Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Új lendületet kapott a Cholnoky városrész közössége

2021. október 15. 15:59
Ismét ülésezett a 2019-ben életre hívott Cholnoky-kerekasztal, amelynek vendége is volt Navracsics Tibor személyében. A találkozón a kormánybiztos beszámolt az Európa Kulturális Fővárosa Program legfrissebb eredményeiről és várható eseményeiről, mellette pedig a városrész közeljövőben tervezett programjairól és fejlesztéseiről is tárgyaltak a résztvevők.

Sótonyi Mónika, önkormányzati képviselő még a 2019 novemberében hívta életre a Cholnoky-kerekasztalt, amely egy informális közössége a városrészben tevékenykedő civil szervezeteknek, intézményeknek, valamint az önkormányzatnak. Legfontosabb céljait két pontban lehet összefoglalni: egyrészről olyan fórum kíván lenni, ahol az érintettek közvetlenül megvitathatják a legfontosabb problémákat, közösen kitalálhatják a megoldásokat, valamint különböző programtervek megfogalmazásával fellendíthetik a Cholnoky-lakótelep közösségi életét, amelyet sok másik városrészhez hasonlóan a koronavírus-járvány itt is megtépázott.

Az ötletgazdától, Sótonyi Mónikától megtudtuk, jelenleg már 13 szervezet csatlakozott a kerekasztalhoz, akik kivétel nélkül aktívak és számos ötlettel álltak elő a jövőre nézve.

Mindezeket csütörtök délután egymással is megoszthatták, ugyanis ekkor ülésezett a pandémia után ismételten a kerekasztal.

Ráadásul rögtön vendéget is fogadtak, hiszen Sótonyi Mónika meghívására Navracsics Tibor, az EKF megvalósításáért felelős kormánybiztos látogatott el az Aprófalvi Bölcsődében tartott összejövetelre.

Navracsics Tibor a jelenlévőknek röviden felvázolta az Európa Kulturális Fővárosa Program horizontális céljait, a cím elnyeréséhez vezető utat, valamint kitért a veszprémieket leginkább foglalkoztató aktuális részletekre is.

Mint elmondta, az infrastrukturális beruházások közül az egykori gyermekkórház átépítése nemsokára kezdetét veheti, ahogy a régi húsáruház is hamarosan új funkciót kap a program keretében. Hangsúlyozta, olyan fejlesztéseket és programokat szeretnének megvalósítani, amelyekbe minél több veszprémi tud majd bekapcsolódni. Konkrétan megemlítette, hogy amellett, hogy több világsztárt is szeretnének vendégül látni Veszprémben, nem felejtik el a helyi amatőr társulatokat sem, számukra is számos lehetőséget tartogat még az EKF a bemutatkozásra.

Navracsics TiborNavracsics Tibor

A kerekasztal ülésén a tagok megvitatták az elmúlt időszak városrészi fejlesztéseinek eredményeit, így például a lépcsőfelújításokat, a némely helyen megváltoztatott forgalmi rend hatásait, valamint több esztétikai célú beruházást is.

Sótonyi Mónika a megvalósult fejlesztések mellett beszélt a jövőben várható újításokról is, így például a Cholnoky városrészt is érintő nagyszabású belvárosi útfelújításról, amelynek részeként a Cholnoky út és az azt övező járdaszakasz fog megújulni az Ady Endre utcai körforgalomtól egészen az élelmiszerüzletnél található körforgalomig.

A Cholnoky-kerekasztalt Sótonyi Mónika, önkormányzati képviselő hívta életreA Cholnoky-kerekasztalt Sótonyi Mónika, önkormányzati képviselő hívta életre

Az infrastrukturális beruházások mellett természetesen a kerekasztal céljaként megfogalmazott közösségi élet fejlesztésében is történt előrelépés. Már körvonalazódik a városrész karácsonyi ünnepségének tematikája, amelyet hagyományteremtő céllal szeretnének már idén életre hívni, de a jövő év első felére is vannak ötletek a tagoktól.

Mindemellett az is felmerült, hogy a kerekasztal formális útra lépve egyesületté, vagy alapítvánnyá alakuljon, ennek lehetőségeit már közösen vizsgálják a tagok.

vehir.hu
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.