Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vadászhistóriák az életszeretetről

2021. november 20. 13:22
Egy vadász – régi és új – históriáit gyűjti csokorba a Vadakat mesélek című kötet. Bodrogi Gyula írásai – miként színészi játéka is - szemlélődő, mindenkire és mindenre érzékenyen figyelő személyiségről árulkodnak. És mivel a szerző erkölcsi alapállása, hogy a ”vadnak nincs puskája”, ezért az emberekről és az állatokról szóló, Esopus-féle jellemrajzokból csakis az utóbbiak kerülhetnek ki győztesen.

A kötetet ajánló Vinkó József szerint „Bodrogi Gyula bölcs iróniával mesél vadkanvadászatról és üregizésről, baklövésről és fácánozásról, elvtársakról és úrhatnám kocavadászokról, közben felvillantja a szülei, egy-egy nagy színész portréját, elmagyarázza, mi a „vadászláz”, az „őzhívás.”

„Akár beljebb és beljebb sétálunk vele az erdő világába, akár kitekintünk onnan, egyre többet tanulunk tőle, miközben szórakozunk, mert „annyi életszeretet, olyan mély ember és állatismeret, annyi humor rejtőzik a könyvben, hogy aki belekezd, az nem tudja abbahagyni”.

A kötet Epilógusában az erdőt hetven éve járó Bodrogi a lepergő időről a következőket írja: „Öreg vadász vagyok, és nyugodtan mondhatom, hogy jó öreg vadásznak lenni, mert az öreg vadászra odafigyelnek a többi vadászok, vadászat közben és az életében is. Ha találkozik a fiatal vagy fiatalabb vadászokkal, nagy szeretettel köszöntik, kérdezik hogyléte felől, örömmel hallgatják régi és új vadásztörténetei, akkor is, ha már ötször hallották….” „No meg rossz is öreg vadásznak lenni, mert a legnagyobb szeretettel, figyelemmel, őszinte érdeklődéssel kérdezik meg az öreg vadásztól: „Ennyi idős korodban még vadászol?”… Arról nem beszélve, hogy a legkisebb árkon is átsegítik. Minden ellenkezése ellenére elveszik tőle a puskát, ha a magaslesre kell felmásznia… és még néhány megalázó helyzetet kell túlélnie…” „De amíg ki tudsz menni az erdőbe, fel tudsz mászni a magaslesre, élvezni tudod a jó levegőt, a csendet, a vadászbarátokat, addig nem vagy öreg. Csak „öreg vadász”.

Bodrogi Gyula nem mesél „vadakat”, csak önirónikus, és örökösen játszik.  Így a szavakkal is. A Honoré Daumier, francia grafikus litográfiáival illusztrált, szép kivitelű vadászhistória gyűjtemény a Magyar Konyha Magazin Kiadó Kft. gondozásában jelent meg.

Egyaránt érdemesülve a vadászat ellenségeinek és szerelmeseinek a figyelmére.

vehir.hu
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41 Még nem áldozott le végleg az olvasásnak, de így is milliók vannak, akik egy könyvet sem fognak a kezükbe Még nem áldozott le végleg az olvasásnak, de így is milliók vannak, akik egy könyvet sem fognak a kezükbe Száz magyar emberből tizenöt még mindig napi szinten fog könyvet a kezébe, a lakosság hetvenhárom százaléka pedig legalább évente egyszer olvas olyan tartalmat is, ami nem csak az okostelefon használati utasítása. Látszólag a könyvek alkonya még nem érkezett el, az viszont már egy vészjósló tendencia, hogy az könyvolvasás aránya a rendszerváltáshoz képest harmadára esett vissza. 2024. március 20. 13:58 Könyv született a cserkészet 110 éves történetéről Könyv született a cserkészet 110 éves történetéről A cserkészet magyarországi történetéről szóló könyvet mutattak be a Mathias Corvinus Collegium veszprémi épületében pénteken.    2023. december 9. 14:29 Veszprém gyerekeknek címmel jelent meg új kötet kultúra Veszprém gyerekeknek címmel jelent meg új kötet Megjelent a Veszprém gyerekeknek, melynek egyik célja, hogy az olvasó fiatalokat, elsősorban a negyedik osztályosokat közelebb hozza a városhoz, s hogy Veszprém identitás képző legyen számukra. Csütörtök délután hivatalos keretek között adtak át példányokat helyi iskolák vezetőinek. A kötet két szerzője Tóth Eszter és Berta-Szénási Panna. 2023. november 17. 16:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.