Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Amennyi 12 éve az átlagkereset volt, ma a minimálbér összege

2022. február 15. 12:07
A statisztikai jelentésekben az összeg nem, csupán az változott 2010-hez képest, hogy mit jelöl pontosan a számadat. Az az összeg, ami 12 évvel ezelőtt az átlagkeresetet jelentette Magyarországon, ma a minimálbér összegének felel meg.

2010-ben a statisztikai jelentések szerint a magyar átlagkereset 200 ezer forint körül mozgott, tehát az ország legnagyobb része havonta ekkora összeggel tudott gazdálkodni. 12 év után ugyanez az összeg már, mint a minimálbér jelenik meg ugyanezen statisztikákban. A Kormány 2022-től emelte meg erre az összegre, a szakmunkás minimálbér pedig 260 ezerre nőtt.

Hogy mi állt a Kormány ezen döntése mögött, arról Ovádi Péter (Fidesz-KDNP), országgyűlési képviselő nyilatkozott portálunknak. Röviden összefoglalva: a jobboldali kormány nem a segélyalapú, hanem a munkaalapú társadalomban hisz, gazdasági döntéseit is ennek rendeli alá minden esetben.

Ez azt jelenti, hogy a segélyezési rendszer építése helyett arra törekednek, hogy minél több ember megfelelő munkával, megfelelő bérezésért tudja eltartani magát és családját.

Hogy ez mennyire volt eredményes, arra jó példaként szolgálnak a Veszprém megyei mutatók, ahol a teljes foglalkoztatottság 63,5%, a munkanélküliségi mutatók pedig 1,4%-on állnak csupán.

Ovádi Péter felhívta arra is a figyelmet, hogy 2010-ben, amikor a Gyurcsány és Bajnai nevével fémjelzett baloldali kormánytól a Fidesz átvette az ország vezetését, a munkanélküliség még 10%-on állt.

A képviselő kitért arra is, hogy ahhoz, hogy ez a mutató mára ilyen alacsony legyen, arra is szükség volt, hogy a gazdaságot tudatos stratégia mentén, hosszú távú fejlesztésekkel segítsék és ösztönözzék. Ebben kiemelt szerepet kapott a szakképzés építése is, ami Veszprém megyében külön figyelmet kapott egy országosan is egyedülálló projektnek köszönhetően.

A Szakipark Veszprémi Iparos Park hamarosan teljes egészében elkészül és megkezdi működését, hogy még egy szinttel magasabbra emelje a térség gazdasági teljesítményét a jól képzett, piacképes gyakorlati tudással rendelkező fiatal szakemberek kinevelésével.

Ebben a vonatkozásban pedig több ponton is összekapcsolódik a veszprémi modell az országos törekvésekkel, hívta fel a figyelmet Ovádi Péter, aki emlékeztetett arra is, hogy a kormány egy másik döntése értelmében 2022-től a 25 év alatti munkavállalóknak nem jell SZJA-t fizetniük, ezzel havonta ennek a járuléknak az összegével emelkedik a nettó fizetésük.

„A Kormány azon dolgozik, hogy fiatalok itthon tudjanak boldogulni és lerakni felnőtt életük alapjait, később pedig családot alapíthassanak. Emlékezzünk rá, Gyurcsány Ferenctől korábban olyan mondatokat hallottunk, hogy, akinek nem tetszik, annak el lehet menni Magyarországról. Ma ennek a szöges ellentettjét képviseli a Kormány, a fiatalokra, mint a jövő zálogára tekint, akiket segíteni kell az első lépések megtételében.”

vehir.hu
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06 A Bátrak Ligája keretein belül mérkőztek meg a fiatalok A Bátrak Ligája keretein belül mérkőztek meg a fiatalok Szerdán a Március 15. úti Sportcsarnok küzdő fiataloktól zengett, akik a Honvédelmi Sportszövetség által életre hívott Bátrak Ligáján vetélkedtek. Az eseményen több általános iskola mintegy száz tanulója versengett. 2024. április 24. 22:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.