESZOL Veszprémi Közösségi Lakásügynökséget bízták meg. A VESZOL hamarosan kiad egy felhívást is, amiben a lakosságot kérik arra, hogy üresen álló lakásaikat rendelkezésre bocsátva segítsék a menekültek ellátását, ennek részleteit természetesen közzé fogjuk tenni, amint aktuális lesz. 

Ezek a buszok pár hónapja még Veszprém utcáit rótták, hamarosan a menekültek és az adományok szállításában veszik hasznukatEzek a buszok pár hónapja még Veszprém utcáit rótták, hamarosan a menekültek és az adományok szállításában veszik hasznukat

Döntöttek arról is, hogy a V-Busz tavaly év végén lecserélt, használaton kívüli de működőképes állapotú járműveit újra üzembe helyezik, a menekültek szállításában hasznosítják őket. A 42 autóbuszt a kormány által jelzett igények szerint ajánlják fel a Belügyminisztériumnak használatra. Ezzel együtt egy másik, a V-Buszt érintő döntés is született: a Veszprémben elszállásolt háborús menekültek térítésmentesen használhatják majd a helyi tömegközlekedést.

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Várakozáson felüli sikere volt a Vehír sportkvízének
Várakozáson felüli sikere volt a Vehír sportkvízének
Péntek este lezárult a Vehír kvízjátéka, amelyben sportszerető olvasóink tesztelhették tudásukat, hogy mennyire vannak képben a hazai és a nagyvilág sporteseményeivel. Április 4-én pedig kiderül, hogy ki nyeri meg az aláírt Telekom Veszprém mezt, valamint a 30 ezer forint értékű utalványt a Saiko no Sushi ázsiai étterembe.
Bagolycsalád, kitüntetések és szegedi zakó márciusban
Bagolycsalád, kitüntetések és szegedi zakó márciusban
Állami és városi kitüntetések, bagolycsalád a belvárosban és Szeged-verés az arénában. Ez mind március hónapban történt Veszprémben, amiket aktuális hírösszefoglalónkban idézünk fel.
Szombaton indul a tavi viharjelzési szezon
Szombaton indul a tavi viharjelzési szezon
Szombaton indul a tavi viharjelzési szezon a Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tavon - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
A tavaszi szünetben is ingyen utazhatnak az általános iskolások Kajla útlevelükkel
A tavaszi szünetben is ingyen utazhatnak az általános iskolások Kajla útlevelükkel
Április 6. és 11. között minden gyerek, aki a jegyvásárlás során felmutatja pecsétgyűjtő Kajla útlevelét és személyazonosításra alkalmas igazolványát, korlátlan számban díjmentesen utazhat a MÁV-Start, a Volánbusz és a GYSEV belföldi helyközi járatain - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pénteken, a budapesti Déli pályudvaron tartott sajtótájékoztatón.
Egy egész mérnöki gárda vonult fel a Kossuth utcán
Egy egész mérnöki gárda vonult fel a Kossuth utcán
Csütörtök délután a Kossuth utcára települt ki a Thyssenkrupp német autóipari vállalat, akik 2021 óta működnek Budapest mellett már Veszprémben is. A cég a mérnöki pozícióit hirdette az utca emberének, és bemutatkozott egy kerekasztal-beszélgetésen, ahol a városvezetés és a Pannon Egyetem is képviseltette magát.