Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tájház épül Tésen

2021. december 13. 11:13
Egy tési egyesület a Magyar Falu Programnak köszönhetően jutott ingatlanhoz, amelyből egyszer a Bakony jellegzetességeit bemutató tájház lesz.

3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Múlttal a Jövőért Egyesület a kormánytól. A pénz segítségével saját ingatlant vásároltak, amelyből vendégházat és bakonyi tájházat alakítanak ki.

A Múlttal a Jövőért Egyesület birtokába került ingatlanegyüttes. A kép bal oldalán látható melléképület felújítása már elkezdődött.A Múlttal a Jövőért Egyesület birtokába került ingatlanegyüttes. A kép bal oldalán látható melléképület felújítása már elkezdődött.

-A birtokba vételt követően könnyebben tudunk pályázni a további fejlesztésekre. A tavasz folyamán a leendő tájház melletti kisházat szeretnénk felújítani, hogy vendégfogadásra alkalmas legyen. 2022-től rendszeresen szerveznénk ide programokat, az elsőt már tegnap megtartottuk, ez a regölés volt -mondta Lippert Ferenc, az egyesület elnöke, és tájház rekonstrukciós program megálmodója a vasárnap délután tartott körbejáráson.

Ő és hagyományőrző egyesülete 2015-ben fogalmazta meg, hogy olyan egyedülálló tájházat hozzon létre Tésen, amely a kistérség jellegzetességeit mutatja be. A projekt kezdőtőkéjét – 2 millió forintot- a korábban az M1-en futó Bízunk benned című televíziós vetélkedőn nyerték meg, majd némi önerő bevonásával és most a Magyar Falu Program támogatásával saját ingatlanhoz jutottak.

Fodor-Bödös István polgármester, Ovádi Péter parlamenti képviselő és Lippert Ferenc a vasárnapi bejáráson.Fodor-Bödös István polgármester, Ovádi Péter parlamenti képviselő és Lippert Ferenc a vasárnapi bejáráson.

A tervek szerint a tájház udvarán kialakítanak egy csűrt, valamint vándorkiállítások számára alkalmas bemutatóhelyet, és egy közösségi konyhát is, ahol az öregek receptjeit lehet majd ellesni. Távlati terv továbbá, hogy őshonos magyar háziállatokat is beszerezzenek, hogy állatsimogatót hozzanak létre. Elmondása szerint még sok munka vár rájuk, de az első lépéseket már megtették céljaik felé.

A leendő tájház birtokbavételi eseményére hivatalos volt Ovádi Péter parlamenti képviselő és miniszteri biztos is, aki azt mondta, örömteli, hogy a tési önkormányzat több nyertes pályázata mellett most egy civil szervezet is pénzt tudott nyerni a Magyar Falu Programon keresztül. -Az egyesület értékmentést hajt végre a régi ház megvásárlásával és újjáépítésével-fogalmazott.

Fodor-Bödös István polgármester hozzáfűzte: a Magyar Falu Program előnye, hogy a programokat előfinanszírozzák, így az elnyert összegeket előre el tudják költeni. Egy ekkora településnek több millió forintot önerőből kigazdálkodni szinte lehetetlen volna.

Ge. Á.
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.