Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 2. Lujza
Veszprém
7°C
2024. március 2. Lujza
Veszprém
7°C

Veszprém minden eszközzel segíti a háborús menekülteket

2022. március 4. 10:27
Adománygyűjtéssel, jótékonysági koncerttel segít az önkormányzat az ukrán menekülteken, pénteken pedig arról is döntött a képviselő-testület, hogy szállásokat is biztosítanak a bajba jutott családoknak.

A pénteki rendkívüli közgyűlésen arról döntöttek, hogy szálláshelyeket biztosítanak az Ukrajnából érkező menekültek számára Veszprémben. Porga Gyula polgármester előterjesztésében hangsúlyozta:az önkormányzat minden lehetséges módon segíti azokat, akiknek a háború miatt kellett elhagyniuk otthonaikat. Segítik a tárgyi adományok, élelmiszerek gyűjtését és tárolását, létrehoztak egy bankszámlát a pénzbeli felajánlások fogadására (erre az önkormányzat ötmillió forintott fizetett be, a veszprémiek felajánlásaiból pedig további egymillió gyűlt össze néhány nap alatt), és szerveznek egy jótékonysági koncertet is, amelynek bevételeit  hazai humanitárius szervezetek munkájának megsegítésére ajánlják fel.

Porga kiemelte: ahogy a koronavírus megjelenésekor, a veszprémiek ezúttal is példátlan összefogásról és segítőkészsésgről tettek tanúbizonyságot, sokan ajánlanak fel önkéntes munkát vagy adományokat. Őket a polgármester arra kérte, keressék a karitatív szervezeteket, mert azok pontosan és naprakészen tudják, mire van szükség. Hozzátette: a pénzadomány a leghasznosabb, mert azt az éppen aktuálisan felmerülő igények szerint tudják hasznosítani a határon dolgozó szervezetek, akik a tárgyi felajánlásokkal kapcsolatban is tudnak tájékoztatást adni. 

Többségében nők és gyerekek keresnek menedéket Magyarországon, akik mindenüket hátrahagyva menekülnek a háború elől (fotó: MTI)Többségében nők és gyerekek keresnek menedéket Magyarországon, akik mindenüket hátrahagyva menekülnek a háború elől (fotó: MTI)

Veszprémben jelenleg nagyságrendileg ezer ukrán munkavállaló dolgozik, a városunkba érkező menekültek többsége hozzájuk jön, az ő családtagjaik. A város jelenleg 60-100 fő befogadását képes megoldani, biztosítani az egészségügyi ellátásukat, a gyerekek bölcsődei és óvodai felügyeletét. Az iskolai oktatás nehezebb kérdés, mert bár a kárpátaljai magyarok minden gond nélkül integrálhatók a magyar oktatásba, az ukrán anyanyelvű gyerekek számára nem ilyen egyszerű megszervezni, ebben (és sok más területen) a Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzattal működik együtt a város. Azok a veszprémi cégek, amelyek eddig is foglalkoztattak ukrán vendégmunkásokat, jelezték, a most érkező felnőttek számára is tudnak munkalehetőséget biztosítani, ezzel is segítve a megélhetésüket. 

A képviselők döntöttek arról, hogy szálláshelyekkel segítik a városunkba érkező menekülteket. Mivel az önkormányzati bérlakás-állomány telített, így erre a célra elsősorban a jelenleg használaton kívüli lakóingatlanokat jelölik ki. A szükséges szervezési feladatok ellátásával a veszprémi önkormányzati bérlakás-állományt kezelő VESZOL Veszprémi Közösségi Lakásügynökséget bízták meg. A VESZOL hamarosan kiad egy felhívást is, amiben a lakosságot kérik arra, hogy üresen álló lakásaikat rendelkezésre bocsátva segítsék a menekültek ellátását, ennek részleteit természetesen közzé fogjuk tenni, amint aktuális lesz. 

Ezek a buszok pár hónapja még Veszprém utcáit rótták, hamarosan a menekültek és az adományok szállításában veszik hasznukatEzek a buszok pár hónapja még Veszprém utcáit rótták, hamarosan a menekültek és az adományok szállításában veszik hasznukat

Döntöttek arról is, hogy a V-Busz tavaly év végén lecserélt, használaton kívüli de működőképes állapotú járműveit újra üzembe helyezik, a menekültek szállításában hasznosítják őket. A 42 autóbuszt a kormány által jelzett igények szerint ajánlják fel a Belügyminisztériumnak használatra. Ezzel együtt egy másik, a V-Buszt érintő döntés is született: a Veszprémben elszállásolt háborús menekültek térítésmentesen használhatják majd a helyi tömegközlekedést.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt választás 2024 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt Az önkormányzati közgyűlésben éppen feloszlott az egyik ellenzéki frakció, miközben egy másik összeállt. A városháza falain kívül pedig még nagyobb az átrendeződés a megosztott baloldalon. A kérdés már csak az, hogy a régi, vagy az újszerű formáció bír nagyobb erővel? Száz nappal a választás előtt jobb- és baloldalon is felsorakoztak a csapatok, egyetértés pedig úgy tűnik, hogy csak egy dologban van. tegnap 13:30 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26 Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között közlekedés Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között Befejeződött a Nemesvámost és Veszprémfajszot összekötő 1,35 km-es útszakasz teljes felújítása, így az utazási élmény mellett a biztonság szempontjából is sokat javult a helyzet. Sőt, Nemesvámoson már egy fix traffipax is figyeli az autósokat. tegnap 9:24 Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. 2024. február 29. 14:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.