Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

Hajléktalanná vált férfi örökségét akarta megszerezni egy házaspár

2021. december 1. 10:46 // Forrás: Veszprém Megyei Főügyészség
Jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat az Ajkai Járási Ügyészség egy 51 éves férfival és 47 éves feleségével szemben. A házaspár a magánéleti és anyagi nehézségekkel küzdő sértettet megtévesztve, a férfi lakástulajdonára haszonélvezeti jogot alapítottak, illetve öröklési szerződést kötöttek – írta weboldalán a Veszprém Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint az elkövetők még 2018 nyarán az ajkai vasútállomáson ismerték meg a rossz lelkiállapotban lévő, alkoholista életmódot folytató és anyagi nehézségekkel küzdő sértettet, aki ittasan panaszkodott nekik. A házaspár felismerte a sértett befolyásolhatóságát, és elhatározták, hogy a bizalmába férkőznek, melynek érdekében rendszeresen ételt és alkoholt vittek neki. Látogatásaik alkalmával a sértett azt is elmondta nekik, hogy édesanyja halálakor megörökölte annak ½ tulajdoni részét a szülők ajkai lakásában, az ott élő édesapjával pedig rossz a kapcsolata.

Az elkövetők mindezt kihasználva, azzal a megtévesztő ígérettel, hogy gondoskodni fognak róla, 2019 nyarán holtig tartó haszonélvezeti szerződés megkötésére vették rá a férfit, melyért 1 millió forintot fizettek neki.  A szerződéskötést követő héten azonban a férj - aki a haszonélvezeti jog jogosultja lett - a pénz közel felét kölcsönkérte a sértettől, s mivel nem is állt szándékában, azt később sem adta neki vissza. A férj ezek után felkereste a sértett édesapját, hogy a tulajdonrészének értékesítésére rávegye, azonban az idős férfi elküldte, fiával pedig minden kapcsolatot megszakított. A vádlottak ezt követően is hitegették a sértettet, és 2019 őszén rábeszélték, hogy gondozás, eltartás fejében a feleséggel öröklési szerződést kössön.

A házastársak nem dolgoztak, jövedelmük nem volt, albérletről albérletre vándoroltak, 2019 őszétől pedig az időközben utcára került sértettet is magukkal vitték. A férfit azonban a fűtetlen melléképületbe költöztették, s míg élelmezését csak részben biztosították, folyamatosan itallal látták el, és továbbra is kölcsönkéregettek tőle, amit nem adtak meg.   A sértett ez idő alatt olyannyira befolyásuk alá került, hogy a férjet gazdámnak szólította.

A sértett édesapja 2020 elején meghalt, így a férfi beköltözött a lakásába, ahova a vádlottak és családtagjaik is követték. A férj egyre agresszívebben viselkedett a sértettel, közölte, hogy nincs beleszólása a dolgokba, mert ez már nem az ő lakása, amelyet próbált is értékesíteni, de ezt a rendezetlen tulajdoni viszonyok miatt nem tudta megtenni.

Az ügyészség vádiratában mindkét elkövetővel szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta az Ajkai Járásbíróságnak.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.