Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Megjelent, pénteken átvehető a Veszprémi Szemle új száma

2021. december 14. 12:23 // Forrás: Veszprémi Szemle Várostörténeti KHA
A Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat ez évi negyedik számának közreadását 2021. december 17-én (péntek) 15:00-tól tartják az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Igazgatóság bejárata előtti téren.

Az előadással bővített és a szokott helyen – Kisfaludy terem – rendezett bemutatót mindenekelőtt a nagyszámú résztvevő egészségének védelme érdekében törölték.

Rátérve az aktuális lap tartalmára, AZ OLVASÓHOZ című rovatban rövid elemzés olvasható a veszprémi helytörténeti kutatásról és írásról. A főszerkesztő számba veszi – a terjedelmi korlátok miatt csak röviden – az eddig megjelent, és a készülő monográfia megírásához nélkülözhetetlen forrásokat, bibliográfiákat, vagy jelzi – az általa vélt – hiányukat, valamint kitér a kutatói, kutatási kérdésekre is. Adósságunk van Veszprém helytörténeti kutatásában, amire minden kutatót és lelkes patriótát biztat annak csökkentésére.

A VESZPRÉMI KUTATÓK ÉS MŰHELYEK rovat 9. részében a december 20-án 90 esztendős Albrecht Sándort köszönti a Veszprémi Szemle olvasóközönsége, amit Csiszár Miklós foglalt keretbe és írásba. A TANULMÁNYOK rovatban egy kevéssé ismert eseményről kapunk bő és részletes tájékoztatást: püspökgyilkosság Veszprémben. Kőszegi (II.) Péter veszprémi püspök pályája címmel Kádár Tamás tollából. Péter püspöknek – családja révén és ha áttételesen is – szerepe volt Veszprém 1276. évi pusztításában. Ismereteket kapunk Péter püspök életútjáról, a korban jellemző családi, főúri viszályokról. Földesi Ferenc egy levelezésgyűjteményből szemezgetett – „... ily jó levélíró és pontos atyádfia” címmel –, melyeket Csapó Kálmán, Veszprém vármegye tiszti főügyésze írt 1859 és 1914 között feleségéhez, unokabátyjához, illetve lányaihoz. Csapó Kálmán részletes életrajza is olvasható a publikációban.

Az ÉVFORDULÓK rovatban folytatják a Veszprémi/Pannon Egyetem alapító atyáinak, professzorainak életét bemutató sorozatot. Próder István ebben a tanulmányában a 100 éve született dr. Bodor Endrét mutatja be. A HELYTÖRTÉNETI BARANGOLÁS rovatban most két írás olvasható. Maróti Rezső egy korábban leadott – anyagtorlódás miatt eddig nem közölt – rövid írását adjuk közre, melyben a Vetési Albert Gimnázium alapítására emlékezett. Röviden megemlékeznek a 2021-ben 80 esztendős gyalogos felüljáróról, ami 1975-ig a veszprémi vasúti sínek felett vezetett át, és ami még ma is hibátlanul látja el feladatát, immár a Veszprém-Jutasi vasútállomásnál.

A KÖNYVSZEMLE rovatban olvashatunk az év első felében megjelent és a Cholnoky családot bemutató könyvről (a könyv szerzője Rybár Olivér) Rainer Pál tollából, illetve Sebő József a SÉD című kritikai folyóiratról írt bővebb ismertetőt. Végül a NEKROLÓG rovatban Tölgyesi József köszön el Veszprém utolsó tanácselnökétől, a Veszprémi Szemle szerzőjétől, Maróti Rezsőtől.

vehir.hu
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.