Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Napirend előtt: ösztöndíjakat adtak át

2021. október 28. 9:08
A V-Busz, útfejlesztések és a részönkormányzatok sorsa is téma volt napirend előtt az októberi közgyűlésen.

A jelenlévők az ülés kezdetén egyperces néma felállásal emlékeztek meg a napokban elhunyt Kádár Tibor festőművészről.

Átadták a felsőoktatási ösztöndíjakat. A kétszázezer forintos ösztöndíjra olyan veszprémi fiatalok pályázhattak, akik idén kezdik meg felsőoktatási tanulmányaikat. Összesen nyolc elsőéves hallgatót díjaztak, közülük hárman helyben, a Pannon Egyetemen tanulnak. A díjazott fiatalok: Gazdig Olivér, Naszer Júlia Ráhel, Várszegi Ráchel, Gerstmár Veronika, Csomai Sára, Domokos Anna, Szilas Lilla és Hartmann Domonkos Péter. 

Interpellációjában azt kérdezte Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P), hogy miért nem működik a kádártai és gyulafirátóti településrészi önkormányzat? Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, van szándék a részönkormányzatok felállításában, egyelőre azonban nem sikerült megállapodni azok összetételében. 

Szintén Gerstmár Ferenc volt az, aki a V-Busszal kapcsolatban fogalmazott meg kérdéseket. Lesz-e jobb kapcsolódás a vasút kiszolgálására, elvárható-e a menetrend pontos tartása, fejleszthető-e az utastájékoztatás, növelhető-e a jegykiadó automaták száma, tartható-e a jegyek és bérletek jelenlegi ára? A polgármester rámutatott: hosszú utat járt be a cég megalakulása óta, január elsején a legmodernebb járművekből álló új buszflotta érkezik, ami májusban öt elektromos busszal bővül majd. Január elsejétől a magyar városok között Veszprémben lesz a legfiatalabb buszflotta. Hozzátette: egyetért abban, hogy folyamatosan bővíteni kell a szolgáltatásokat is. Öt buszmegállóban dinamikus utastájékoztató eszközöket helyeznek ki, 15 megállóban készpénzmentes automatákat helyeznek el. A menetrendet érintően szükség van finomhangolásra, ezen már dolgoznak, a vasútállomás kiszolgálásával kapcsolatban a menetrendet a vonatok érkezéséhez igazítják, azok beérkezése után 8-12 perccel indulnak a buszok. A jegyárakban nem várható változás. 

Csík Richárd (Fidesz-KDNP) a Modern Városok Program keretében az Egyetemvárosban várható fejlesztésekről érdeklődött. A polgármester emlékeztetett: ötmilliárd forintos útfelújítási programba kezdett az önkormányzat a kormány jóvoltából. Az Egyetemi vársorészben a Zrínyi utcában és a József Attila utcában nagyfelületű útfelújítást terveznek, elindult a közbeszerzés, várhatóan 2022-ben a kivitelezés is megkezdődhet. A Kemecse utcai parkoló tervezése még ellőttünk álló feladat, de várhatóan 2023 elejére elkészülhet a parkoló. 

Halmay Gábor (Fidesz-KDNP) azt kérdezte, mi lesz a sorsa a méltatlanul elhanyagolt Szél utcai zsidó temetőnek és környékének? Porga Gyula elmondta: a Magyarországi Zsidó Kulturális Egyesülettel közösen az Európa Kulturális Fővárosa program keretében helyreállítanák a síremlékeket, rendbe tennék a növényzetet.

Szintén Halmay Gábor volt az, aki felszólalásában a Sintér-árok rendbetételéről és a Tethys-alagút kialakításáról számolt be és megköszönte azok munkáját, akik részt vettek ebben a feladatban. Az alagútról itt és itt írtunk részletesebben. 

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) a CLLD akcióterv keretében a mozgáskorlátozottak számára készített útvonaltervező applikációról számolt be. A navigációhoz elengedhetetlen egyfelől az adatgyűjtés, másfelől pedig az útvonaltervezéshez szükséges szoftver. A startup vállalkozás 2021 nyarán felmérte a veszprémi járda infrastruktúrát, Második lépésként pedig rögzítették ezeket az adatokat a szoftverben, amely a felmért területeken a végfelhasználók számára akadálymentes járda-navigációt biztosít. Ez a navigációs és adatgyűjtő applikáció mozgáskorlátozott emberek részére a weben és okostelefonon is elérhető (iOS és android), és az adatokat a felhasználók folyamatosan naprakészen tartják. Szintén a pályázat keretében a fiatalok érzékenyítését, bevonását és egy közszolgálati applikáció fejlesztését is megvalósítják.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz 2024 a veszprémiek éve lesz a költségvetés alapján is, melyről csütörtökön dönt a közgyűlés. A Fidesz-KDNP frakciója már biztosan támogatni fogja a tervezetet. tegnap 15:04 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje választás 2024 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje Dobrev Klára személyesen és a nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció, valamint majdnem az összes ellenzéki párt felsorakozott Hartmann Ferenc, veszprémi szocialista képviselő mögött az önkormányzati választáson, aki így Porga Gyula újabb kihívójaként jelent meg. A hétfői bejelentésen szinte nem volt olyan ellenzéki pecsét, amit ne akartak volna Hartmanra ragasztani, miközben ő egy egyszerű szociális programot hirdetett meg Veszprémben. tegnap 3:15 Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást köztársasági elnök Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. 2024. február 26. 18:19 A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról 188 igen szavazattal, 6 nem ellenében elfogadta az Országgyűlés a Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló javaslatot. 2024. február 26. 18:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.