2022. július 1.
//
Annamária névnap

Petőcz András volt a februári Olvasólámpa vendége

Különleges hangulatban telt az idei év második Olvasólámpája a Dubniczay-palotában, ahol a Géczi János által vezetett est vendége Petőcz András, József Attila-díjas író volt.

Elsőként a házigazda, Kilián László köszöntötte az érdeklődő közönséget, majd átadta az irányítás jogát a szintén József Attila-díjas író Géczi Jánosnak, aki azzal az ígérettel indított, hogy sok érdekességet és izgalmas történetet fog elmondatni Petőcz Andrással. Ígéretének eleget tett, annak ellenére, hogy az Olvasólámpa nem kimondottan a beszélgetésről, a történetmesélésről szól, hiszen a fókusz az irodalmi műveken, s azok felolvasásán van. Mégis számos izgalmas esemény felbukkant az író életéből, s azokat – ahogy műveit is – szórakoztató módon mesélte el, illetve adta elő Petőcz.

Petőcz az úgynevezett arctalan nemzedék meghatározó alakja. Költészetére hatott – többek között – Kassák Lajos, Tandori Dezső, Orbán Ottó. Szó esett gazdag és szerteágazó munkásságáról, a vizuális és az akusztikus költészetről, a képversről, melynek egyik megújítója.

Petőcz Andrást nem csupán íróként tartja számon a szakma: Az alfától az omegáig című kiállítása Budapesten a Műcsarnokban megtekinthető. Írói munkássága mellett tehát a képzőművész vonal is megjelenik, a szóban forgó válogatás negyvenévnyi termést mutat be.

A veszprémi közönségnek a pesti kiállításból hozott ízelítőt, így az irodalom mellett műalkotásai is a közönség elé tárultak.

Szabó Eszter
Szalai Csaba

További cikkek

Szobrok ki- és áthelyezéséről döntöttek
Szobrok ki- és áthelyezéséről döntöttek
Átköltöztetik az Óváros térről a millenniumi emlékművet, és a város több pontján kavicsfogú álteknős miniszobrokat helyeznek ki.
Évadot zárt a Petőfi színház
Évadot zárt a Petőfi színház
Kedden tartották a társulat évadzáró ülését, ahol díjakat is átadtak.
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Négy-szög néven szerveztek kiállítást a Dubniczay-palotában a Művészetek Háza szervezésében a Múzeumok éjszakáján, ami optikai illúzió, a ritmus, a geometria és a színek eszközeinek együttes alkalmazásával vezet be egy különleges művészeti világba.
Halimbai gyógynövények – dr. Szalai Miklós hagyatéka
Halimbai gyógynövények – dr. Szalai Miklós hagyatéka
Halimbáról sok embernek a bauxitbányászat jut eszébe, és nem társítaná a gyógynövényeket a településhez. Ám kevesen ismerik dr. Szalai Miklós esperes plébános hagyatékát, ami máig meghatározza a falu életét. Emléke a hétköznapok része, és az ifjú generációkat is az ő tiszteletében nevelik.
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Közel 50 év néma csend után ismét beindultak az egyik veszprémi malomnak az őrlői. A Fenyves utcában szerelemprojektként újraindított malom látványőrlésekkel és a veszprémi malomiparról szóló lexikonnyi információval várja az érdeklődőket, mindezt interaktív formában. A Múzeumok éjszakáján portálunkat is körbevezette Tamás Péter, a hely tulajdonosa ott, ahol egykor 0-24-ben folyt az őrlés.