Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rózsaszínű séta a mellrák ellen

2021. október 2. 4:00
A mellrák elleni küzdelem fontosságára hívták fel a figyelmet az immáron 10. alkalommal megrendezett prevenciós séta alkalmával Veszprémben péntek délután. Magyarországon évente több ezer embernél diagnosztizálják ezt a betegséget, amely ellen a korai felismerés az egyik leghatékonyabb fegyver.

Október 1-je a Mellrák Elleni Küzdelem Világnapja. Ezen a napon számos módon és helyszínen szerveznek figyelemfelhívó akciókat, amelyeknek egy célja van: felhívni a figyelmet a rendszeres szűrések és az önvizsgálat fontosságára a mellrák elleni küzdelem jegyében.

Veszprémben immáron 10. alkalommal szervezték meg ezt az akciót, a főszervező pedig a Fagyöngy Egyesület volt, akik már 30 éve tevékenykednek civil szervezetként azért, hogy minél több embernek hívják fel a figyelmét erre a fontos egészségmegőrző mentalitásra.

A hagyományokhoz hűen idén is egy belvárosi sétát szerveztek, a Csolnoky Megyei Kórház elől a Kossuth utcára, majd a Petőfi Színházhoz. A sétán a résztvevők a mellrák elleni küzdelem hivatalos színében, rózsaszínben vonultak végig a belvároson, a sétán pedig részt vettek a megyei kórház illetékes vezetői, orvosai, valamint Porga Gyula, polgármester és fővédnök, Ovádi Péter, országgyűlési képviselő, védnök és a Petőfi Színház színművészei közül is többen.

A kórház előtt a megjelenteket dr. Cselik Zsolt, orvosigazgató-helyettes köszöntötte, ő Töreki-Vörös Ibolya, főigazgató levelét olvasta fel, aki betegség miatt nem tudott részt venni a pénteki sétán.

Üzenetében a főigazgató megerősítette a világnap legfontosabb üzenetét, miszerint a legtöbbet a nők saját maguk tehetnek a mellrák ellen azáltal, hogy rendszeresen eljárnak szűrésekre, hiszen ez egy olyan betegség, amit ha korai stádiumban felismernek, jó eséllyel tudják gyógyítani.

Magyarországon évente megközelítőleg 8000 embernél diagnosztizálják ezt a daganattípust és átlagosan 2000 embernél végzetes.

A sétát a kórház elől Lángné Gitka, a Fagyöngy Egyesület elnöke vezette egészen a Kossuth utca tetejéig, ahol a Veszprémi Petőfi Színház művészei várták a felvonulókat egy zenés műsorral. Itt Porga Gyula és Ovádi Péter is köszöntötte a résztvevőket.

A polgármester a civil szervezet munkáját emelte ki, mint az egyik legfontosabb prevenciós tevékenységet, hiszen, ahogy mondta, a Fagyöngy Egyesület tagjai a leghitelesebbek ebben a kérdésben és háláját fejezte ki, hogy több évtizede végzik ezt a tevékenységüket.

Ovádi Péter pedig a közösség erejére hívta fel a figyelmet, hiszen mindenkinek saját története van, de a közösség az, ami segít túllendülni a megpróbáltatásokon és a legnehezebb időkben is támaszt tud nyújtani.

A nap további részében a Petőfi Színház előcsarnokában orvosi előadásokkal készültek a szervezők, majd a színház felajánlásából a Hőstenor című darabot tekinthették meg a résztvevők.

Hajas Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.