Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tollinjekció az intézményekben, töltőállomás a Haszkovó fordulónál

2022. február 25. 10:00
Allergiás reakció kezelésére alkalmas tollinjekciót szerez be intézményeibe az önkormányzat – döntött csütörtökön a közgyűlés. A V-Busz közben olyan akkumulátorra pályázik, amelyről az év első felében érkező elektromos buszokat tölthetik.

A napirend előtti interpellációról és felszólalásról itt írtunk. A költségvetés vitájáról részletesen itt tudósítottunk.

Kéznél lesz az allergiás reakciókat kezelő injekció

Csütörtökön döntött a közgyűlés az EpiPen tollinjekciók beszerzéséről és kihelyezéséről több intézménybe. 

Az EpiPen (30 kilogramm fölött) és az EpiPen Junior (15-30 kilogramm között) injekció rovarcsípések vagy marások, ételek, gyógyszerek vagy egyéb allergének által kiváltott súlyos allergiás reakciók, valamint fizikai terhelés hatására fellépő vagy ismeretlen eredetű anafilaxia sürgősségi kezelésére alkalmazható. Az EpiPen steril oldat előre töltött tollban, sürgősségi, izomba történő injekciózáshoz alkalmazható. Az EpiPent úgy tervezték meg, hogy egészségügyi képzettséggel nem rendelkező személy is könnyen használni tudja.

A gyógyszerekre az önkormányzat egymillió forintot biztosít a költségvetésben, beszerzéséről a Veszprémi Bölcsődei és Egészségügyi Alapellátási Integrált Intézmény egészségügyi részlegvezető orvosa, dr. Soós Hajnalka gondoskodik. A veszprémi Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány részéről dr. Tenk Tamás csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos vállalta, hogy az EpiPen tollinjekciók használatáról, valamint a csecsemő és gyermek újraélesztésről képzést tart az intézményeknek.

Energiatárolóra pályázhat a V-Busz

Az első félév végére érkezik öt elektromos busz Veszprémbe. Hogy a töltésük fenntartható módon történhessen, energiatároló egység beszerzésére pályázik a V-Busz.

Az önkormányzat tavaly lehetővé tette, hogy a V-Busz a Zöld Busz Programban öt elektromos meghajtású autóbusz beszerzésére pályázzon. A cég ennek megfelelően előkészítette a pályázatot és az autóbuszok beszerzésére irányuló feltételes közbeszerzési eljárást. A benyújtott pályázatban 865 millió forintos teljes költségvetéssel számoltak, melynek a pályázati kiírás maximum 75%-át (648,7 millió forint) hivatott fedezni. Ezt a támogatást a cég el is nyerte, október 14-én pedig aláírták a támogatói szerződést. A nyílt uniós közbeszerzési eljárást a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. nyerte el, ami a tervezettnél olcsóbban, 164 millió forintos darabáron vállalta az elektromos buszok beszerzését. A támogatásból így megspórolt részt (33 millió forintot) töltőberendezés, töltőinfrastruktúra kialakítására használhatja fel a V-Busz. 

A töltőinfrastruktúra telepítésének tervezett helyszíne a Haszkovó forduló. Az 1970-es évek óta fel nem újított telepet az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódóan komplex fejlesztésnek vetik alá, az elektromos buszok töltőállomásaihoz pedig most – szintén a Zöld Busz Programban – olyan energiatároló 600 kW-os akkumulátorra pályázik a cég, amivel a kihelyezendő napelemekkel megtermelt energiát tárolni lehet, így a buszok töltése éjszaka elvégezhető lesz. Hogy a pályázatban valós piaci árat tudjanak megjelölni, a V-Busz feltételes közbeszerzés kiírásával szondázza a piacot. 

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.