Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Leomlik a kerítés az egyetem és a város között - a legnagyobb belvárosi park jön létre

2021. december 9. 19:07
A Zöld város projekt lényege, hogy megszűnik a fizikai korlát az egyetem alsó kampusza és az Erzsébet-liget között, egy egybefüggő zöldövezet jön létre, a parkolóhelyek száma a kétszeresére nő, viszont eltűnnek a föld alatt, a Kálvária-domb pedig új szabadidős lehetőségeket kínál majd. Új kávézóval, játszótérrel, okospadokkal is találkozhatnak majd a veszprémiek hamarosan. A munkák a jövő héten indulnak.

A belvárosnak három funkciója van ideális esetben: kereskedelmi és közigazgatási központ, valamint egységes parkjai révén közösségi helyként funkcionál. Veszprémben az első kettő tényező adott, viszont a harmadik, azaz az egységes zöld park hiányzott a belváros tájszerkezetéből, mindez pedig évtizedes, ha nem évszázados probléma volt.

A város már a 2019-ben elfogadott zöld stratégiájában nevesítette, hogy orvosolni kell ezt a problémát és létrehozni ezt a zöld parkos részt. (A stratégiát egyébként a közgyűlés egyhangúlag, az ellenzéki képviselők támogatásával együtt fogadta el akkor.)

Az ezirányú törekvés és a lehetőségek most értek össze Veszprémben, így napokon belül elindulhat Veszprém belvárosának legnagyobb zöld projektje, aminek a végén létrejön egy egybefüggő sétálóövezet, több szolgáltatással és szabadidős lehetőséggel kiegészülve.

Ez az egybefüggő övezet, immáron kerítés nélkül a Megyeházától indulva, az egyetem alsó kampuszán és az Erzsébet-ligeten át egészen a régi gyermekkórházig – hamarosan Acticity – tart majd.

A „Zöld város” projektet bejelentő sajtótájékoztatón Porga Gyula, polgármester, Navracsics Tibor, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Durmics Zsuzsanna, a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Irodájának vezetője részletezték, hogy mi fog megvalósulni a fejlesztés keretében. Ezek alapján

  • megszűnik a kerítés, ami elválasztja az Erzsébet-ligetet az egyetem kapuszától;
  • megújítják a ligetet, új növényeket ültetnek el;
  • megszűnik a Zeneiskola előtti 85 férőhelyes parkoló, a tér a park részét fogja képezni;
  • ezzel együtt a szomszédban, az egyetemi kampuszon a föld alatt egy 200 férőhelyes mélygarázs épül, melynek a tetején alakítják ki az új egyetemi teniszpályákat;
  • megtisztítják a Kálvária-dombot, jól járható ösvényeket, sétautakat alakítanak ki rajta;
  • a domb tövében zöldtetős kávézó nyílik;
  • játszóteret építenek;
  • megújul a közvilágítás
  • okospadokat, szelektív hulladékgyűjtőket helyeznek ki, közel 100 utcabútor kerül a parkba;
  • a múzeum és a tájház között botanikai kertet alakítanak ki őshonos magyar növényfajok bemutatásával;
  • megújul kívül-belül a Laczkó Dezső Múzeum.

Navracsics Tibor, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke úgy fogalmazott, a fejlesztésnek köszönhetően az egyetem végre fizikailag is összekapcsolódik majd a várossal és a modern kampusz és a belváros zöld parkja közt megszűnik a határvonal. Azáltal, hogy a Pannon Egyetem modellváltáson esett át, sokkal több lehetőség nyílt ki a felsőoktatási intézmény előtt, így a mostani kampusz-projekt is, amit a kuratórium egyöntetűen támogatott, tette hozzá Navracsics Tibor.

Porga Gyula a fejlesztést a Kolostorok és Kertekhez hasonlította, ahol szintén hasonló gondolkodás mellett, ugyan nem a belvárosban, de sikerült egy egybefüggő, magas minőséget képviselő parkot kialakítani, ami több nemzetközi elismerést is elnyert. A polgármester örömét fejezte ki, hogy a Pannon Egyetem egyből a projekt mellé állt, így közösen megvalósulhat ez a régóta várt álom.

A fejlesztés menetét Durmics Zsuzsanna, a Városfejlesztési Iroda vezetője ismertette. Eszerint már most, a december 18-ai hétvégén elkezdődnek a munkálatok.

18-án és 19-én lezárják a Hóvirág utcától egészen a Zeneiskoláig tartó részt a gyalogos, illetve a gépkocsiforgalom elől is az előkészítő munkálatok miatt. Ezt 20-án feloldják, a következő nagyobb lezárásra csak január közepén kell majd számítani.

Az irodavezető kiemelte, hogy a Zeneiskola előtti parkolót egészen addig nem szüntetik meg, amíg nem készül el annak kibővített alternatívája.

Hozzátette, hogy a fejlesztés több fa kivágásával jár majd, ezekről a nemzeti park szakembereivel és a tájépítésszel együtt döntenek, viszont minden esetben a szakemberekkel együtt gondoskodnak arról, hogy a fákról az élővilágot, például madárfészkeket áttelepítsék máshova, megóvva a park élővilágát. A kivágott fák helyett pedig újakat fognak ültetni.

A három elemből álló – egyetemi kampusz fejlesztése, Erzsébet-liget zöld fejlesztése, Laczkó Dezső Múzeum felújítása – projekt közel 15 milliárd forintból valósul meg többek közt uniós forrásból, az EKF támogatásával, valamint Cselekvő Közösségek Program finanszírozásával. Első eleme, a liget megújítása pedig várhatóan a jövő év végére már megvalósul.

Hajas Bálint
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. ma 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.