Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

A Bakony-Balaton régió ifjúságáért tevékenykedik az alapítvány

2021. november 25. 9:18
Több éve aktív szereplője a veszprémi civil közéletnek a Bakony-Balaton Régió Ifjúságáért Alapítvány. A számos feladat között az elnökkel, Szalay Zsolttal beszélgettünk a legfontosabb célokról és jövőbeni tervekről.

Mi volt a fő motiváció, amikor létrehozták az alapítványt?

Az alapítvány célja, hogy a Bakony - Balaton régióban élő, tanuló, dolgozó és vállalkozó 14 és 35 év közötti fiatalokat, fiatal felnőtteket és családjaikat támogassa. Ez elsőre lehet széles körnek tűnik, de nem szerettük volna meghúzni a határt semmilyen egyéb kritériumnál sem. A legfontosabb viszont a nevünkben is benne van, azaz „ifjúságért”, ami a 14 és 35 év közöttieket jelenti, nem csak szociológiai értelemben, hanem alapítványunk célcsoportja tekintetében is.

Hogyan valósítják meg mindezt a hétköznapokban?

A régió fiatal művészeinek, kutatóinak, diákjainak szakmai, anyagi és egyéb támogatást nyújtunk elsődlegesen pályázati forrásokból, továbbá rendezvények, művészeti és egyéb események megrendezésével. Minden területről több referenciával rendelkezünk már.

Elhangzott egy kulcsszó: művészet. Erre külön figyelmet fordítanak?

Veszprémben, de az egész térségre nézve is igaz, hogy itt a kultúrának, a különböző művészeti ágaknak kiemelt szerepe van. Erre az egyik legjobb példa az Európa kulturális főváros cím is, amit a megyeszékhely a régióval közösen nyert el.

Éppen ezért ugyanúgy a céljaink közt szerepel a természeti és kulturális értékek megőrzése, illetve gyarapítása új művészeti alkotások létrehozásának támogatásával, új művek bemutatójának szervezése, támogatása, valamint a szakmai segítségnyújtás fiatal vállalkozók részére gazdasági és jogi ismeretek átadása révén.

Az alapítvány céljait megismertük, de ön szerint hogyan kapcsolódik mindez a régió előmeneteléhez?

A fiatalok támogatásával a tehetséges diákok felkarolásával javulhat az egyetemi és főiskolás hallgatók, fiatal oktatók és kutatók versenypozíciója is a korszerű ismeretek átadása révén. Ez pedig hosszú távon a régió érdeke is. Éppen ezért tevékenyen részt veszünk tudományos és művészeti konferenciák, kulturális rendezvények és képzések, oktatások, ismeretterjesztő előadások szervezésében, melyekkel a felnőttképzést is előre mozdítjuk.

Mi a helyzet azokkal, akik nem rendelkeznek ilyen tehetséggel?

Nagy hangsúlyt fektetünk az esélyegyenlőség javítására, a kisebbségek segítésére, és a munkahelyteremtésre is. Így a mi munkánk is hozzájárul ahhoz, hogy kisebb legyen a különbség az egyes társadalmi rétegek között és még több fiatalnak megadasson a lehetőség a kitörésre és a későbbi boldogulásra.

Milyen lehetőségek állnak az alapítvány előtt? Milyen a kapcsolata más szervezetekkel?

Szerencsére az évek alatt számos másik civil szervezettel, önkormányzattal és az üzleti világ szereplőivel is jó kapcsolatot alakítottunk ki. Szeretnénk a jövőben ezt akár európai színtéren is tovább erősíteni, így aktívan részt veszünk az Európa Unió által szervezett programokban is.

vehir.hu
Domján Attila
Kovács Bálint
további cikkek
Tizenöt éves az Újtelep baráti köre Tizenöt éves az Újtelep baráti köre Megalakulásának tizenöt éves évfordulóját ünnepelte pénteken a Veszprémi Újtelepi Baráti Kör Egyesület, akik a közösségépítő munka mellett a városi közügyekre is fordítanak energiát. 2023. december 19. 17:10 Egyre színesebb a veszprémi politikai paletta – zászlót bontott Adamecz Zoltán politika Egyre színesebb a veszprémi politikai paletta – zászlót bontott Adamecz Zoltán A civil oldalról érkezik kihívója a mostani városvezetésnek, beleértve a fideszes és az ellenzéki képviselőket és a polgármestert is. Adamecz Zoltán, helyi vállalkozó a frissen alakult Együtt Veszprémért Egyesület színeiben indul a polgármesteri székért, mellette pedig a 12 választókörzetben is lesznek jelöltjeik. A hivatalos bejelentést hétfő délután tették meg, ahol elhangzott az is, hogy szerintük mi az egyik legnagyobb problémája Veszprémnek. 2023. december 11. 23:49 Közel tizenötezer nyugdíjast keresnek Veszprémben nyugdíjas Közel tizenötezer nyugdíjast keresnek Veszprémben Veszprém népességének 27%-a nyugdíjas, ez körülbelül 16 ezer idős embert jelent, akik közül 1400-an tagjai valamelyik nyugdíjas klubnak. De mi a helyzet a többiekkel? Az ő megszólításuk és felkarolásuk is szerepel a Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének céljai közt a következő időszakban, akiket most már egy frissen megalapított tanácsadó testület is segít ebben a munkában. 2023. november 27. 15:11 Harminc éve a Dózsavárosért Harminc éve a Dózsavárosért Immáron harminc éve annak, hogy megalapították a Dózsavárosi Baráti Kört, azóta pedig a város egyik legaktívabb civil egyesületévé nőtte ki magát. 2023. június 18. 10:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.