Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Összehangolják kutatásaikat a múzeumok

2021. november 8. 16:25
Négy intézmény, a szekszárdi Wosinszky Mór Megyei Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum és a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum kezdi meg közös tudományos munkáját, hogy eredményesebben használják ki kapacitásaikat. A munkát egy kétnapos konferenciával indították el Veszprémben.

A négy múzeum még tavaly nyáron írta alá azt az együttműködési megállapodást, amiben elkötelezték magukat arra, hogy a jövőben szorosabbra fűzik szálaikat és összehangolják tudományos munkájukat. Az intézmények összefogása egyébként nem előzmény nélküli: a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége keretin belül már korábban is dolgoztak együtt.

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója elmondta, az együttműködés célja közös kutatási projektek kialakítása és a múzeumi kapacitások lehető legjobb kihasználása. Ennek érdekében a gyűjtemények feldolgozásában, restaurálásában, hasznosításában és a régészeti feltárásokban is közös dolgoznak majd.

Dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosáért Felelős Kormánybiztos örömét fejezte ki, hogy egy újabb együttműködésnek adhat otthont Veszprém. „Amikor Melinda Mercouri görög kulturális miniszter elindította az Európa Kulturális Fővárosa programot, valószínűleg valami ilyesmi is volt a fejében: hogy a címre méltó városok ne csak a természeti értékeikkel vagy az ott lakók műveltségével dicsekedhessenek el a világ előtt, hanem térségszervező erőként is működjön a cím. Veszprémben alapvető cél volt a kezdetektől fogva, hogy az együttműködés városává is váljunk Magyarországon. A Pannon Egyetemen pár hete már lezajlott egy megbeszélés a nem vidéki egyetemek összefogásáról, és öröm, hogy a múzeumközi együttműködés is Veszprémben indulhat el ezzel a konferenciával. Ez az együttműködés ugyanis nemcsak a négy múzeum tudományos munkásságához járul hozzá, de a laikus közönség magasabb fokú műveltségéhez is” – fogalmazott a kormánybiztos.

Az intézmények kutatásaikat minden évben konferencián ismertetik, a további lehetőségeket pedig workshopon vitatják meg. Az első, kétnapos veszprémi rendezvényen a négy múzeum néprajzos, történész, régész, művészettörténész és restaurátor szakemberei tartottak előadásokat a jelenleg zajló kutatásokról, hogy a tapasztalatok alapján megbeszélhessék az együttműködés részleteit, amelynek eredményeiről remélhetőleg már jövőre be is tudnak számolni.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.