Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Átadták a felújított debreceni Főnix Csarnokot

2021. október 20. 19:47 // Forrás: MTI
A teljesen felújított debreceni Főnix Csarnok a jövőben a Főnix Aréna nevet viseli - közölte a város polgármestere szerdán, az intézmény avatóünnepségén.

Papp László (Fidesz-KDNP) elmondta, a felújítás 2,5 milliárd forintba került, a költségeket a magyar állam és a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) állta. 

A korszerűsítés elsődleges célja az volt, hogy a csarnok megfeleljen az Európai és a Nemzetközi Kézilabda Szövetség előírásainak, valamint biztonságosabb legyen, miközben fenntarthatóbban üzemeltethető - tette hozzá Papp László jelezve, hogy egyebek mellett lefestették a külső homlokzatot, új színvilágot, burkolatot kapott a belső tér, korszerűsítették a gépészeti és informatikai rendszereket, a belső világítást, és kiépítették a nemzetközi előírásoknak megfelelő, a nézőteret is megfigyelő kamerarendszert.

Kocsis Máté, az MKSZ elnöke jelezte, jövő januárban rendezik meg a férfi kézilabda Európa-bajnokságot, a magyar-szlovák rendezésű torna egyik helyszíne a Főnix Aréna lesz.

Fotó: MKSZFotó: MKSZ

A csarnoknak az EHF (Európai Kézilabda Szövetség) előírásainak megfelelő felújításához a szövetség 600 millió forinttal járult hozzá TAO-pénzből - mondta az elnök. Felsorolása szerint január 13-án, 15-én és 17-én a dán, a szlovén, az északmacedón és a montenegrói csapat lép majd pályára Debrecenben a kontinenstorna csoportkörében, a többi összecsapást Budapesten, Szegeden, illetve Pozsonyban és Kassán rendezik.

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke hozzátette, a felújított Főnix Arénában november 18-22. között rövidpályás gyorskorcsolya világkupaversenyt rendeznek. A felújítás során nem csak a kézilabdások szempontjait érvényesítették, hanem felfrissítették a csarnok jégkészítő képességét is, amelyhez a szövetségük is hozzájárult. A debreceni olimpiai kvalifikációs vk-versenyen a teljes magyar férfi és női csapat ott lesz - mondta a MOKSZ elnöke.

Juhász Roland vagyongazdálkodásért felelős államtitkár elismeréssel szólt arról, hogy az állami vagyon értékét növelő beruházást a tervezettnél egy héttel korábban, kiváló minőségben adták át. Dicsérte a csarnok felújításáért is felelős állami tulajdonú Beruházási Ügynökséget, amely évente 150-200 közbeszerzést bonyolít le, ami komoly szervezést igényel. A Főnix Aréna a sportrendezvények mellett kulturális programoknak is helyet adó multifunkciós intézmény - fűzte hozzá.

Bardóczy Gábor, a jövő januári férfi kézilabda Európa-bajnokság kormánybiztosa azt a célt fogalmazta meg, hogy Magyarország önállóan is képes legyen bármilyen nemzetközi sportesemény megrendezésére. Utalt arra, hogy ennek az állomásai a szegedi, a tatabányai és a debreceni sportcsarnokok építése, illetve felújítása. Szavai szerint a beruházások nyomán XXI. századi közösségi terek jöttek létre.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.