Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Zsinórban hetedszer a világ tetején

2021. október 19. 21:59
A veszprémi lábtenisz-fenomén Lepsényi Boglárka magánéleti nehézségeivel dacolva, hosszú kényszerszünetet követően, „beugróként” is megvédte világbajnoki címét Spanyolországban.

Október 8. és 10. között a spanyolországi Burriana városa adott otthont az idei női lábtenisz-világbajnokságnak, amelyen tíz ország legjobbjai vettek részt. Magyarországot a sportág hatszoros világbajnok fenoménja, Lepsényi Boglárka képviselte, noha csak tíz nappal a seregszemle előtt derült ki számára, hogy egyáltalán elindulhat a megmérettetésen.

A vezetőség a COVID-helyzet miatt korábban úgy vélte, hogy az idei vb elmarad, ezért semmiféle közös felkészülés, összetartás nem történt az év során a csapattársakkal. Pál Tamás szövetségi kapitány aztán váratlanul felhívott és megkérdezte, milyen formában vagyok, érzek-e magamban annyi erőt, hogy elinduljak. Úgy vélte, hogy fel kell tennie nekem a kérdést: hatszoros világbajnokként szeretnék-e indulni és megvédeni a címemet

– mesélte Boglárka, aki úgy döntött, belevág a „kalandba”, miután a kapitány felajánlotta számára a kíséretét és a Magyar Lábtenisz Szövetség biztosította a kijutás feltételeit.

Lepsényi Boglárkát idén sem tudták legyőzniLepsényi Boglárkát idén sem tudták legyőzni

A 44 esztendős kitűnőség a korábbi évekkel ellentétben ezúttal csak egyéniben indult, a páros és hármas mezőnybe most – partner híján – nem nevezett.

Nagyon furcsa volt számomra, hogy nem volt páros és hármas csapatunk, így csak az egyéni versenyszámban indultam. A sajnálatos nehézségeim miatt azonban ez most jobb megoldásnak bizonyult, így nem volt annyira sűrű a program, tudtunk pihenni, lazítani a mérkőzések között.

A veszprémi sportoló ugyanis tavaly január óta egészségügyi és magánéleti problémákkal küzdött, ezért fél évig szinte egyáltalán nem végzett edzésmunkát. Rendszeresen csak májustól, heti két alkalommal tudott tréningezni, de akkor sem teremben, hanem salak, illetve gumis pályákon. Külön kiemelte edzőtársa, Lengyel Zsolt szerepét, aki nagyon sokat segített neki a felkészülésében.

Mindezek ellenére fantasztikusan szerepelt a sportág királynője, aki az „A” selejtező csoportot vesztett szett nélkül megnyerte. A két nyert szettig tartó elődöntőben a svájci Virginie Khuu következett. Nehezen indult a mérkőzés Lepsényi számára, hiszen az első játékot elvesztette, azonban a következő kettőben viszonylag könnyedén nyert, így bejutott a döntőbe.

A fináléban aztán a cseh Aneta Fojtikovával találkozott. Az első szettet könnyedén nyerte városunk büszkesége, a másodikat azonban a cseh játékos hozta, teljesen nyílttá téve ezzel a döntőt. Az utolsó szett ritkán látott izgalmakat hozott, de Lepsényinek egy védhetetlen szervával végül sikerült nyernie.

Az alábbi videón 59:00-tól látható a döntő:

Fojtikova ráérzett arra, hogyan tudja jól fogadni levegőből a szerváimat és ezáltal könnyedén ziccerpozícióba tudott kerülni a háló közelében. A döntő szettben fej-fej mellett folyt a küzdelem és a szett kétharmadánál két pont előnnyel vezetett. 6:8-as állásnál Tamás időt kért, hogy kizökkentse ellenfelemet a játékából. Ekkor ráébredtem arra, hogy taktikát kell változtatnom a szerválásban és ahelyett, hogy a bal lábára céloztam volna, inkább a testét akartam célba venni erős lövésekkel, mintha kapura lőnék. Ezáltal nem tudott közel kerülni a hálóhoz, s többször hibázott, nekem pedig sikerült pontosan befejeznem a támadásaimat. Gyakorlatilag innentől nem tudott több pontot szerezni.

A sportág királynője tehát 2008, 2010, 2012, 2015, 2017 és 2019 után zsinórban hetedszer is egyéni világbajnoki címet ünnepelhetett, ami egészen elképesztő teljesítmény. Ráadásul a torna legjobb játékosa címet is bezsebelte a szövetségi kapitányok szavazatai alapján.

Csoportmérkőzések – a szettek végeredménye:
Magyarország–Mali 11:2, 11:6
Magyarország–Spanyolország 11:1, 11:2
Magyarország–Dánia 11:6, 11:3
Magyarország–Csehország 11:7, 11:8

Elődöntő:
Magyarország–Svájc 9:11, 11:2, 11:5

Döntő:
Magyarország–Csehország 11:4, 9:11, 11:8

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.