2021. december 6.
//
Miklós névnap

Átadták a felújított debreceni Főnix Csarnokot

2021. október 20. 18:47
MTI
A teljesen felújított debreceni Főnix Csarnok a jövőben a Főnix Aréna nevet viseli - közölte a város polgármestere szerdán, az intézmény avatóünnepségén.

Papp László (Fidesz-KDNP) elmondta, a felújítás 2,5 milliárd forintba került, a költségeket a magyar állam és a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) állta. 

A korszerűsítés elsődleges célja az volt, hogy a csarnok megfeleljen az Európai és a Nemzetközi Kézilabda Szövetség előírásainak, valamint biztonságosabb legyen, miközben fenntarthatóbban üzemeltethető - tette hozzá Papp László jelezve, hogy egyebek mellett lefestették a külső homlokzatot, új színvilágot, burkolatot kapott a belső tér, korszerűsítették a gépészeti és informatikai rendszereket, a belső világítást, és kiépítették a nemzetközi előírásoknak megfelelő, a nézőteret is megfigyelő kamerarendszert.

Kocsis Máté, az MKSZ elnöke jelezte, jövő januárban rendezik meg a férfi kézilabda Európa-bajnokságot, a magyar-szlovák rendezésű torna egyik helyszíne a Főnix Aréna lesz.

Fotó: MKSZFotó: MKSZ

A csarnoknak az EHF (Európai Kézilabda Szövetség) előírásainak megfelelő felújításához a szövetség 600 millió forinttal járult hozzá TAO-pénzből - mondta az elnök. Felsorolása szerint január 13-án, 15-én és 17-én a dán, a szlovén, az északmacedón és a montenegrói csapat lép majd pályára Debrecenben a kontinenstorna csoportkörében, a többi összecsapást Budapesten, Szegeden, illetve Pozsonyban és Kassán rendezik.

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke hozzátette, a felújított Főnix Arénában november 18-22. között rövidpályás gyorskorcsolya világkupaversenyt rendeznek. A felújítás során nem csak a kézilabdások szempontjait érvényesítették, hanem felfrissítették a csarnok jégkészítő képességét is, amelyhez a szövetségük is hozzájárult. A debreceni olimpiai kvalifikációs vk-versenyen a teljes magyar férfi és női csapat ott lesz - mondta a MOKSZ elnöke.

Juhász Roland vagyongazdálkodásért felelős államtitkár elismeréssel szólt arról, hogy az állami vagyon értékét növelő beruházást a tervezettnél egy héttel korábban, kiváló minőségben adták át. Dicsérte a csarnok felújításáért is felelős állami tulajdonú Beruházási Ügynökséget, amely évente 150-200 közbeszerzést bonyolít le, ami komoly szervezést igényel. A Főnix Aréna a sportrendezvények mellett kulturális programoknak is helyet adó multifunkciós intézmény - fűzte hozzá.

Bardóczy Gábor, a jövő januári férfi kézilabda Európa-bajnokság kormánybiztosa azt a célt fogalmazta meg, hogy Magyarország önállóan is képes legyen bármilyen nemzetközi sportesemény megrendezésére. Utalt arra, hogy ennek az állomásai a szegedi, a tatabányai és a debreceni sportcsarnokok építése, illetve felújítása. Szavai szerint a beruházások nyomán XXI. századi közösségi terek jöttek létre.

vehir.hu

További cikkek

Hibátlan mutatóval, éllovasként várhatja a tavaszt a VPSE
Hibátlan mutatóval, éllovasként várhatja a tavaszt a VPSE
A Veszprém Pannon SE története eddigi legsikeresebb félévét zárta a harmadosztályú női kézilabda-bajnokságban. A bakonyi kézilabdázó hölgyek vasárnap az Ajka együttesét is felülmúlták, így hibátlan statisztikával, a tabella éléről várhatják a tavaszi küzdelmeket.
Kulcsembereivel hosszabbított a Telekom Veszprém
Kulcsembereivel hosszabbított a Telekom Veszprém
A Telekom Veszprém kézilabdacsapata hétfő délelőtt hivatalos honlapján közölte, hogy Petar Nenadics és Ligetvári Patrik szerződését egyaránt meghosszabbította.
Váratlan pontvesztés
Váratlan pontvesztés
A férfi kézilabda NB I/B nyugati csoportjának második helyén álló BFKA Veszprém 31-31-es döntetlent játszott a sereghajtó Komárom vendégeként.
Márton Gréta speciális mérkőzésre számít
Márton Gréta speciális mérkőzésre számít
Márton Gréta, a spanyolországi világbajnokságon szereplő magyar női kézilabda-válogatott balszélsője speciális mérkőzésre számít Németország ellen, mivel a következő ellenfelet erősíti két klubtársa, Emily Bölk és Alicia Stolle.
Vámos és Klujber is stabilizálná a játékot
Vámos és Klujber is stabilizálná a játékot
Vámos Petra és Klujber Katrin szerint is fontos, hogy stabilizálja játékát a spanyolországi női kézilabda-világbajnokságon szereplő magyar válogatott.