2023. június 6.
//
Norbert névnap

Cholnoky tudományszemléletének méltó örököse

Cholnoky Jenő munkássága 71 évvel halála után is példaszerű, a friss Cholnoky-díjas Padisák Judit pedig az általa is képviselt tudományszemléletet viszi tovább.

A tavalyi évben a koronavírus-járvány miatt csak zárt körben adhatták át a Cholnoky-díjat, idén azonban ismét ünnepélyes keretek között rántották le a leplet a díjazott személyéről a Laczkó Dezső Múzeumban.

Utóbbi már csak azért is örömteli, mert éppen tavaly volt 150 éve, hogy megszületett a nagy műveltségű tudós, Cholnoky Jenő, aki nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Dunántúl északi része a tudomány egyik hazai fellegvárává váljon. „A tudomány minden évszázadban élen járt abban, hogy a konkrét szakmai eredmények mellett értékkel gazdagítsa a hétköznapjainkat, például azáltal, hogy ráirányította a figyelmet a saját környezetünk megismerésére. Cholnoky ebben kifejezetten élen járt, ráadásul ő még egy olyan korban dolgozott, amikor csak a saját tudására támaszkodhatott, nem segítették komoly műszerek a munkáját. Hihetetlen intuícióval végezte a dolgát, s széles területen alkotott maradandót – mondhatjuk, igazi polihisztor volt – emlékezett vissza dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora az ünnepségen.

– Cholnoky nagyon helyesen egyben látta a világot, nem pedig olyan fragmentáltan, ahogy ma szétválasztjuk a tudományágakat – noha a modern történések arra kényszerítenek bennünket, hogy ismét visszatérjünk ehhez a szemlélethez. Dr. Padisák Judit, az idei díjazott ugyanilyen holisztikus szemlélettel végzi a munkáját: bár a kutatási területe alapvetően a limnológia, soha nem volt rest a saját területén kívülre is látni, figyelembe venni más tudományterületek képviselőinek véleményét, s kutatási eredményeit is mindig megosztja a szakmai mellett a szélesebb közönséggel – méltatta a rektor a díjazottat.

Padisák Judit az ELTE-n szerzett biológus diplomát 1979-ben. Jelenleg egyetemi tanár, illetve a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottságának elnöke. Mindemellett nemzetközileg elismert limnológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Academia Europea rendes tagja. Kutatási területe a vízi ökológia, ezen belül is a fitoplankton társulások tér-idő mintázatának, s azok háttérváltozóinak elemzése hazai és más tavakon.

2002-ben az ő közreműködésével alakult meg a Pannon Egyetem Limnológia Tanszéke, melynek fejlődéséhez kiemelkedő szakmai tudásával nagymértékben hozzájárult. 2007-2020-ig a Pannon Egyetem Környezettudományi Intézetének igazgatója, az egyetem Limnológia Kutatócsoportjának vezetője. Tudományos munkássága mellett jelentős szerepet vállal a tudományos utánpótlás nevelésben. Hazai és nemzetközi szinten is jelentős limnológusok nőttek fel a szárnyai alatt.

Számottevő és rangos díjakkal rendelkezik. 1998-ban az MTA Veszprémi Területi Bizottsága „Az év kutatója” díjban részesítette, majd a hallgatók tudományos képzésében elért eredményeiért 2009-ben „Mestertanár Aranyérmet” kapott. 2010-ben Magyarország Köztársasági Elnöke a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét adta át számára.

A díjazott Porga Gyula polgármestertől vehette át a Cholnoky-dajt, aki pohárköszöntőjében felhívta rá a figyelmet, ez az egyetlen olyan veszprémi elismerés, amelyre nem a közönség terjeszti fel a jelölteket, hanem tulajdonképpen a szakma, az öttagú bíráló bizottság állapítja meg, ki érdemes a díjra. Ám a díjat maguk a díjazottak is nemesítik azzal, hogy továbbviszik a Cholnoky-örökséget.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Talán egy jó hecc, talán az ostobaság, vagy szándékos félrevezetés állt amögött, amikor a napokban végigsöpört a veszprémi internetes fórumokon a város legújabb játszóterének képe, ahol finoman szólva egy csúszda megszentségtelenített egy mászókát. Spoiler: úgy kamu az egész, ahogy van, már ami a veszprémi vonatkozását illeti. A csúszda tényleg létezett valahol.
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Megkapja a neki járó fényt Veszprém egyik ikonikus látványossága, a Viadukt, de mellette a Városháza, a Tűztorony és a Hősök kapuja is fényesebb lesz hamarosan.
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
Mutatunk pár érdekességet a dióról, hogy mi minden rejlik egy kemény csonthéj mögött.
Gatyából nem lesz szalonmű?
Gatyából nem lesz szalonmű?
Akár a művészettel (vagy annak valamely “alkalmazott” változatával, például grafikusként vagy fotósként) keresi a kenyerét valaki, akár csak hobbiként, pusztán az élvezet kedvéért ír, rajzol vagy zenél, az alkotás mindenképpen új ablakot nyit a világra, segít másként látni, hallani, érezni, egyszóval megtapasztalni a környezetünket.
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Megmutatjuk, milyen volt, amikor több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte a Kézfogás című dalt pénteken a Zöld városban.