2022. január 17.
//
Antal névnap

Leleplezett az okostelefon nyomkövető funkciója egy férfit

2021. december 2. 10:25
Veszprém Megyei Főügyészség
Pénzmosás bűntettével vádolja a Veszprémi Járási Ügyészség azt a férfit, aki haszonszerzési céllal, áron alul egy lopásból származó mobiltelefont szerzett meg.

A sértett 2021. július 21-én vonattal Balatonalmádiból Budapestre utazott, s miközben ülőhelyet változtatott, a korábbi ülésen hagyta a 100.000 forint értékű mobiltelefonját – vázolja a helyzetet közleményében a Veszprém Megyei Főügyészség.

A sértett a mobiltelefon adottságainak köszönhetően az interneten nyomon tudta követni a készülék aktuális tartózkodási helyét, ezért felhívta a Balatonkenesei Rendőrőrsöt, mivel a rendszer a telefon helyeként Balatonakarattyát  mutatta. A rendőrőrs munkatársa a sértett jelzései alapján egészen egy balatonakarattyai benzinkútig követte a készülék nyomát, amikor a sértett szintén az internetes alkalmazás segítségével jelzést küldött a telefonjára. A töltőállomáson tartózkodó 58 éves vádlott kezében lévő telefon erre éles hangon csipogni kezdett, az eljáró rendőr pedig azonosítani tudta a keresett készüléket.

A vádirat szerint az elkövető a balatonakarattyai vasútállomáson egy ismeretlen személytől mindössze 15.000 forintért vásárolta a telefont, amelyet később haszonnal szeretett volna értékesíteni. A férfi tudta, hogy a készülék bűncselekményből származik, ez azonban nem tartotta vissza annak megvételétől. 

A Büntető Törvénykönyv módosítása alapján a korábban orgazdaságként ismert cselekmények 2021. január 1-jétől pénzmosásnak minősülnek és alapesetben is súlyosabban, akár öt évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel is büntethetők.

Az ügyészség a férfival szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróság felé.

A címlapfotó illusztráció. (Jonas Leupe on Unsplash)

vehir.hu