2022. január 19.
//
Sára névnap

Vadászhistóriák az életszeretetről

2021. november 20. 13:22
Egy vadász – régi és új – históriáit gyűjti csokorba a Vadakat mesélek című kötet. Bodrogi Gyula írásai – miként színészi játéka is - szemlélődő, mindenkire és mindenre érzékenyen figyelő személyiségről árulkodnak. És mivel a szerző erkölcsi alapállása, hogy a ”vadnak nincs puskája”, ezért az emberekről és az állatokról szóló, Esopus-féle jellemrajzokból csakis az utóbbiak kerülhetnek ki győztesen.

A kötetet ajánló Vinkó József szerint „Bodrogi Gyula bölcs iróniával mesél vadkanvadászatról és üregizésről, baklövésről és fácánozásról, elvtársakról és úrhatnám kocavadászokról, közben felvillantja a szülei, egy-egy nagy színész portréját, elmagyarázza, mi a „vadászláz”, az „őzhívás.”

„Akár beljebb és beljebb sétálunk vele az erdő világába, akár kitekintünk onnan, egyre többet tanulunk tőle, miközben szórakozunk, mert „annyi életszeretet, olyan mély ember és állatismeret, annyi humor rejtőzik a könyvben, hogy aki belekezd, az nem tudja abbahagyni”.

A kötet Epilógusában az erdőt hetven éve járó Bodrogi a lepergő időről a következőket írja: „Öreg vadász vagyok, és nyugodtan mondhatom, hogy jó öreg vadásznak lenni, mert az öreg vadászra odafigyelnek a többi vadászok, vadászat közben és az életében is. Ha találkozik a fiatal vagy fiatalabb vadászokkal, nagy szeretettel köszöntik, kérdezik hogyléte felől, örömmel hallgatják régi és új vadásztörténetei, akkor is, ha már ötször hallották….” „No meg rossz is öreg vadásznak lenni, mert a legnagyobb szeretettel, figyelemmel, őszinte érdeklődéssel kérdezik meg az öreg vadásztól: „Ennyi idős korodban még vadászol?”… Arról nem beszélve, hogy a legkisebb árkon is átsegítik. Minden ellenkezése ellenére elveszik tőle a puskát, ha a magaslesre kell felmásznia… és még néhány megalázó helyzetet kell túlélnie…” „De amíg ki tudsz menni az erdőbe, fel tudsz mászni a magaslesre, élvezni tudod a jó levegőt, a csendet, a vadászbarátokat, addig nem vagy öreg. Csak „öreg vadász”.

Bodrogi Gyula nem mesél „vadakat”, csak önirónikus, és örökösen játszik.  Így a szavakkal is. A Honoré Daumier, francia grafikus litográfiáival illusztrált, szép kivitelű vadászhistória gyűjtemény a Magyar Konyha Magazin Kiadó Kft. gondozásában jelent meg.

Egyaránt érdemesülve a vadászat ellenségeinek és szerelmeseinek a figyelmére.

vehir.hu

További cikkek

„Ez a könyv a sport világában eltöltött negyvenöt évem koronája”
„Ez a könyv a sport világában eltöltött negyvenöt évem koronája”
Az Ötkarikás emlékek című kötet valódi kuriózum Veszprém (sport)történetében, amely a szerző, Donát Tamás pályafutásának összegzése is egyben.
Kötet foglalja össze a veszprémi olimpikonok történetét
Kötet foglalja össze a veszprémi olimpikonok történetét
Ötkarikás emlékek címmel jelent meg Donát Tamás újságíró legújabb könyve, mely 38 veszprémi olimpikon sportkarrierjébe enged betekintést. A motivációs céllal készült kötetből 300 darabot juttatnak majd el a veszprémi iskoláknak, hogy sportolásra ösztönözze a fiatalokat.
Veszprém növényeit bemutató könyv jelenik meg
Veszprém növényeit bemutató könyv jelenik meg
Veszprém növényzetét, az egyes példányok történetét mutatja be az a kötet, ami januárban ezer példányban jelenik meg.
Márfi Gyula: A kereszténység akkor durva, ha eltér Krisztustól, az iszlám pedig akkor, ha követi Mohamedet
Márfi Gyula: A kereszténység akkor durva, ha eltér Krisztustól, az iszlám pedig akkor, ha követi Mohamedet
Az iszlám nem csupán vallás, hanem politikai berendezkedés is, ami óriási veszélyt jelent Európára, vallja dr. Márfi Gyula, nyugalmazott érsek, aki „Jegyzetek az iszlámról - keresztény szemmel” című új könyvét az Utas és Holdvilág Antikváriumban mutatta be múlt pénteken. Az előadáson szóba került számos olyan példa is, amely bemutatja, hogy a nyugati világ milyen szinten fordult ki önmagából.
A várba költözik a könyvhét
A várba költözik a könyvhét
Új helyszínen, a Dubniczay-palota udvarán rendezik meg a könyvhetet szeptember 14. és 17. között.