2022. május 24.
//
Eszter névnap

Biztonságosabban kerékpározhatnak a királyszentistvániak

Felavatták a Királyszentistvánt Litérrel összekötő kerékpárutat péntek délelőtt.

A négy kilométer hosszú kerékpárút, amelynek mintegy fele önálló nyomvonalon halad, 312 millió forintból, az Európai Unió támogatásával épült meg. Az útszakasz péntek délelőtti átadásakor Kőszegi Ilona királyszentistváni polgármester elmondta: a kerékpárút elsősorban a lakosságot szolgálja, a munkába, iskolába igyekvők számára biztosít alternatív közlekedési lehetőséget, növeli a közlekedésbiztonságot és hozzájárul ahhoz, hogy a közlekedés környezetbarátabbá váljon. A beruházás népszerűségét jól jelzi, hogy már a hivatalos átadó előtt is sokan kerékpároztak, gyalogoltak, futottak rajta.

Ovádi Péter parlamenti képviselő a polgármesterek együttműködését méltatta, hiszen a kerékpárút megvalósításáért Litér és Királyszentistván vezetői közösen dolgoztak. A képviselő hozzátette: a térség kerékpárút-hálózata egyre gyarapodik, Veszprémből Márkó és Felsőörs felé 
is épül, épült új szakasz, a szakemberek pedig már dolgoznak a gyulafirátóti szakasz tervein is.

Kontrát Károly parlamenti államtitkár rámutatott: a helyi lakosok érdekei mellett az új kerékpárút a turizmushoz is hozzájárul, Királyszentistvánról Litéren keresztül Veszprém és a Balaton is elérhető biciklivel. Hozzátette: közben Litéren is folytatódnak a beruházások, így a református iskola  építése és az ivóvíz-hálózat fejlesztése is. Hangsúlyozta: Magyarország erős, büszke, európai ország, ahol a kistelepüléseken is megvalósulhatnak értékteremtő beruházások. 

A kerékpárút avatása mellett átadták azokat az elektromos kerékpárokat is, amelyekkel a királyszentistváni polgárőrség a Magyar Falu Program révén gazdagodott. 
 

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Bicajozni jó, Szentgál és Herend között pedig már könnyebb is
Bicajozni jó, Szentgál és Herend között pedig már könnyebb is
A két települést összekötő több mint három kilométeres szakaszon új kerékpáros pihenőket és a nyomvonalat jelző táblákat is átadtak vasárnap.
Megépül a Bringakör utolsó hiányzó szakasza Balatonrendesen
Megépül a Bringakör utolsó hiányzó szakasza Balatonrendesen
Az eredményes közbeszerzést követően a napokban kötik meg a kivitelezői szerződést a balatoni tókerülő kerékpárút egyetlen még kiépítetlen elemének kivitelezőjével, a nettó 420 millió forintos beruházásban jövő őszre elkészül a mintegy 200 kilométeres Bringakört tényleg összezáró balatonrendesi szakasz - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-vel.
Megkezdték a kerékpárút építését Márkó és Bánd irányába
Megkezdték a kerékpárút építését Márkó és Bánd irányába
A Veszprémvölgyi úttól induló kerékpárutat várhatóan jövő május végén vehetjük birtokba.
Álmodozás egy zöldebb Veszprémről…
Álmodozás egy zöldebb Veszprémről…
Előrebocsátom, nem vagyok közlekedésmérnök, de ettől nyilván lehet véleményem arról, amit jónak tartok, miképp az összes többi polgárnak is, persze tudomásul véve, hogy a többség és a szakma együtt dönt. Kinek ne lenne véleménye a veszprémi közlekedésről, parkolási helyzetről, ki ne álmodna a megoldásról? Adamecz Zoltán írása a Vehíren.
ITM: főleg vízpartokon lett jobb biciklizni 2020-ban
ITM: főleg vízpartokon lett jobb biciklizni 2020-ban
Az idén befejeződött kerékpáros fejlesztésekkel teljesen körbekerekezhetővé vált a Tisza-tó, folytatódott a Budapest-Balaton összeköttetés kiépítése és a Balatoni bringakör korszerűsítése - közölte az MTI-vel az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden.