2022. október 4.
//
Ferenc névnap

Amennyi 12 éve az átlagkereset volt, ma a minimálbér összege

2022. február 15. 12:07
A statisztikai jelentésekben az összeg nem, csupán az változott 2010-hez képest, hogy mit jelöl pontosan a számadat. Az az összeg, ami 12 évvel ezelőtt az átlagkeresetet jelentette Magyarországon, ma a minimálbér összegének felel meg.

2010-ben a statisztikai jelentések szerint a magyar átlagkereset 200 ezer forint körül mozgott, tehát az ország legnagyobb része havonta ekkora összeggel tudott gazdálkodni. 12 év után ugyanez az összeg már, mint a minimálbér jelenik meg ugyanezen statisztikákban. A Kormány 2022-től emelte meg erre az összegre, a szakmunkás minimálbér pedig 260 ezerre nőtt.

Hogy mi állt a Kormány ezen döntése mögött, arról Ovádi Péter (Fidesz-KDNP), országgyűlési képviselő nyilatkozott portálunknak. Röviden összefoglalva: a jobboldali kormány nem a segélyalapú, hanem a munkaalapú társadalomban hisz, gazdasági döntéseit is ennek rendeli alá minden esetben.

Ez azt jelenti, hogy a segélyezési rendszer építése helyett arra törekednek, hogy minél több ember megfelelő munkával, megfelelő bérezésért tudja eltartani magát és családját.

Hogy ez mennyire volt eredményes, arra jó példaként szolgálnak a Veszprém megyei mutatók, ahol a teljes foglalkoztatottság 63,5%, a munkanélküliségi mutatók pedig 1,4%-on állnak csupán.

Ovádi Péter felhívta arra is a figyelmet, hogy 2010-ben, amikor a Gyurcsány és Bajnai nevével fémjelzett baloldali kormánytól a Fidesz átvette az ország vezetését, a munkanélküliség még 10%-on állt.

A képviselő kitért arra is, hogy ahhoz, hogy ez a mutató mára ilyen alacsony legyen, arra is szükség volt, hogy a gazdaságot tudatos stratégia mentén, hosszú távú fejlesztésekkel segítsék és ösztönözzék. Ebben kiemelt szerepet kapott a szakképzés építése is, ami Veszprém megyében külön figyelmet kapott egy országosan is egyedülálló projektnek köszönhetően.

A Szakipark Veszprémi Iparos Park hamarosan teljes egészében elkészül és megkezdi működését, hogy még egy szinttel magasabbra emelje a térség gazdasági teljesítményét a jól képzett, piacképes gyakorlati tudással rendelkező fiatal szakemberek kinevelésével.

Ebben a vonatkozásban pedig több ponton is összekapcsolódik a veszprémi modell az országos törekvésekkel, hívta fel a figyelmet Ovádi Péter, aki emlékeztetett arra is, hogy a kormány egy másik döntése értelmében 2022-től a 25 év alatti munkavállalóknak nem jell SZJA-t fizetniük, ezzel havonta ennek a járuléknak az összegével emelkedik a nettó fizetésük.

„A Kormány azon dolgozik, hogy fiatalok itthon tudjanak boldogulni és lerakni felnőtt életük alapjait, később pedig családot alapíthassanak. Emlékezzünk rá, Gyurcsány Ferenctől korábban olyan mondatokat hallottunk, hogy, akinek nem tetszik, annak el lehet menni Magyarországról. Ma ennek a szöges ellentettjét képviseli a Kormány, a fiatalokra, mint a jövő zálogára tekint, akiket segíteni kell az első lépések megtételében.”

vehir.hu

További cikkek

Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat
Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat
Svante Pääbo svéd genetikus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az evolúciós genetika területén elért eredményeiért - jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.
Bardon Tamás a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ új parancsnoka
Bardon Tamás a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ új parancsnoka
Hétfő délelőtt ünnepélyes keretek között történt meg a csapatzászló átadás-átvétel.
A tervezettnél enyhébb módosításokat fogadtak el a parkolási rendszerben
A tervezettnél enyhébb módosításokat fogadtak el a parkolási rendszerben
Mind ellenzéki, mind többségi oldalról számos módosító indítványt nyújtottak be a csütörtöki közgyűlésre a parkolási rendelet tervezett változásaival kapcsolatban. Mutatjuk a végleges verziót!
'Vedd át az irányítást!'
'Vedd át az irányítást!'
Tizenegyedik alkalommal szerveztek sétát Veszprémben a mellrák elleni küzdelem jegyében, ahol a résztvevők által viselt rózsaszín zászlók és szalagok a megelőzés fontosságára is felhívták a figyelmet. A séta elején elhangzott, az elmúlt évben a világon 7,3 millió nőnél diagnosztizálták a kórt, ez közel annyi ember, mint Magyarország lakossága.
Mai naptól lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet
Mai naptól lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet
Ma 0 órakor elindult a 2022. évi népszámlálás. A kérdőív online kitölthető a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül október 1. és 16. között. A kérdőívet interneten kitöltők nyereményjátékban vehetnek részt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) naponta öt darab, egyenként százezer forint értékű vásárlási utalványt sorsol ki közöttük.