Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
6°C
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
6°C

Megjelent, pénteken átvehető a Veszprémi Szemle új száma

2021. december 14. 12:23 // Forrás: Veszprémi Szemle Várostörténeti KHA
A Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat ez évi negyedik számának közreadását 2021. december 17-én (péntek) 15:00-tól tartják az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Igazgatóság bejárata előtti téren.

Az előadással bővített és a szokott helyen – Kisfaludy terem – rendezett bemutatót mindenekelőtt a nagyszámú résztvevő egészségének védelme érdekében törölték.

Rátérve az aktuális lap tartalmára, AZ OLVASÓHOZ című rovatban rövid elemzés olvasható a veszprémi helytörténeti kutatásról és írásról. A főszerkesztő számba veszi – a terjedelmi korlátok miatt csak röviden – az eddig megjelent, és a készülő monográfia megírásához nélkülözhetetlen forrásokat, bibliográfiákat, vagy jelzi – az általa vélt – hiányukat, valamint kitér a kutatói, kutatási kérdésekre is. Adósságunk van Veszprém helytörténeti kutatásában, amire minden kutatót és lelkes patriótát biztat annak csökkentésére.

A VESZPRÉMI KUTATÓK ÉS MŰHELYEK rovat 9. részében a december 20-án 90 esztendős Albrecht Sándort köszönti a Veszprémi Szemle olvasóközönsége, amit Csiszár Miklós foglalt keretbe és írásba. A TANULMÁNYOK rovatban egy kevéssé ismert eseményről kapunk bő és részletes tájékoztatást: püspökgyilkosság Veszprémben. Kőszegi (II.) Péter veszprémi püspök pályája címmel Kádár Tamás tollából. Péter püspöknek – családja révén és ha áttételesen is – szerepe volt Veszprém 1276. évi pusztításában. Ismereteket kapunk Péter püspök életútjáról, a korban jellemző családi, főúri viszályokról. Földesi Ferenc egy levelezésgyűjteményből szemezgetett – „... ily jó levélíró és pontos atyádfia” címmel –, melyeket Csapó Kálmán, Veszprém vármegye tiszti főügyésze írt 1859 és 1914 között feleségéhez, unokabátyjához, illetve lányaihoz. Csapó Kálmán részletes életrajza is olvasható a publikációban.

Az ÉVFORDULÓK rovatban folytatják a Veszprémi/Pannon Egyetem alapító atyáinak, professzorainak életét bemutató sorozatot. Próder István ebben a tanulmányában a 100 éve született dr. Bodor Endrét mutatja be. A HELYTÖRTÉNETI BARANGOLÁS rovatban most két írás olvasható. Maróti Rezső egy korábban leadott – anyagtorlódás miatt eddig nem közölt – rövid írását adjuk közre, melyben a Vetési Albert Gimnázium alapítására emlékezett. Röviden megemlékeznek a 2021-ben 80 esztendős gyalogos felüljáróról, ami 1975-ig a veszprémi vasúti sínek felett vezetett át, és ami még ma is hibátlanul látja el feladatát, immár a Veszprém-Jutasi vasútállomásnál.

A KÖNYVSZEMLE rovatban olvashatunk az év első felében megjelent és a Cholnoky családot bemutató könyvről (a könyv szerzője Rybár Olivér) Rainer Pál tollából, illetve Sebő József a SÉD című kritikai folyóiratról írt bővebb ismertetőt. Végül a NEKROLÓG rovatban Tölgyesi József köszön el Veszprém utolsó tanácselnökétől, a Veszprémi Szemle szerzőjétől, Maróti Rezsőtől.

vehir.hu
további cikkek
A GTA-ban érezte magát a sofőr közélet A GTA-ban érezte magát a sofőr A valószínűleg ittas állapotú férfi a lépcsőn át szeretett volna távozni autójával, ám az érdekes manőver nem sikerült. tegnap 9:13 Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. 2024. március 1. 19:30 A Facebook Marketplace-en gyülekeznek a csalók A Facebook Marketplace-en gyülekeznek a csalók Az elmúlt két évben megtízszereződött az online ellopott pénzek összege, 2023 harmadik negyedévében ez összeg már 11,4 milliárd forint volt. A csalók nagyrésze a Facebook közkedvelt online piacterét használják, ráadásul nem csak a vásárlókat, de már az eladókat is célba vették. tegnap 21:11 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.