Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Liu Shaoang bronzérmes férfi 1000 méteren

2022. február 7. 14:31 // Forrás: MTI
Liu Shaoang bronzérmet nyert a rövidpályás gyorskorcsolyázók férfi 1000 méteres számában a pekingi téli olimpia hétfői napján, Liu Shaolin Sándort viszont sárga lapos büntetéssel zárták ki, azaz a teljes mezőny végére sorolták.

A fiatalabb Liu fivér harmadik helye azt jelenti, hogy ebben a sportágban ez az első magyar egyéni dobogós helyezés, illetve az első téli olimpia, amelyen a magyarok több érmet nyertek. Két napja a vegyesváltó lett harmadik.   

A döntőben két magyar - akiknek édesapjuk kínai - és három kínai korcsolyázó csapott össze. A közel 1000 fős nézősereg utóbbiakat támogatta, és már javában tartott a körözés, sőt, a világkupában ezen a távon vk-hatodik Liu Shaoang az élen is állt, amikor a nagy hangzavarban alig lehetett hallani, hogy leállították a versenyt, mert egy törött korcsolyapenge veszélyessé tette a pályát, amelyet javítani is kellett.

Liu Shaolin Sándor (b) és Liu Shaoang a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének középdöntője után a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 7-én. MTI/Kovács Tamás Liu Shaolin Sándor (b) és Liu Shaoang a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének középdöntője után a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 7-én. MTI/Kovács Tamás

Az új rajtnál a kínaiak ismét megpróbálták "bezárni" a két magyart. Volt lökdösödés is, ebben Liu Shaoang leszakadt - akárcsak a négy éve 500 méteren győztes Vu Ta-csing -, és már nem erőltette a felzárkózást. A hajrára Li Ven-lung is elfáradt, így Liu Shaolin és Zsen Ce-vej küzdött az aranyért, amikor a magyar élre állt, volt egy kisebb ütközésük, de úgynevezett "kölcsönös felelősségnek" tűnt. A célegyenesbe fordulva a kínai két kézzel húzta vissza Liu Shaolint, aki így is elsőként haladt át a célvonalon. A zsűri aztán mindkét esetben a magyarok világklasszisát látta szabálytalannak, így nemcsak a futamból zárták ki, hanem sárga lappal a teljes mezőny végére sorolták.

Rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1000 méter, olimpiai bajnok:
Zsen Ce-vej (Kína) 1:26.768 perc
2. Li Ven-lung (Kína) 1:29.917
3. LIU SHAOANG (Magyarország) 1:35.693
...14. Krueger John Henry (Magyarország)
    Liu Shaolin Sándort kizárták.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.