2022. október 4.
//
Ferenc névnap

Debreczeny Zoltán festőnek nyílt kiállítása a Pannon Egyetemen

Szerda délután a Pannon Egyetemen nyílt meg Debreczeny Zoltán festőművész kiállítása, a tárlatot pedig stílszerűen ő maga vezette. A kiállítás március 23-ig látogatható a Pannon Egyetem B aulájában.

A „Friss tavaszi pletykák” címmel ellátott tárlatot Felföldi Gábor, a kiállításnak otthont adó Pannon Egyetem kulturális referense vezette fel, majd Csillag Zsolt, az intézmény kancellárja nyitotta meg hivatalosan. Beszédében a festővel való megismerkedését mesélte el, mint kiderült, Csillag Zsolt előbb ismerte Debreczeny Zoltán festményeit, mint magát a művészt, viszont mindenáron festményt szeretett volna vásárolni tőle, így megismerkedett vele, s a mű azóta is a kancellár otthonát díszíti.

Csillag ZsoltCsillag Zsolt

A kiállítás anyagának ismertetése performansz jellegű volt, Nagy Gergely gitárművész a tárlatvezetés bizonyos pontjain zenéjével töltötte meg az aulát.

Debreczeny Zoltán festőművész rendkívül színes és részletgazdag műveit látva azt gondolhatja a képet néző, hogy jobb, ha magára marad a festménnyel és magában elemzi azokat. Mégis, Debreczeny gondolatait hallgatva egyértelművé vált, hogy ebben az esetben nincs is jobb út, mint egyenesen az alkotótól hallani a festményekről. Szórakoztató, sőt adott esetben ismeretterjesztő gondolatai még világosabbá tették a műalkotásokat. A művész elmondta, a kiállítás nem lett semmiféle tematikára felhúzva.

A festőművész a képek kulisszatitkait, eredettörténetét, adott esetben keletkezési körülményeit is elmesélte.

„Mérnökként diplomáztam és dolgoztam, de pályaelhagyó lettem. Harmincöt éves koromban ecsetet fogtam és ... Egyszerű szerkezetű, őszinte szándékú színes képeim nagy meglepetésemre hamar divatba jöttek. Festői világomat /hozzáértők is mondják/ nem könnyű besorolni a képzőművészet irányzatainak valamelyikébe, de én ezt egyáltalán nem bánom.”,

fogalmaz a festő saját portálján, az íráskép.hu oldalon.

A kiállítás tehát március 23-ig látogatható a Pannon Egyetem B aulájában. 

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Zenei világnapi koncert a zene városában
Zenei világnapi koncert a zene városában
Szombat este a Pannon Egyetemen aulájában Veszprém két elismert zenekara, a Gárdányi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar és a Mendelssohn Kamarazenekar adott külön-külön, majd együtt is koncertet a zene világnapja alkalmából.
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Egy limitált kiadású gin lett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztroprogramjának legújabb tagja: az EKF borai és söre után, már saját ginnel is büszkélkedhet az EKF. Szimbolikus, hogy a prémium minőségű, kisszériás Balaton gin a kulturális főváros gasztronómiai csúcsrendezvényén, a Balaton Wine&Gourmet első teljes napján került először a közönség elé.
Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére
Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére
Fellner Jakab építésznek jelentős szerepe volt Veszprém városképének kialakításában. Péntek délután a Városházán nyílt vándorkiállítás a tatai Kuny Domokos Múzeum szervezésében, születésének 300. évfordulója alkalmából.
Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is
Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is
Ünnepélyes cseresznyefa-ültetéssel fonta szorosabbra a kapcsolatait Veszprém Japánnal a Balaton Wine & Gourmet keretében.
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Péntek reggel a kívül és belül is megújult Szent Anna-kápolnában találkoztak a hívek, amikor Udvardy György veszprémi érsek megáldotta a felújított egyházi épületet.