2022. május 20.
//
Bernát, Felícia névnap

A Bakony-Balaton régió ifjúságáért tevékenykedik az alapítvány

2021. november 25. 9:18
Több éve aktív szereplője a veszprémi civil közéletnek a Bakony-Balaton Régió Ifjúságáért Alapítvány. A számos feladat között az elnökkel, Szalay Zsolttal beszélgettünk a legfontosabb célokról és jövőbeni tervekről.

Mi volt a fő motiváció, amikor létrehozták az alapítványt?

Az alapítvány célja, hogy a Bakony - Balaton régióban élő, tanuló, dolgozó és vállalkozó 14 és 35 év közötti fiatalokat, fiatal felnőtteket és családjaikat támogassa. Ez elsőre lehet széles körnek tűnik, de nem szerettük volna meghúzni a határt semmilyen egyéb kritériumnál sem. A legfontosabb viszont a nevünkben is benne van, azaz „ifjúságért”, ami a 14 és 35 év közöttieket jelenti, nem csak szociológiai értelemben, hanem alapítványunk célcsoportja tekintetében is.

Hogyan valósítják meg mindezt a hétköznapokban?

A régió fiatal művészeinek, kutatóinak, diákjainak szakmai, anyagi és egyéb támogatást nyújtunk elsődlegesen pályázati forrásokból, továbbá rendezvények, művészeti és egyéb események megrendezésével. Minden területről több referenciával rendelkezünk már.

Elhangzott egy kulcsszó: művészet. Erre külön figyelmet fordítanak?

Veszprémben, de az egész térségre nézve is igaz, hogy itt a kultúrának, a különböző művészeti ágaknak kiemelt szerepe van. Erre az egyik legjobb példa az Európa kulturális főváros cím is, amit a megyeszékhely a régióval közösen nyert el.

Éppen ezért ugyanúgy a céljaink közt szerepel a természeti és kulturális értékek megőrzése, illetve gyarapítása új művészeti alkotások létrehozásának támogatásával, új művek bemutatójának szervezése, támogatása, valamint a szakmai segítségnyújtás fiatal vállalkozók részére gazdasági és jogi ismeretek átadása révén.

Az alapítvány céljait megismertük, de ön szerint hogyan kapcsolódik mindez a régió előmeneteléhez?

A fiatalok támogatásával a tehetséges diákok felkarolásával javulhat az egyetemi és főiskolás hallgatók, fiatal oktatók és kutatók versenypozíciója is a korszerű ismeretek átadása révén. Ez pedig hosszú távon a régió érdeke is. Éppen ezért tevékenyen részt veszünk tudományos és művészeti konferenciák, kulturális rendezvények és képzések, oktatások, ismeretterjesztő előadások szervezésében, melyekkel a felnőttképzést is előre mozdítjuk.

Mi a helyzet azokkal, akik nem rendelkeznek ilyen tehetséggel?

Nagy hangsúlyt fektetünk az esélyegyenlőség javítására, a kisebbségek segítésére, és a munkahelyteremtésre is. Így a mi munkánk is hozzájárul ahhoz, hogy kisebb legyen a különbség az egyes társadalmi rétegek között és még több fiatalnak megadasson a lehetőség a kitörésre és a későbbi boldogulásra.

Milyen lehetőségek állnak az alapítvány előtt? Milyen a kapcsolata más szervezetekkel?

Szerencsére az évek alatt számos másik civil szervezettel, önkormányzattal és az üzleti világ szereplőivel is jó kapcsolatot alakítottunk ki. Szeretnénk a jövőben ezt akár európai színtéren is tovább erősíteni, így aktívan részt veszünk az Európa Unió által szervezett programokban is.

vehir.hu
Domján Attila
Kovács Bálint

További cikkek

Segítik a kapcsolódást az érzékenyítő órák
Segítik a kapcsolódást az érzékenyítő órák
Az iskolai szemléletformáló Esély órák tanulságairól beszélgettek péntek délután a Fogyatékosügyi Kerekasztal tagjai a Pannon Egyetemen.
Veszprémi Polgárőr Egyesület: civilként, alázattal a köz szolgálatában
Veszprémi Polgárőr Egyesület: civilként, alázattal a köz szolgálatában
Elkezdte munkáját az újonnan megalapított Veszprémi Polgárőr Egyesület. A városrészektől függetlenül működő civil szerveződés tagjai már a legelső egyeztetésen konkrét célokat fogalmaztak meg, aminek záros határidőn belül eredményei is lehetnek Veszprém még jobb közbiztonsága szempontjából.
Részben közadakozásból állítanának szobrot Veszprém világhírű őslényének
Részben közadakozásból állítanának szobrot Veszprém világhírű őslényének
A kavicsfogú álteknős szoborállításáról az önkormányzat már 2019-ben határozatott hozott, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör szeretné, hogy a helyiek is bekapcsolódhassanak a projektbe.
Kiosztották Az Év Családbarát Vállalata díjakat
Kiosztották Az Év Családbarát Vállalata díjakat
A Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány és munkaerőpiaci programja, a Balansz Program már évek óta díjjal jutalmazza azokat a cégeket, amelyek családbarát jó gyakorlatokat vezetnek be és ezeket innovatív módon a munkatársak igényei szerint alakítják.
Harminc éve barátságban a Jeruzsálemhegyen
Harminc éve barátságban a Jeruzsálemhegyen
Három évtizedes jubileumát ünnepelte a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör pénteken, viszont az ünnepségen kiderült, a szellemiség, amit követnek, ennél sokkal régebbre nyúlik vissza. A városrészben működő társas kör hagyományai egészen a XIX. századig nyúlnak vissza.