Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
1°C
2023. december 7. Ambrus
Veszprém
1°C

A településeken keresztül érkezik pénz a gazdaságba

2021. november 17. 12:26
December elején nyitják meg a Területi Operatív Program (TOP) Plusz első pályázatait, amelyek révén települések nyerhetnek vissza nem térítendő támogatást. A program részleteiről szerdán a Megyeházán tájékoztatták a településvezetőket.

A településvezetők részére szervezett egyeztetés előtt Polgárdy Imre, a megyei önkormányzat elnöke és Oláh Gábor, a Pénzügyminisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a sajtó részére is összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat.

Polgárdy elmondta, hogy a megyei közgyűlés ez év szeptemberében fogadta el az új Integrált Területfejlesztési Programot, ami meghatározza az előttünk álló uniós pénzügyi ciklus támogatási területeit. A következő években 73 milliárd forint áll majd a megye részére ebben a programban. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a támogatások hatékony elköltése érdekében minden eddiginél nagyobb jelentősége lesz a települési önkormányzatok közötti egyeztetéseknek. 

Oláh Gábor elmagyarázta, hogy a kormányzat a településeken keresztül kívánja a magyar gazdaságba eljuttatni a rendelkezésre álló forrásokat. A következő hetekben nagyságrendileg ezermilliárd forint válik megpályázhatóvá az országban, az első szakaszban január 15-ig lehet leadni a pályázati dokumentációkat, amivel a száz százalékos intenzitású, a települések részéről önerőt nem igénylő támogatások elnyerhetők. Hozzátette: az elmúlt hét évben pozitív tapasztalatuk volt a megyei önkormányzatok és a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságainak bevonásáról, így a következő uniós ciklusban is ennél a metódusnál maradnak. Megjegyezte, hogy Veszprém megye az elmúlt hét évben több támogatáshoz jutott a TOP-on keresztül, mint eredetileg tervezték, megyénk az egyik legeredményesebb volt a források hasznosításában. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.