Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

Kik működtetik majd az Európa Kulturális Fővárosa program zászlóshajóit?

2022. január 27. 14:02
Eldőlt, mely cégek bérelhetik és üzemeltethetik elkészültük után a régi gyerekkórházat és a Ruttner-házat. Csütörtökön idén először ülésezett a képviselő-testület.

Lezárult a pályázat, megnevezték azokat a bérlőket, akik elkészültük után üzemeltethetik az Európa Kulturális Fővárosa program két zászlóshajóját: a volt gyerekkórházat és a Jókai utcai Ruttner-házat. Mindkét épület felújításán jelenleg is dolgoznak a szakemberek, a tervek szerint 2023 elejére készülnek el.

A kivitelező már dolgozik a gyermekkórház felújításánA kivitelező már dolgozik a gyermekkórház felújításán

Az egykori gyerekkórház különböző mozgáskultúrához kapcsolódó csoportos tevékenységeknek ad majd otthont fixen és időszakosan bérelhető termek kialakításával és egy bisztró jellegű étteremmel, hangsúlyt fektetve a gyermekkel érkező vendégekre. Az épület északi homlokzatához kapcsolódóan rendezvényteret alakítanak ki. A kórház egykori mosodájában az épület felújítása során elsősorban a városban működő néptánc csoportok számára alakítanak ki rendezvényteret irodákkal, raktárral, büfével, valamint az épületben külön egységként létrehoznak egy falmászó termet. Elkészülte után az ingatlanokat bérlőként az önkormányzati tulajdonban lévő Swing-Swing Kft. üzemelteti majd évi 49,8 millió forintos bérleti díj fejében. A cég neve nem ismeretlen a veszprémiek számára, hiszen ugyanez a társaság üzemelteti a Hangvillát is. A bérleti szerződés tíz évre szól.

Kovács Rajmund (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) alacsonynak tartja a meghatározott bérleti díjat, ugyanakkor azt pozitívumnak tartja, hogy önkormányzati cég nyerte el a feladatot. 

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P) azt kérdezte, hogyan lehet elkerülni, hogy a kültéri rendezvények hanghatása a környéken élőket ne zavarja? Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) szerint az üzemeltető feladat, hogy megtalálja a kényes egyensúlyt, ehhez szükség lehet egy kis időre, a helyzet annyiban szerencsés, hogy a rendezvényeket a belső udvarban szervezik majd, aminek közvetlen szomszédságában az egyetemi campus és a park található, így kevésbé lesz zavaró, hiszen "nem azért építünk közösségi tereket, hogy azokkal az ott élőket bosszantsuk". 

A Ruttner-ház jövőre már nem csúfítja, hanem szépíti a Jókai utcátA Ruttner-ház jövőre már nem csúfítja, hanem szépíti a Jókai utcát

A Jókai utca 8. szám alatt található Ruttner-házban a Várbörtön látogatói számára jegyértékesítésre alkalmas fogadó tér, vendéglátáó egység valamint hostel típusú, osztálykirándulásokat kiszolgálni képes, 35 fő elhelyezésére alkalmas szállás jön létre a felújítás során. Az ingatlan bérleti jogát a veszprémi Patent Hostel Kft. nyerte el havi 480 ezer forintos bérleti díjért, határozatlan időre.

Ez történt még a közgyűlésen:

  • A napirend előtt történtekről külön cikkben, itt írtunk.
     
  • A Városháza épületeinek fejlesztésére 40 millió forintra pályázik az önkormányzat a Belügyminisztérium kiírásán, a remélt támogatáshoz további 40 millió forint önerő biztosítását vállalta a város. A beruházás célja az épületek működési költségeinek csökkentése. 
     
  • Megválasztották az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság tagjait: dr. Bálint Ferenc, dr. Földesi Csaba Tibor és dr. Herczeg Attila mellett a póttagok dr. Matók Barbara és dr. Fülöp György Imre. A választási bizottságnak a törvény szerint többek között nem lehet tagja képviselő, alpolgármester, jegyző, másik választási bizottság tagja, választási iroda tagja, a Magyar Honvédséggel szolgálati jogviszonyban álló hivatásos és szerződéses katona, honvéd tisztjelölt, honvéd altiszt-jelölt és a tényleges szolgálatot ellátó önkéntes tartalékos katona, bármely párt tagja,  a választókerületben jelöltet állító jelölő szervezet tagja, a választókerületben induló jelölt és hozzátartozója.
     
  • Beszámolt 2021-es tevékenységéről az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás. A napirend vitájában Kovács Rajmund (Függetlenek–Szakszervezet–Reformerek) azt kérdezte, milyen módon történik a szelektív hulladék feldolgozása a királyszentistváni telepen? Bázsa Botond, a társulás elnöke azt válaszolta, hogy a hulladékot energia-termelésre használják, ami erre nem alkalmas, azt lerakják. Gerstmár Ferenc (MSZP–LMP–P) arról érdeklődött, mit lehet tenni, hogy a költségek ne haladják meg a bevételt? Bázsa Botond a hulladékszállítás-költségeinek észszerűsítését nevezte meg egyik lehetőségként, mint mondta, ennek a kérdéskörnek a részletes kidolgozása folyamatban van. 
Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.