Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

„Ez a könyv a sport világában eltöltött negyvenöt évem koronája”

2022. január 2. 9:51
Az Ötkarikás emlékek című kötet valódi kuriózum Veszprém (sport)történetében, amely a szerző, Donát Tamás pályafutásának összegzése is egyben.

Mint arról lapunk is beszámolt, Ötkarikás emlékek címmel december közepén megjelent Donát Tamás legújabb, immáron tizenhetedik könyve, amely Veszprém olimpikonjait mutatja be Montrealtól Tokióig.

Kapcsolódó cikk
Kötet foglalja össze a veszprémi olimpikonok történetét
Ötkarikás emlékek címmel jelent meg Donát Tamás újságíró legújabb könyve, mely 38 veszprémi olimpikon sportkarrierjébe enged betekintést. A motivációs céllal készült kötetből 300 darabot juttatnak majd el a veszprémi iskoláknak, hogy sportolásra ösztönözze a fiatalokat.

A kötet – melyet Darcsi István szerkesztett – valódi kuriózumnak számít, hiszen ehhez hasonló számvetés eddig még nem jelent még a királynék városában. Veszprém valamennyi olimpikonja, mind a harmincnyolc sportoló megszólal a kétszázhúsz oldalas könyvben.

2005-ben jelent meg az Athéntól Athénig című kötetem, amely Veszprém megye olimpikonjainak történeteit foglalta össze. Sajnos Csermák Józsi bácsit már nem sikerült elérnem, de rajta kívül mindenkit sikerült megszólaltatnom. Igazi kutatómunkában lehetett részem, az egyik vitorlázót például Ausztráliában értem utol. A különböző sportágak közül persze az atlétika és a kézilabda vitte a prímet a városban, így a legnagyobb terjedelemben ezek kaptak szerepet

– tekintett vissza a tizenhat évvel ezelőtt megjelent könyvére Donát Tamás. A Veszprém Televízió munkatársa, a Sporthíradó felelős-szerkesztője elárulta, a világ- és Európa-bajnok nyílt vízi úszó Rasovszky Kristóf idén nyáron Tokióban megszerzett ezüstérme adta az inspirációt az újabb, immár városi kötet megírásához.

Donát Tamás dedikálja könyvét annak hivatalos bemutatóján december 17-énDonát Tamás dedikálja könyvét annak hivatalos bemutatóján december 17-én

A művet – mely a Belvárosi Üzletház könyvesboltjában vásárolható meg – fellapozva kiderül, hogy Veszprém első olimpikonjai a Tóth-Harsányi nővérek voltak, akik 1976-ban Montrealban bronzérmet szereztek a magyar női kézilabda-válogatott tagjaiként.

Tulajdonképpen belecsöppentem abba a bronzérembe, hiszen éppen abban az évben kezdtem az újságírói pályámat, noha ekkor természetesen még nem sejtettem, hogy később könyvet fogok írni a két kitűnő kézilabdázóról. Veszprém máig egyetlen olimpiai bajnoka, Kiss Balázs ekkor mindössze négyéves volt, akinek szintén végig kísértem az egész pályafutását. Ott voltam, amikor a klasszis kalapácsvető aranyérmével a nyakában megérkezett Atlantából. Az első könyv írását éppen ez a momentum inspirálta, a mostaniét pedig Rasovszky Kristóf, aki indulás előtt azt ígérte, hogy „hozok nektek valami fémet”

– fogalmazott Donát Tamás, aki külön köszönetet mondott Veszprém város önkormányzatának támogatásáért. Hozzátette, hogy a könyv bemutatójára szerették volna meghívni mind a harmincnyolc megszólalót, de a pandémia miatt erre nem volt lehetőségünk.

Több, eddig nem ismert vidám vagy éppen tanulságos történetet is megismerhetünk a szerző jóvoltából.

Schuch Timuzsin mesélte, hogy amikor Londonban legyőztük a szerbeket, Momir Ilics annyira elkeseredett, hogy nem tudta bekapcsolni a telefonját, mert az arcfelismerő nem ismerte fel az elszomorodott arcát. Olyan felemelő pillanatok is megelevenednek, amikor Fazekas Nándi kivédte a sorsdöntő hétméterest Izland ellen. Továbbá az is kiderül a könyvből, hogy ki volt az a négyszeres olimpiai bajnok amerikai szupersztár, aki elkérte Császár Gábor nemzeti színű kitűzőjét az olimpiai faluban. S bár a magyar válogatott irányítója készségesen átnyújtotta a relikviát, csak később döbbent rá, hogy kihez is volt szerencséje.

Persze a sport árnyoldala is megjelenik: Bartalfi Krisztina, Perger Zsolt és Rákos Patrik személyében három olyan sportolónk is megszólal, akik bár elutaztak a világ legnagyobb sporteseményére, végül azonban egyetlen percet sem szerepelhettek.

A szerző kiemelte: saját, negyvenöt éves pályafutása összegzéseként is tekint legújabb kiadványára.

A sport világában eltöltött negyvenöt évem koronája az Ötkarikás emlékek, amely különös helyet foglal el a szívemben. Kuriózum a város életében, illetve a saját pályafutásom összegzése is egyben. A sportsikereket az olimpiákon keresztül lehet a legjobban érzékeltetni, mert ott mindig a legjobbak szerepelnek. A sport csupa érzelem, akár átéli az ember, akár ír róla, akár a tévé előtt szurkol

– húzta alá Donát Tamás, aki a Napló tudósítójaként kint járt az 1980 moszkvai olimpián, ahol életre szóló élményekkel gazdagodott.

Az Ötkarikás emlékek motivációs könyv is, a célja, hogy sportolásra ösztönözze a gyerekeket, ezért háromszáz példányt adományoznak a Veszprémi Tankerületi Központ iskoláiba, illetve azok könyvtáraiba.

Veszprém olimpikonjai Montrealtól (1976) Tokióig (2021)

Antal Róbert (speciális úszás – 2003, Dublin), Bartalfi Krisztina (torna – 1988, Szöul), Bartha-Kéri Bianka (atlétika – 2021, Tokió), Budai Piroska (kézilabda – 1980, Moszkva), Császár Gábor (kézilabda – 2004, Athén; 2012, London), Csoknyai István (kézilabda – 1992, Barcelona), Diaz Ivo (kézilabda – 2004, Athén), Éles József (kézilabda – 1992, Barcelona), Fazekas Nándor (kézilabda – 2004, Athén; 2012, London), Gál Gyula (kézilabda – 2004, Athén), Gulyás Péter (kézilabda – 2012, London), Gyurka János (kézilabda – 1988, Szöul), Ilyés Ferenc (kézilabda – 2004, Athén; 2012, London), Iváncsik Gergő (kézilabda – 2004, Athén; 2012, London), Kalmár Ákos (úszás – 2021, Tokió), Kiss Balázs (atlétika – 1996, Atlanta), Kiss Judit (úszás – 1992, Barcelona), Kónya Ádám (sífutás – 2018, Pjongcsang), Kovács Balázs (atlétika – 2000, Sydney), Kovács Ida (atlétika – 2004, Athén), Kovács Tamás (atlétika – 2012, London), Lakiné Tóth-Harsányi Katalin (kézilabda – 1976, Montreal), Laluska Balázs (kézilabda – 2012, London), Minczér Albert (atlétika – 2012, London), Nagy László (kézilabda – 2004, Athén; 2012 London), Orbán Éva (atlétika – 2004, Athén; 2008, Peking; 2012, London), Pásztor István (kézilabda – 2004, Athén), Perez Carlos (kézilabda – 2004, Athén; 2012 London), Perger Zsolt (kézilabda – 1992, Barcelona), Rakonczai Beáta (atlétika – 2004, Athén), Rákos Patrik (úszás – 2012, London), Rasovszky Kristóf (úszás – 2016, Rió; 2021, Tokió), Schuch Timuzsin (kézilabda – 2012, London), Szögi István Dániel (atlétika – 2021, Tokió), Tóth-Harsányi Borbála (kézilabda – 1976, Montreal), Tudja Julianna (atlétika – 2004, Athén), Zámbó Diána (paralimpikon úszás – Sydney, 2000), Zubjuk Igor (kézilabda – 1992, Barcelona)

Zatkalik Dávid
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.