2022. május 20.
//
Bernát, Felícia névnap

Vizsgázott a közösség immunrendszere, méghozzá kiválóra

2021. október 2. 18:46
Csupán a helyi civil szervezetek települtek ki a Kossuth utcára, mégis a hangulat egy komolyabb fesztiváli forgatagot idézett szombaton Veszprém hagyományos civil napján. Az eseményen átadták a Pro Civitate-díjat is, amit idén az egyik állatmenhely kapott.

Szombat délelőtt egyébként is forgalmas a belváros, az emberek ilyenkor még boltba sietnek, postára mennek, vagy csak kihasználják az indiánnyár kellemes időjárását egy sétához. Most hétvégén viszont még egy indok volt arra, hogy útba ejtsék a Kossuth utcát, hiszen itt tartották meg a civil napot, immáron 14. alkalommal.

Az eredetileg hagyományosan tavasszal megrendezett esemény a pandémia miatt tolódott az októberi dátumra, de az időjárás, na meg az érdeklődők száma így is biztosította, hogy igazi közösségi élménnyé váljon a helyi civil szervezetek bemutatkozása, számos interaktív programmal kiegészülve.

A szervezők főzőversennyel, rendőrségi, katonai, veterán motoros és táncbemutatóval, valamint koncertekkel, a gyermekeknek pedig játszóházzal is készültek a sétálóutca felső részén.

A színpadon több helyi tánccsoport és dalkör is fellépett, valamint hangulatos koncertet adott a Jamboree Country Band – velük korábban mi is készítettünk interjút – az Ifjúsági fúvószenekar, a Jurics Contry Band, de ugyanezen stílust képviselve a Country Live Dance Family bemutatóját is meg lehetett tekinteni a Népek tánca mellett.

Az érdeklődés a korábbi évekhez képest is nagyobb volt idén, ebben vélhetően szerepet játszott az is, amit Porga Gyula, polgármester emelt ki az eseményen, aki a pandémia miatti bezártság után igazi közösségi ünnepként jellemezte a civil napot. Ahogy fogalmazott, a vírusos időszak alatt nem csak a test immunrendszere, hanem a közösségé is vizsgázott, Veszprémben láthatóan kiválóan.

Főleg annak fényében, hogy a felvonuló civil egyesületek már régóta jelen vannak ezen az eseményen és a mögöttünk hagyott másfél év alatt sem pihentek, ugyanazzal a lelkesedéssel és ugyanolyan létszámmal települtek ki a belvárosba.

A civil nap hagyományos eleme, hogy ilyenkor adják át a város Pro Civitate-díját, amivel minden évben az egyik helyi civil szervezetet ismerik el.

Idén a Vackoló Állatvédő Egyesület érdemelte ki ezt a kitüntetést, amit Porga Gyula adott át a civil egyesület képviselőjének. (Az egyesület elnöke, Farkas Zsuzsa betegség miatt személyesen nem tudott jelen lenni a díjátadón.)

Díjazták a halászlé főzőverseny indulóit is, a zsűri értékelése alapján a legjobb tradicionális ételt a Dózsavárosi Baráti Kör egyes számú csapata készítette. Heiter Sándor, a civil kerekasztal elnöke és az esemény egyik főszervezője a színpadon a díjazásnál hozzátette, mindegyik csapat büszke lehet eredményére, hiszen nem maradt olyan kondér, ahonnan ne fogyott volna el a halászlé.

Farkas Zsuzsa 12 éve hozta létre a Vackoló Állatvédő Egyesületet Veszprémben, mert, ahogy fogalmaz, nem tudta elnézni a sok árva kutyát, az állatok szenvedését. Jelenleg 130 kutya él a menhelyükön, folyamatosan mentenek az ország távolabbi részeiből is. Befogadnak altatás előtt lévő és bántalmazott kutyákat is, gondoskodnak az ivartalanításról, gazdát keresnek nekik. Betegszobájuk is folyamatos teltházzal működik. Munkájuk példaértékű, hiszen 24 órában rendelkezésre állnak. Napi szinten 3 fő látja el az állatok gondozását. Számos önkéntes és civil szervezet segíti munkájukat.  2021-ben Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése Veszprém város életében kiemelkedő tevékenységet végző civil szervezet munkájának elismeréseként a Vackoló Állatvédő Egyesület részére Pro Civitate díjat adományozott.

Hajas Bálint
Szalai Csaba

További cikkek

Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Már nem csak álom – Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester és Szabó Péter, a VLS ügyvezetője pénteken terepbejárás keretében ismertették, hogy megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai. Az első ütem kezdeti szakasza 827 millió forintnyi TAO-forrásból épül.
Harmincöt éves jubileumához érkezett a Rózsa iskola
Harmincöt éves jubileumához érkezett a Rózsa iskola
Az évfordulót gálaműsorral ünnepelte az intézmény csütörtökön.
Súlyosan megsérült egy gyermek a zánkai Erzsébet-táborban
Súlyosan megsérült egy gyermek a zánkai Erzsébet-táborban
Súlyosan megsérült egy gyermek, akire rádőlt egy rögzített focikapu a zánkai Erzsébet-táborban - közölte az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány csütörtökön
A hadisírok a béke nagykövetei
A hadisírok a béke nagykövetei
Egyhetes munkával tették rendbe a Vámosi úti temetőben található német-magyar második világháborús katonai temetőt magyar és német katonák a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség szervezésében. A munkálatok lezárultával csütörtökön ünnepélyesen fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.